Enduro Warriors Challenge vol.4 – GPS следа

Седмица след първото ендуро състезание за 2016 г., което се проведе в местността Ксилифор между Велико Търново и Арбанаси, публикуваме с любезното съдействие на клуб Enduro Warriors GPS следата с трансферните и състезателните етапи. Пътеките и пътищата, включени в нея, са изключително добри и със сигурност са подходящи за каране не само в рамките на състезанието, но и по всяко друго време – от месец април та чак до края на есента.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изтегли GPS следа

Файлът включва общо 10 трака – пет за трансферните етапи (предимно изкачване) и пет за специалните етапи (предимно спускане). Както виждате на самата карта, за достигането до пътеките за спускане може да използвате и други варианти, макар че избраните от организаторите са може би най-приятните, макар и не винаги най-лесни. Не вярвам обаче хората, които искат да карат по техничните трасета надолу, да предпочетат обикалянето по асфалт нагоре, вместо изкачването по пътеки и черни пътища.

Реклама

Ето основното, което трябва да знаете за всяка от отсечките във файла, по реда на преминаването им в състезанието:

Трансферен етап 1
Дължина: 5.4 км
От площада в местността Ксилифор се изкачваме по туристическа пътека до пътя за Арбанаси в близост до телевизионната кула. Поемаме към красивото село, като се движим по алея през приятен парк над него. После пресичаме напряко по няколко улички (първо черен път, после калдаръм, накрая пак черен път) и напускаме Арбанаси, за да пресечем на един завой (повишено внимание!) пътя В.Търново-Г.Оряховица. От другата страна продължаваме по черни пътища до началото на специален етап 1.

Специален етап 1 – Гарга баир
Дължина: 2.0 км
Ниво на техническа трудност: Т4
Това е технична пътека, в долната част сравнително стръмна. Подходяща е за каране дори в дъждовно време, тъй като настилката е предимно чакълеста. Това обаче я прави и доста хлъзгава и опасна в сухо и топло време. Трудните места са няколко скални участъка.

Трансферен етап 2
Дължина: 5.6 км
След кратко придвижване по асфалта в посока манастира, завиваме надясно по черен път и започваме изкачването през вилна зона. В края пътят преминава в пътека – същата, по която е специален етап 3. Караме известно време по нея и при един остър завой надясно продължаваме по друга пътека направо, с променлив наклон (леки изкачвания и спускания). Тази пътека су включва в занемарен черен път, по който започваме  същинското изкачване надясно. След дъжд този път е доста кален и глинест, на сухо е добре, но и в двата случая на много места е стръмен и може да се наложи да бутаме. Пътят излиза на билото, свързващо Арбанаси и хижа „Божур“ – там завиваме наляво към хижата (север), но преди нея отново поемаме наляво по черен път с коловози през открити поляни (посока запад) до достигане началото на специален етап 2.

Специален етап 2 – Манастира
Дължина: 4.2 км
Ниво на техническа трудност: Т4, Т2
През 2016 г. този етап включваше две пътеки, коренно различни една от друга. Първата е добре позната от предишните години и води в близост до девическия манастир „Св. Троица“. Тя започва с равен терен през поляните, след което внезапно става доста технична и спъната, минавайки покрай скали и провирайки се между дърветата. След пресичането на асфалтовия път към манастира, от другата страна на пътя продължава втората пътека – тя е с лек наклон, стабилна настилка и е доста лесна, предимно широка и с плавни завои, което за напреднали карачи означава и много скоростна. Тази пътека ни отвежда до жп линията в близост до жп гара Самоводене.

Трансферен етап 3
Дължина: 5.8 км
От жп линията поемаме остро дясно по стръмна пътека, която ни извежда до нещо като кариера. Оттам се включваме в черен път и започваме да се изкачваме по него в източна и южна посока по открити склонове. Пътят постепенно изтънява и се превръща в пътека, която по-нагоре отново се включва в черен път и по него продължаваме надясно и нагоре чак докато стигнем билото (и пътя от трансферен етап 2). Тук се отклоняваме по тясна пътека наляво в „джунглата“, за да излезем директно при хижа „Божур“, където след почивка продължаваме по билото в посока Арбанаси и следваме само основния черен път по билото, докато стигнем старта на специален етап 3.

Специален етап 3 – Родопа
Дължина: 2.4 км
Ниво на техническа трудност: Т3
В цялост това е най-лесният и най-скоростен етап в състезанието. Пътеката е предимно широка и гладка, изградени са малки скокчета, които могат да се заобикалят, има и някои резки смени на посоката или наклона. Излиза се на асфалтовия път към манастира.

Трансферен етап 4
Дължина: 7.1 км
По пътя от манастира се прибираме в посока В.Търново, пресичаме пътя за Горна Оряховица и продължаваме от другата страна по пътя за м. Ксилифор. Изкачваме се по него до хотел „Момина крепост“ и продължаваме нагоре, като малко след хотела търсим отклонение вдясно по слабо забележима пътека, която преминава в черен път. Пресичаме няколко пътеки за спускане, сред които и специален етап 4. Нагоре достигаме разклон преди билото, където сме по черния път наляво и нагоре, докато достигнем началото на пътеката (етап 4).

Специален етап 4 – Вражите
Дължина: 2.5 км
Ниво на техническа трудност: Т4
Този етап също се състои от две пътеки + заобикаляне около хотел „Момина крепост“ в сърцето на местността Ксилифор. Горната пътека на практика е късо и като цяло лесно трасе за спускае с приятни малки скокчета, виражи и мека горска почва. Наклонът не е много стръмен, но има и една доста технична секция. За любителите на повече адреналин има и един голям скок, който изисква доста смелост и майсторлък.
Хотел „Момина крепост“ се заобикаля отгоре (не е фатално да минете и отдолу, ако предпочитате), а при езерото до хижата се продължава по тънка туристическа пътечка от дясната страна на дерето, която следва течението на реката и завършва с мост над нея, излизайки на асфалтовия път Търново – Ксилифор.

Трансферен етап 5
Дължина: 4.2 км
В по-голямата си част това изкачване съвпада с предишното. Отново следваме асфалта към Ксилифор, после се отклоняваме вдясно по същата пътека/черен път, но на билото поемаме по черния път надясно и караме все по него, докато достигнем началото на специален етап 5. След него прибирането е пак по същия асфалт до Ксилифор.

Специален етап 5 – Страничен наклон
Дължина: 1.5 км
Ниво на техническа трудност: Т4
Тази пътека е изградена изцяло от Enduro Warriors за целите на състезанието и не е учудващо, че по мнението на мнозина е най-хубавата в надпреварата. Постоянни промени в наклона, множество интересни и технични елементи и почти постоянен страничен наклон (името не е случайно!) са нещата, които характеризират тази пътека. В кално състояние е много трудна за каране, в леко влажно е идеална, в сухо също, но пак трябва да се внимава за сцеплението по страничните наклони.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>