Начало Пътеки Маршрути Осогово | Трите буки – махала Савойски, вариант 1
Осогово | Трите буки – махала Савойски, вариант 1
Написано от Любомир Ботушаров    Сряда, 11 Октомври 2017 13:04    Печат

В две поредни статии ще ви представим още един от маршрутите, които проучихме в Осоговската планина в края на месец август. Причината да го разделим в две статии е, че в зависимост от посоката, в която ще завъртите това кратко и не много тежко кръгче, характерът му е коренно различен.


Първият вариант е този, който направихме ние при проучването на маршрута. Търсехме лек маршрут, подходящ за начинаещи и почти го намерихме. Почти, защото спускането отговаря на изискванията, но изкачването се оказа по един вече занемарен черен път, по който може да се наложи тук-там да побутате заради по-стръмен наклон или леко изровени участъци. В този смисъл може да се каже, че маршрутът е малко по-див и приключенски, но във всички случаи като техническа трудност той е достъпен за всеки и ако има малко по-трудни участъци, те са при изкачването, което би трябвало да е по-приемливия вариант за всеки все още неуверен в способностите си планински колоездач.

Спускането, повтарям се, е с минимален до среден наклон на някои места, и следва широк камионен път с трошено-каменна настилка. Това означава, че технически в него няма нищо сложно - липсват стръмни наклони и/или дълбоки коловози, НО не липсват камъни! Напротив, има ги в изобилие и друсат доста, така че не очаквайте някакъв съвсем гладък терен. За жалост при "естествените" маршрути положението в повечето случаи е такова - леки наклони се срещат предимно по основните горски артерии, а пък те, от своя страна, са изградени най-често с описаната настилка (макадам), за да може да са със здрава основа и да не се изравят. Впрочем мисля си, че ако се кара с ниска скорост, друсането няма да е толкова голямо, но при по-бързо спускане камъните започват да „бият през ръцете“. В този смисъл амортисьорната вилка е силно препоръчителна, а велосипед с двойно окачване би бил още по-комфортен.

В името на маршрута присъства махала Савойски, защото според някои от картите се минава през нея. На практика обаче видяхме само една къща - мисля, че основната част от махалата е разположена малко по-нататък.

Дължината и денивелацията на маршрута не са големи, така че с умерено темпо карането би отнело около 1-2 часа, а с по-бавно темпо и повече почивки около три. Във всички случаи няма как да се мотаете по този маршрут повече от половин ден, така че имате голям избор кога да започнете карането - сутрин или следобед през летните месеци или най-добре по обед (в по-топлите часове) през пролетта и есента. Както и при други маршрути в района, първо е спускането, а после изкачването.

Хубаво е, че по маршрута има доста сянка, като цяло е и на завет, така че карането по него не се влияе много нито от жегата, нито от вятъра и студа.

Началната точка е кръговото кръстовище в м. Трите буки, преди хотела,  https://goo.gl/maps/jswt9t67pzP2 . До тази точка можете да стигнете от всяко място за настаняване в района; има чешма и навес. Можете да започнете маршрута и от други точки (например от хотел „Трите буки“ или хотел „Руен“), но тогава ще трябва да разчитате само на GPS следата, без описанието.

РекламаКартата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: Кръговото кръстовище в м. Трите буки, преди хотела,  https://goo.gl/maps/jswt9t67pzP2 . До тази точка можете да стигнете от всяко място за настаняване в района; има чешма и навес.
Можете да започнете маршрута и от други точки (например от хотел „Трите буки“ или хотел „Руен“), но тогава ще трябва да разчитате само на GPS следата, без описанието).

Дължина: 12.4 км

Изкачване: 290 м

Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)

Физическо натоварване: ниско (КФН=3.5)

Продължителност: 1-3 часа в зависимост от темпото

Вода: 0.5-1.5 л, в зависимост от темпото и сезона; по маршрута няма чешми

Храна: не е необходима

Терен:
- асфалт – 2.2 км
- черни пътища – 10.2 кмИзтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Маршрутът е описан от MTB-BG.com в рамките на проект „Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово“. Проектът се изпълнява от Фондация ЕвроНатур, Германия, Българска Фондация Биоразнообразие, България и Македонско екологично дружество МЕС, Македония и е финансиран с подкрепата на Германска федерална фондация за околна среда DBU и Франкфуртско зоологическо дружество FZS. Неговата цел е да осигури опазването на изключителното биологично разнообразие в Осоговската планина и да подпомогне прилагането на добри практики за устойчиво развитие на района в сътрудничество с местните общности. Важно средство за постигането ѝ е природосъобразното използване на ресурсите и биоразнообразието. Подцели  са подпомагане на устойчивото управление на горите в Осогово; подобряване на знанията за едрите хищници в Осогово като мярка, подпомагаща процеса на вземане на решения, свързани с устойчивото развитие на района; анализ и демонстриране на потенциала на Осогово за развитие на природен туризъм. За повече информация: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Ustoychivo-bydeshte-za-horata-i-prirodata-v-Osogovo.p1630-y.


Описание:

От кръговото кръстовище (т.01) се изкачваме леко по асфалтовия път на юг в посока хотел "Руен" и след 600 м (т.02) достигаме голям разклон, където поемаме надясно по широк черен път лек наклон надолу. В т.03 (1.7 км) пропускаме друг черен път надясно, а малко по-надолу в т.04 достигаме голям заслон (навес) и пресичаме близката рекичка по мост, продължавайки по основния път. В т.05 (2.3 км) пропускаме още един черен път вдясно; същото се случва и в т.06 (3.4 км) и т.07 (3.6 км), като при втората пресичаме още една рекичка и продължаваме надолу покрай дерето ѝ. Тук наклонът надолу става малко по-голям, но без да е опасен. Възможно е на някои места да се отклоняват дърварски пътища - пропускаме ги и следваме само основния път покрай реката.

В т.08 (5.7 км) достигаме голям разклон, при който продължаваме по пътя наляво и правим широка серпентина наляво. Малко по-надолу, в т.09 (6.1 км) широкият камионен път прави още една серпентина, този път надясно, но при нея ние трябва да се отделим наляво по черен път и след като преминем по мост над реката, завиваме надясно и започваме изкачването.

Черният път нагоре е с умерен наклон, само на отделни места има по-стръмни участъци. Проблемът обаче е, че се ползва рядко и е пообрасъл. На няколко места има и други занемарени пътища, отклоняващи се от него - в т.10 (6.3 км) пропускаме път вляво, в т.11 (6.5 км) доста занемарен път вдясно, в т.12 (7.4 км) отново път вляво. При всички тези разклони ние караме само направо.

В т.13 (8.2 км) излизаме на стръмен и поизровен от дъждовете песъчлив път, по който продължаваме изкачването наляво. След 500 м (т.14) пътят се поизравнява и пропускаме друг черен път отдясно. Продължаваме напред по основния път и в т.15 (10.5 км) се включваме в друг черен път и продължаваме направо. След 300 м достигаме хотел "Руен" (т.16).

От хотела до началото на маршрута се придвижваме по асфалтовия път наляво, който първо леко се изкачва, после за кратко се спуска (до т.02) и накрая пак се изкачва.


Полезна информация

В долната таблица можете да намерите информация относно места за настаняване и хранене и други полезни услуги на територията на Осогово. Обърнете внимание и на услугата транспорт - тя би ви позволила да правите велопреходи, при които карането започва от високата част на планината и завършва чак в ниското (Кюстендил или съседните на него села), след което да бъдете извозени обратно до началната точка.

Обект (и лице за контакт)
Услуги
Контакти
Scott вело и мото сервиз център
Павел Козарски
Продажба, ремонт, наем на велосипеди.
Транспорт на велосипеди, мобилна работилница.
Водач с английски език, инструктор.
Кюстендил, ул.„Македонния“ 6
pavelkozarski@yahoo.com
0884200072
Велоработилница
Румен Миленков
Ремонт, поддръжка, продажба на велосипеди. 0899 823 773
Хижа „Осогово“
Настаняване, кухня, зала. 35+18 места. Транспорт.
hijaosogovo@gmail.com
тел. 0882815515 и 0896688484
Хотел „Три буки“
Настаняване, кухня, басейн. Транспорт.

hotel@tribuki.com
www.tribuki.com

Хотел „Руен“
(бивш ДАП)
Настаняване, кухня.

ruenturist@abv.bg
тел. 0878550244; 0884858230; 0898453303

Хотел „Лима“ Настаняване, кухня.

тел. 078528098
www.limakomplex.com

Къща за гости „Старата Ковачница“
Емил Митрев
Настаняване за групи и семейства.

с. Сгурво, община Невестино
тел. 028593166; 0888801656
www.staratakovachnitza.com

Къща за гости „Чардака“ Настаняване.

с. Невестино
тел. 089 851 7418

Къща за гости „Миревата къща“ Настаняване. с. Невестино
тел. 0898555699
Хотел "Парадайз" Настаняване - 29 места, лоби бар, външен басейн, сауна, барбекю, паркинг.

село Жиленци
http://www.hotel-paradise-bg.com/

Хотел и ресторант „Тихият кът“ Настаняване (29 места), кухня (70 места).

село Слокощица
тел. 079362211, 0893 465 333
http://tkfood.net/

Вили под наем - "Вратца-1" Настаняване.
село Вратца
тел. 0885388979
Вила ловен дом "Бор" Настаняване, кухня.
078/52 55 05 (111), 0888 232 302
Снимки: Любомир Ботушаров

Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на info@mtb-bg.com или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Сряда, 11 Октомври 2017 13:34 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори