Начало Пътеки Маршрути Сеславци
Сеславци
Написано от Любомир Ботушаров    Сряда, 25 Април 2007 21:05    Печат

Ако търсите леко и кратко каране след работа или нещо ненатоварващо за уикенда, което да е близо до София, разгледайте внимателно този маршрут или, още по-добре, направо го пробвайте! Ако желаете, можете да заведете даже и някой "новопосветен" в планинското колоездене, доколкото изкачването и спускането са сравнително леки.

Веднага обаче правя и забележката, че по пътеката надолу има и няколко участъка, където начинаещите е по-добре да слязат от велосипедите. Като цяло обаче по-голямата част от пътеката е с лек наклон надолу, гладка повърхност и приятни завои. Което пък ще рече, че по-опитните ездачи ще трябва на много места да въртят и надолу, ако искат да карат с по-висока скорост. В долната си част пътеката се ползва и от моторджии, което в комбинация с правите отсечки и по-големия наклон я прави много скоростна, но това не значи, че не може да се кара и по-разумно.

Изкачването започва по асфалт, но продължава по черен път, който има няколко по-стръмни участъка, но като цяло е съвсем приятен за катерене. През цялото време имате гледка към Сеславци в долния край на долината и отчасти към комините и сградите на завод Кремиковци (известен още като "Мордор"). Той се вижда особено ясно в края на спускането. Не, че е красива гледка, но във всички доста интересна.

Карането отнема най-много 2 часа, така че храна едва ли ще ви е нужна (освен ако не желаете изрично да хапнете на някоя поляна), а за водата - около литър би трябвало да ви стигне, дори и през лятото. По пътя чешми няма.

Таблица на маршрута
GPS следа за Garmin
GPS следа във формат gpx
Легенда и упътване за използване на машрут


Квартал Сеславци (абе баш село си е, ама карай!) се намира на около 22км от центъра на София. Т.е. съвсем не е далеч, макар че не бих нарекъл достигането дотам с велосипед на собствен ход най-приятното преживяване. Но във всички случаи това е единият вариант. Другият (най-лесен, бърз и приятен) е с автомобил, а третият с автобус №117, за който можете да намерите информация в сайта на СКГТ. Маршрутът започва точно от градския площад - място, което най-лесно ще намерите с питане.

Изходна точка: кв. Сеславци

Дължина: 9,57 км

Денивелация: 350 м


Картата е базирана върху Topomaps.info
Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Внимание! Този знак не е поставен на шега. Части от маршрута преминават в непосредствена близост до стари уранови рудници, чиято експлоатация е прекратена в началото на 90-те години на 20в., но въпреки това според различни източници има съмнения доколко консервацията и рекултивацията са били извършени добре и поради това е възможно в района да има повишен радиационен фон. За повече подробности вижте тази тема и сами преценете дали е безопасно за вас да карате по този маршрут.

 


Снимки: Любомир Ботушаров, Петър Савов, Nightbringer

Коментари във форума


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Вторник, 29 Март 2011 08:06 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори