Начало Пътеки Маршрути Осогово | Трите буки – Fun парк „Осогово“
Осогово | Трите буки – Fun парк „Осогово“
Написано от Любомир Ботушаров    Вторник, 31 Октомври 2017 08:44    Печат


Този маршрут бе замислен като такъв за начинаещи, но тази цел не бе изпълнена докрай, тъй като черните пътища на някои места се оказаха по-стръмни и изровени от очакваното. Става дума все пак само за отделни участъци от по 50-100 м, т.е. най-неуверените може да се наложи да бутат велосипедите по тях, но през останалото време карането е точно като за тях - с лек наклон и предимно гладка настилка.


Маршрутът е с малка дължина и денивелация, т.е. подходящ е за леки разходки и кратки бързи карания, ако сте отседнали в района. Представлява осморка, включваща две леки изкачвания по асфалтовия път и две успоредни на него отсечки по черни пътища с променлив наклон. Заради тези характеристики карането е означено като леко (и наистина е такова), но отново с уговорката, че има отделни участъци, където начинаещи планински колоездачи може да се наложи да бутат за малко. За деца по-скоро не е подходящ - главно заради това, че се кара и по шосето.

Трите буки и Fun park „Осогово“ са посочени в името на маршрута като точки, през които се минава, но се минава също така и под хижа „Осогово“, а пък и хотел „Руен“ е достатъчно близо до началната точка, така че където и да сте отседнали, карането е лесно достъпно.

Заради кратката си дължина, този маршрут може лесно да бъде комбиниран и с други кратки карания в Осогово - например да направите едното преди обяд, а другото следобед.

Черните пътища, включени в този маршрут, могат да се използват и като алтернатива на асфалта при маршрута „Обиколка на вр. Човека“. Нарочно не ги описахме още там, защото те биха увеличили малко физическото натоварване и биха изисквали допълнително навигиране. Ако сте заклети противници на асфалта обаче, може да да се възползвате от тях, за да го намалите до минимум при цитирания маршрут. 

Началната точка е кръговото кръстовище в м. Трите буки, преди хотела,  https://goo.gl/maps/jswt9t67pzP2 . До тази точка можете да стигнете от всяко място за настаняване в района; има чешма и навес. Можете да започнете маршрута и от други точки (например от хижа „Осогово“, хотел „Трите буки“ или хотел „Руен“), но тогава ще трябва да разчитате само на GPS следата, без описанието.

РекламаКартата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: Кръговото кръстовище в м. Трите буки, преди хотела,  https://goo.gl/maps/jswt9t67pzP2 . До тази точка можете да стигнете от всяко място за настаняване в района; има чешма и навес.
Можете да започнете маршрута и от други точки (например от хижа „Осогово“, хотел „Трите буки“ или хотел „Руен“), но тогава ще трябва да разчитате само на GPS следата, без описанието).

Дължина: 5.8 км

Изкачване: 120 м

Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)

Физическо натоварване: ниско (КФН=2.5)

Продължителност: 1 час (максимум 2 часа с много почивки)

Вода: 0.5 л; по маршрута няма чешми, освен в началната точка.

Храна: не е необходима

Терен:
- асфалт – 2.4 км
- черни пътища – 3.4 кмИзтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Маршрутът е описан от MTB-BG.com в рамките на проект „Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово“. Проектът се изпълнява от Фондация ЕвроНатур, Германия, Българска Фондация Биоразнообразие, България и Македонско екологично дружество МЕС, Македония и е финансиран с подкрепата на Германска федерална фондация за околна среда DBU и Франкфуртско зоологическо дружество FZS. Неговата цел е да осигури опазването на изключителното биологично разнообразие в Осоговската планина и да подпомогне прилагането на добри практики за устойчиво развитие на района в сътрудничество с местните общности. Важно средство за постигането ѝ е природосъобразното използване на ресурсите и биоразнообразието. Подцели  са подпомагане на устойчивото управление на горите в Осогово; подобряване на знанията за едрите хищници в Осогово като мярка, подпомагаща процеса на вземане на решения, свързани с устойчивото развитие на района; анализ и демонстриране на потенциала на Осогово за развитие на природен туризъм. За повече информация: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Ustoychivo-bydeshte-za-horata-i-prirodata-v-Osogovo.p1630-y.


Описание:

От кръговото кръстовище (т.01) се изкачваме леко по асфалтовия път на север в посока Кюстендил и след 1.2 км (т.02) се отклоняваме надясно и надолу по черен път към Fun парк „Осогово“ и пресичаме пистата и трасето на ски-влека. Спускаме се още малко към близкото дере, пресичаме го и в т.03 (1.9 км) пропускаме занемарен черен път вляво и продължаваме по основния път, който е предимно равен и гладък и заобикаля едно връхче, което се пада от лявата ти страна. На едно-две места се отклоняват много занемарени, изоставени дърварски пътища, които пропскаме. В т.04 (2.7 км), след като сме започнали да се изкачваме (тук пътят е малко по-стръмен и изровен), се включваме в по-голям черен път и продължаваме по него наляво и нагоре, докато излезем на асфалтовия път за Трите буки в т.05 (3.0 км) - преди това вдясно има приятно място за почивка с пейки и маси под сянката на стари дървета.

Продължаваме с плавно изкачване по асфалта, като минаваме под хижа „Осогово“, за да достигнем отново Fun парка, но този път сме над него. В т.06 (4.2 км) се отклоняваме по хубав, широк черен път надясно с червена туристическа маркировка към вр. Руен. Минаваме покрай базата на ПСС (т.07) и продължаваме нагоре по пътя, докато не излезем на заравнена част от билото, откъдето можем да погледнем към връх Руен - т.08 (5.1 км). Тук се събират двата маркирани черни пътя към върха - ние трябва да се спуснем по този наляво към кръговото кръстовище при Трите буки. В началото пътят е с малък наклон и доста широк, но след това има няколко по-стръмни и изровени серпентини, на които по-неуверените може да се наложи да слязат. Има дори и кратка пряка пътека, но тя ще допадне само на любителите на стръмни и технични терени.


Полезна информация

В долната таблица можете да намерите информация относно места за настаняване и хранене и други полезни услуги на територията на Осогово. Обърнете внимание и на услугата транспорт - тя би ви позволила да правите велопреходи, при които карането започва от високата част на планината и завършва чак в ниското (Кюстендил или съседните на него села), след което да бъдете извозени обратно до началната точка.

Обект (и лице за контакт)
Услуги
Контакти
Scott вело и мото сервиз център
Павел Козарски
Продажба, ремонт, наем на велосипеди.
Транспорт на велосипеди, мобилна работилница.
Водач с английски език, инструктор.
Кюстендил, ул.„Македонния“ 6
pavelkozarski@yahoo.com
0884200072
Велоработилница
Румен Миленков
Ремонт, поддръжка, продажба на велосипеди. 0899 823 773
Хижа „Осогово“
Настаняване, кухня, зала. 35+18 места. Транспорт.
hijaosogovo@gmail.com
тел. 0882815515 и 0896688484
Хотел „Три буки“
Настаняване, кухня, басейн. Транспорт.

hotel@tribuki.com
www.tribuki.com

Хотел „Руен“
(бивш ДАП)
Настаняване, кухня.

ruenturist@abv.bg
тел. 0878550244; 0884858230; 0898453303

Хотел „Лима“ Настаняване, кухня.

тел. 078528098
www.limakomplex.com

Къща за гости „Старата Ковачница“
Емил Митрев
Настаняване за групи и семейства.

с. Сгурво, община Невестино
тел. 028593166; 0888801656
www.staratakovachnitza.com

Къща за гости „Чардака“ Настаняване.

с. Невестино
тел. 089 851 7418

Къща за гости „Миревата къща“ Настаняване. с. Невестино
тел. 0898555699
Хотел "Парадайз" Настаняване - 29 места, лоби бар, външен басейн, сауна, барбекю, паркинг.

село Жиленци
http://www.hotel-paradise-bg.com/

Хотел и ресторант „Тихият кът“ Настаняване (29 места), кухня (70 места).

село Слокощица
тел. 079362211, 0893 465 333
http://tkfood.net/

Вили под наем - "Вратца-1" Настаняване.
село Вратца
тел. 0885388979
Вила ловен дом "Бор" Настаняване, кухня.
078/52 55 05 (111), 0888 232 302


Снимки: Любомир Ботушаров

Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на info@mtb-bg.com или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Вторник, 31 Октомври 2017 11:38 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори