Ивайловград – крепост Лютица – с. Свирачи

Този маршрут е с ясно изразена културна и историческа насоченост, поради което може лесно да погълне цял ден, макар като дължина да не е нещо впечатляващо. Подходящ е и за начинаещи планински колоездачи, доколкото не включва трудни терени и следва само черни пътища и асфалт. В никакъв случай обаче не бива да забравяме лепенки и резервни гуми!

Снимки от карането можете да разгледате тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/ivailovgrad-lyutitsa-svirachi

Пътепис можете да прочетете тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/travel/3291

Макар че върхът, на който е разположена средновековната крепост Лютица, не е висок по разбиранията на хора, свикнали с наличието на високи планини, изкачването до него е достатъчно сериозно, за да се натоварим физически, а гледката отгоре също е впечатляваща. Като цяло обаче карането не е тежко и ако се движим с по-бързо темпо, бихме могли да го направим за 2-3 часа. Тази стойност обаче е по-скоро теоретична, защото Лютица не е единствената забележителност по пътя и маршрутът определено предразполага към размотаване, почивки, снимки – идеална туристическа обиколка в околностите на Ивайловград. Затова в най-добрия случай бих определил продължителността като половин ден, а в много случаи и цял.

Тъй като на храна и вода по пътя не може да се разчита особено, най-добре е да носите достатъчни количества в раницата.

Навигацията е лесна, ако имате GPS приемник, но ако нямате, при спускането между Лютица и пътя към с. Свирачи може да се залутате по множеството разклонения – затова публикувам статията в раздел GPS следи, тъй като е препоръчително да се ползва такъв уред. На хартиени карти, както и на такива за GPS не може да се има пълно доверие.

Освен основната следа, в GPS файла ще намерите и две допълнителни. Първата от тях води до приятно място за почивка и пикник покрай р. Армира, което открихме случайно, обърквайки разклонението за Атеренския мост. Доколкото обаче е в началото на маршрута и е свързано със стръмно спускане (което след това трябва да изкачим обратно), не всеки ще иска да види това кътче. Втората допълнителна следа е в с. Свирачи – отклонението до скалните ниши. Макар че са интересни за разглеждане, хълмът, на който са разположени, е изключително трънлив и ви съветвам по него да носите велосипедите в ръце, а някои вероятно изцяло биха си спестили тази част.

Начало на маршрута е площадът в кв. Лъджа на Ивайловград – ще трябва да го намерите или с питане, или с помощта на GPS приемника.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: Ивайловград, площада в кв. Лъджа
Дължина: 25.2/26.2 км
Изкачване: 630 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: средно, КФН=5
Продължителност: 2-3 часа с по-бързо темпо, 4-8 часа с по-бавно темпо и почивки
Вода: 2 литра
Храна: За половин ден
Терен:
– асфалт – 9.3 км
– черни пътища – 15.9 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2015_ivailovgrad-lyutitsa-svirachi.zip
GPS файл с нарязани до 500 т. следи за стари приемници Garmin

Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2015_ivailovgrad-lyutitsa-svirachi.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:

 


Описание:

01 (0.0 км) – Започваме от площада в кв. Лъджа, където е удобно да оставим автомобилите. Поемаме по главната улица с леко изкачване в южна посока, към края на града.

02 (0.4 км) – Завиваме по улица надясно – има табела към крепостта Лютица. След стотина метра улицата преминава в черен път и напуска града. Следваме само основния черен път.

03 (2.2 км) – Минаваме покрай манастира „Св. Константин и Елена“. Продължаваме по черния път.

04 (3.0 км) – Вляво се спуска черен път към реката. Той води до много уютно място за почивка – ако искате да си направите пикник, можете да го ползвате. Маршрутът обаче продължава по основния черен път направо (пропускаме един по-занемарен надясно и нагоре)

05 (3.4 км) – Вляво отново има стръмен черен път надолу. Той води до стар каменен  мост на Атеренска река. Маршрутът ни слиза до моста, след което се връщаме обратно и продължаваме по основния черен път към крепостта Лютица.

06 (4.8 км) – Пътят се разделя, следваме левия, като преминаваме през брод реката и продължаваме със стръмно изкачване след нея.

07 (6.8 км) – Пътят ни се събира с друг, идващ отдясно. Продължаваме нагоре.

08 (7.0 км) – Вдясно се отклонява черен път към крепостта Лютица, има и табела. Караме натам, изкачването е сравнително стръмно и с дължина около 1 км, но крепостта определено си заслужава усилията, макар че е доста буренясала. След като я разгледаме, се спускаме обратно до разклона и продължаваме по черния път в южна посока, който вече е значително по-равен – подсича върха и следва билото.

09 (11.9 км) – Достигаме разклон и поемаме по черния път наляво. Наклонът преобладаващо е надолу, но не липсват и равни участъци, както и кратки изкачвания. Следваме само основния черен път, пропускаме разни по-малко използвани разклонения, много от които отново се вливат в него. Има един по-стръмен и изровен участък, но иначе пътят е съвсем лек и приятен. В края му излизаме на обработваеми ниви и малко след това на шосето от с. Орешино към с. Свирачи.

10 (16.2 км) – Наляво по асфалта към с. Свирачи.

11 (18.5 км) – Влизаме в с. Свирачи. Поемаме по главната улица надясно.

12 (18.9 км) – Ако желаем, спускаме се към един скален венец (т.12-2), където има интересни скални вдлъбнатини, някои от които допълнително са изкопани от човешка ръка. Има и едно артилерийско укритие, прикрито в скалите. Имайте предвид обаче, че пътят до скалите е пълен с тръни и е най-добре да носите колелата на рамо. Ако пропуснем скалите, завиваме наляво и по кратка, стръмна улица достигаме горния главен път – от другата му страна е известната тракийска могила.

13 (19.2 км) – След като разгледаме могилата, поемаме по асфалта надясно към Ивайловград, който е на няколко километра.

14 (22.0 км) – Вляво по тесен асфалтов път отиваме до вила „Армира“.

15 (22.5 км) – Разглеждаме уникалните мозайки във вилата и се връщаме обратно на пътя към Ивайловград. До кв. Лъджа остават само няколко завоя с леко изкачване.


Настаняване

Хотел „Букор Щепи“, с. Мандрица

„Букор Щепи“ на албански означава „хубава къща“. И наистина, хотелът е точно това, предоставя удобства и комфорт за градските хора в самия център на с. Мандрица, точно на площада. Съседи ще са ви някои от най-старите и представителни някога сгради на селото.

„Букор Щепи“ се състои от две части, наречени „Липа“ и „Магнолия“. Излишно е да казваме, че велосипедите са добре дошли и за тях винаги ще се намери място в къщата.

„Липа“ е изградена по-рано и представлява двуетажна къща, чиито втори етаж предлага на своите гости шест двойни стаи. Всяка стая има спалня, гардероб, шкафчета, тоалетка и голяма тераса. Всички тези помещения ползват обща всекидневна с кухня с кухненски уреди и домакински съдове,  кът за хранене, мека мебел, сателитна телевизия и др. Двете бани и тоалетни също са за общо ползване от всички стаи. Тези особености правят „Букор Щепи Липа“ особено подходящ за средно големи приятелски групи, които заедно да споделят хубавите моменти на маса, но да имат и уединението на собствената стая за нощувка.

„Магнолия“ бе завършена през 2015 г. и се състои от няколко къщи-близнаци, които осигуряват за гостите общо 8 апартамента. Всеки апартамент е двуетажен, луксозно и качествено обзаведен, с приятна тераса, и включва дневна с напълно обзаведена кухня на първия етаж и спалня с баня на втория. В един апартамент могат да нощуват до трима възрастни, но още по-подходящи са за семейства с деца.

За всички гости, които нямат време или не искат сами да приготвят храната си, към комплекса има и ресторант с бар.

За повече снимки, информация, запитвания и резервации посетете уеб-сайта на хотел „Букор Щепи“ на адрес: http://bukorshtepi.com/ или се свържете на телефони +359 877 422880, +359 888 941417, +359 3665 2200.

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>