Нова пътека над с. Ябланица

Ако сте почитатели на старопланинските маршрути в близост до София, сигурно вече сте пробвали и тези, които започват или преминават през закътаното с. Ябланица и вероятно познавате бързата и забавна пътека, която започва от основния черен път над селото и завършва в центъра на населеното място.


Още когато за пръв път карах по нея, много ми се искаше да е по-дълга и да започва някъде горе от билото между с. Ябланица и р. Елешница. Нещо повече, изкачвайки се по пътя нагоре, човек лесно може да види повече от една пътеки, идващи отгоре, но карайки по билото, те не са ясно забележими, а дори когато ги има на някои от GPS картите (както в случая тази я имаше в картата OFRM Geotrade), все не намирах сгоден случай да пробвам някоя от тях. Такъв най-сетне ми се откри през месец май 2015 г. и пътеката, която намерихме, се оказа истинска находка, макар и доста забулена от буйното пролетно разлистване.

Рядко публикувам следи, които включват само една пътека, а не цялостен маршрут, но в случая правя точно това, защото новата пътека може да бъде използвана като връзка или допълнение в поне 2-3 от по-рано публикуваните маршрути. Отделно от това набързо записах и самостоятелен, кратък маршрут с нейно участие, започващ и завършващ в с. Ябланица, с дължина под 10 км и сравнително ниско ниво на физическо натоварване. Имайте предвид обаче, че с автомобил пътят дотам е около 55 км в едната посока, така че преценете дали си струва да пътувате толкова за 10 км маршрут.

Мога да ви уверя, че пътеката в цялост (новата част плюс старата, която е известна отпреди) си заслужава карането, а дали ще го направите по-дълго или по-кратко, зависи изцяло от вас.

Новата отсечка е с дължина 650 м и е с ниво на техническа трудност Т3 (т.е. не е съвсем лесна, но не е и особено трудна), макар че ако се кара с по-висока скорост, има няколко страхотни елемента, които да ви погъделичкат в стомаха. Началото е съвсем невидимо, така че ще ви трябва GPS, за да го откриете. Самата пътека напролет обраства с клонки и листа, даже има нужда от леко окастряне на места, но нямахме лозарски ножици, за да го направим. Ако някой реши да кара по нея и му се занимава с такова полезно дело, ще стане още по-хубава.

На картите по-долу можете да видите пътеката отделно, а също и краткия маршрут, който сглобих заради нея (9.7 км с 350 м изкачване, предимно по хубав черен път с плавен наклон и само в края с 2-3 стръмни участъка), а под картинките е и файлът с GPS следите.

Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

GPS следи

Освен следите, които можете да свалите от горния линк, новата пътека може да бъде комбинирана и със следните маршрути, които са публикувани в МТБ-БГ в предишни години:

Ябланица

Кремиковци – Ябланица

Кремиковци – Ябланица 2


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>