Начало Специализирано Съвети Trail Boss | Как да се справяме с мокри камъни по пътеките
Trail Boss | Как да се справяме с мокри камъни по пътеките
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 27 Юли 2018 17:28    Печат

Мокрите камъни и скали без съмнение са едни от най-плашещите препятствия по пътеките. Много хора директно се отказват, когато ги видят пред себе си. Други натискат спирачките, стягат се и подхождат със страх, което обикновено не води до добър резултат. Както ще разберете от видеото на Джеф Леноски, обикновено трябва да правите точно обратното на това, което ви диктува страхът. Ето ги неговите пет съвета за всеки, който иска да подобри карането си на такива трудни терени:

За тези, които не владеят свободно английски език, предлагам кратък превод на съветите:

1. Намалете налягането в гумите си. Това е универсален съвет за всякакви терени и настилки, при които сцеплението на гумите е влошено, защото с по-ниско налягане те следват по-добре терена и запазват по-добър контакт с него. Все пак не трябва да прекалявате, защото с твърде ниско налягане може да прещипете и скъсате гумите на остри ръбове.

2. Отпуснете се и се отделете от велосипеда, за да не му пречите да се движи под вас. Ако сте с понижаващ кол за седалката, намалете височината ѝ - това ще ви осигури още по-голяма свобода на движенията.

3. Изберете възможно най-чистата и права линия през камъните. Колкото по-малко се налага да завивате и да накланяте байка върху мокрите скали, толкова по-лесно ще е минаването.

4. Намалете до безопасна за вас скорост, преди да атакувате камъните. Така ще можете да отпуснете спирачки и да преминете през хлъзгавия терен без спиране, която подобрява драстично сцеплението.

5. Опитайте се да запазите инерцията си и свободното движение на велосипеда. Така той ще преодолява по-леко препятствията

Реклама


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 27 Юли 2018 23:07 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори