Начало Пътеки GPS следи Маркирани ХС маршрути в ПП Витоша
Маркирани ХС маршрути в ПП Витоша
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 21 Март 2014 08:46    Печат

Вероятно не сте забравили, че в края на 2013 г. в границите на Природен парк "Витоша" бяха маркирани и почистени/изградени няколко маршрута и трасета за планинско колоездене по проект на Дирекцията на парка и с главен изпълнител Concept Creative. Ако сте пропуснали тази новина, можете да си я припомните тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/otherother/2616-other-140120-vitosha-routes.


Сега и в следващите месеци ще ви представим маршрутите и като GPS следи. Повечето хора биха се запитали за какво са им GPS следи, при положение че има маркировка с табели на терен? Сещам се за поне три причини:
1. Маршрутите са доста приятни и поради това е добре да ги имаме в колекцията си. Вече имаше и запитвания от читатели дали и кога ще се появят.
2. Много хора предпочитат да ползват GPS приемник като основно средство за навигация.
3. Най-важното - за жалост, 3-4 месеца след поставянето им, много от табелите вече са унищожени или повредени от недобронамерени посетители на планината. Дори на някои ключови разклони и места има липсващи табели. В този смисъл допълнителната помощ в ориентирането под формата на GPS следа може да е добре дошла за хората, които за първи път ще карат по тях.

Във файла по-долу ще намерите GPS следи за всичките седем ХС маршрута, които бяха маркирани, включително за Обиколката на Витоша (с уточнението, че маркираният маршрут не съвпада 100% с този на популярното състезание). Тези следи обаче са в почти "насипно състояние" - няма указателни точки, няма описание, не са оптимизирани (нарязани до 500 т.) за по-старите приемници на Garmin. В този смисъл те са предназначени за най-нетърпеливите и за тези, които са достатъчно опитни, че да са им достатъчни в този вид.

В следващите месеци ще публикуваме всяка такава следа и в отделна статия, придружена от технически характеристики, по-важни указателни точки и кратко описание - изобщо, ще ги има във вида, в който сте свикнали да ги получавате от МТБ-БГ. Когато публикуваме всички отделни маршрути, в настоящата статия ще добавим и връзки към тези по-подробни описания.

Засега може да си свалите и разгледате този обобщен файл  (zip архивът съдържа следи във форматите gdb и gpx):

gpstrack-2014_vitosha-routes_all.zip


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 10 Ноември 2014 08:42 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори