Начало Пътеки По пътеките Търсят се ентусиасти с опит за самоорганизирано велоприключение в Кавказ
Търсят се ентусиасти с опит за самоорганизирано велоприключение в Кавказ
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 14 Февруари 2019 10:06    Печат


Миналата година получих покана да се включа в едно уникално пътешествие с планински велосипеди на територията на Турция, Грузия и Армения. Беше от тези покани, на които сърцето е готово да откликне веднага, но разумът казва „Не можеш да зарежеш всичко за един месец, само за да си гледаш кефа, колкото и добре да звучи!“. В такива моменти човек разбира колко е окован, дори да си мисли (или да изглежда), че е напълно свободен. Съвременният живот не позволява да се откъснеш твърде дълго от него, а когато работиш сам за себе си, понякога е още по-трудно...

Димитър Николов също знае това. Ratimid Volokin или Митака, както е познат сред приятелите си, е човекът, който ми предложи това пътешествие и през изминалите месеци той не спира да търси съмишленици за него и да донапасва и изпипва концепцията за пътуването. И макар че той е добре познат в средите на онези планински колоездачи, които имат опит с велоприключения по далечни страни и високи планини, оказа се, че дори в това обкръжение хората, които могат да отделят 20+ дни за каране извън границите на България, и притежават необходимия опит за подобно предизвикателство, не са много. Затова с Митака решихме да публикуваме малко публична информация, за да може тя да стигне и до хора извън нашите познати, които да имат не само желанието и подготовката, но и времето да се включат в едно такова преживяване.

Каква е идеята и кои са основните акценти?

Става дума за некомерсиална експедиция с продължителност 24-25 дни (малко над 3 седмици, края на юли и първата половина на август 2019 г.), подкрепена от поддържащ транспорт, така че карачите да могат да ползват по-малки раници и да не носят излишен багаж, която ще е фокусирана върху 5-дневни скитосвания с планински велосипеди (АМ/ендуро) около четири основни локации - една в Турция и три в Грузия. Казано най-просто, приключението ще е структурирано така: 2 дни път, 5 дни каране, 2 дни път/почивка, 5 дни каране и т.н.

Групата е ограничена до 4 колоездачи + шофьор, т.е. Митака + още трима души. Засега има няколко кандидати, но никой от тях все още не е потвърдил 100%, така че ако цялата идея ви допада, съвсем не е късно да се включите.

Преди всичко е важно да изясня некомерсиалния характер на пътуването. Това означава, че никой няма да спечели пари от него, т.е. Митака не го организира като туроператорско пътуване, а като напълно самоорганизирано приключение, в което разходите (а също така удоволствията и несгодите) се поделят поравно между участниците. Това означава също така, че всеки участник трябва да има сериозен опит както в карането по всякакви терени, включително доста трудни и технични, така и изобщо в пребиваването и бивакуването в сравнително висока планина. Маршрутите ще достигат до височина около или над 3000 м, но през избрания период температурите в Кавказ са сходни с тези в българските високи планини (над 2500 м). Ако всичко дотук пасва добре на вашето описание, остава да имате на разположение около 25 дни и около 2200 лв. и можете да се свържете с Митака, за да обсъдите възможността за участие и да получите допълнителна информация.

Реклама

А за надъхване можете да си припомните това видео на Джоуи Шуслер и Yeti: https://www.youtube.com/watch?v=WFIrHgleSxs. Планът на Митака също включва някои от пътеките, показани в него.

Между другото, дотук нещата може би изглеждат като някаква детайлно разработена мечта на човек, който е видял Кавказ на снимка и си е казал „Що пък да не ида там?“. Случаят е съвсем друг. Освен запален планински колоездач, Митака е и активен планинар, така че до момента той вече няколко пъти е бил по тези планини и познава лично голяма част от терените, по които ще се кара. Познава населените места, познава донякъде и климата, затова е избрал точно този период от годината като такъв с най-малка вероятност за лошо време. С други думи, написал си е домашното и даже търси с кого да го сподели! :) Освен всичко друго, той владее и руски, така че на територията на Грузия може да общува с местните хора, което е сериозно предимство при такава експедиция.


Уверявам ви, че той е подготвил изключително интересна и красиво оформена, направо вдъхновяваща презентация, но поради ограничения в авторските права на използваните снимки няма как да я публикувам директно. Все пак ще изложа накратко най-важното от нея, включително защото може да е полезно и за други бъдещи приключенци.

Къде?


Тръгва се от София с микробус, който ще играе ролята на съпътстващ транспорт. Това ще позволи на участниците да карат в планината с обичайните си дневни раници (до 25 л), а не да влачат палатки, шалтета и допълнителна екипировка. Съпътстващият транспорт ще позволи и значителна оптимизация на маршрутите, т.е. няма да е необходимо те да са с еднаква начална и крайна точка. Шофьорът и бусът вече са осигурени - става дума за българин, приятел на Митака, който се включва в приключението без заплащане, само срещу поемане на обичайните разноски (храна, настаняване в отделни дни и др.) и разходите за гориво, пътни такси и т.н.

Първата спирка ще е в Качкар, Турция, където ще се кара 5 дни в едноименната планина. Следват 2 дни за трансфер до Сванети в Грузия, отново 5 дни каране, 2 дни трансфер до Казбеги, 5 дни каране, 2 дни трансфер до Тушети, 5 дни каране, и 2 дни прибиране до България.

Ето ги районите за каране още по-отблизо:


Още веднъж за разходите

Както стана ясно, разходите за експедицията се поделят поравно между участниците. Най-голямото перо в тях е транспортът, т.е. горивото за микробуса и разходите за шофьора му. Предвидени са също така средства за храна, напитки и нощувки, макар че в преобладаващия брой случаи нощувките ще са на палатки, освен когато времето или нещо друго наложи преспиване в къщи за гости. Микробусът ще превозва и хранителни провизии, така че участниците често ще си приготвят храната сами в палатковия лагер. С оглед на всичко това може да се каже, че предварително обявените разходи включват дори и някои резерви, т.е. малко вероятно е да бъдат надвишени.


За една от локациите обаче има вариант групата да реши да направи допълнителни разходи за местен водач и за високопроходим микробус, който да ги подпомогне в тамошните карания. Това ще се реши предварително от участниците с напредване на подготовката за пътуването.

Искам!

Всеки ще си го каже наум, но малцина ще са тези, които реално ще могат да си го позволят - най-вече като време. Ако сте сред тези щастливци и имате нужния опит, можете да се свържете с Митака (колкото по-рано, толкова по-добре!) по следните начини:

Телефон: 0988 367 305

FB: https://www.facebook.com/ratimid.volokin

E-mail: mitashkimitko@gmail.com

За да може да започне същинската подготовка на пътуването, всички участници трябва да са заявили ясно и окончателно желанието си да се включат най-късно до 31 март 2019 г.

Ако имате нужда от допълнителна мотивация, ето още няколко снимки от места, през които минават проектомаршрутите:Add this to your website

Коментари

avatar mitashkimitko
0
 
 
Здравейте на всички.
Ето малко импресии за да придобиете по-ясна представа за планините, красотите, а и терените:
От Качкар - https://youtu.be/AOKLoNwBhwc
От Сванети, един от регионите в Кавказ -
https://www.airvuz.com/video/Georgia-Svaneti---Travel-Where-You-Live?id=5970591cd25d0e030ef46a89&ccid=5b22c8a087e2624ce455fa3e
От региона на Казбези малко импресии с колела - https://youtu.be/-exIJjnXaN8
И от Тушети снимано от големия Тито Томази - https://youtu.be/o1dTVEtay-8

Приятно потапяне ;)
Митака
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Четвъртък, 14 Февруари 2019 15:19 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори