Начало Специализирано Съвети Shimano: Няма само една истина!
Shimano: Няма само една истина!
Написано от Любомир Ботушаров    Неделя, 26 Февруари 2017 08:09    Печат

Макар заглавието да е като на някаква проповед, най-новият микросайт на Shimano, съдържащ т.нар. съветник за скоростната система, може да е полезен (и интересен) на всеки планински колоездач.

Не е тайна, че японската компания засега отказва да се посвети изцяло на задвижванията с един венец отпред, дори и в групите си от високия клас. Да, Shimano предлагат подобни задвижвания, но наред с това наблягат дебело на факта, че всички сме различни, че предимствата за едни могат да се окажат недостатъци за други, че няма лесен и еднозначен отговор дали 1Х са по-добри скоростни системи от 2Х.


За да илюстрират всичко това и да помогнат на потребителите да се ориентират по-добре сред продуктите, които предлагат, за да изберат най-добрия вариант за себе си, Shimano разработиха нова страница в рамките а сайта си, която е посветена именно на дилемите, свързани със скоростната система. Един или два венеца отпред? По-голям или по-малък обхват По-големи или по-малки стъпки между отделните предавки? Няма само една истина, твърдят Shimano, и в МТБ-БГ можем да го потвърдим, включително и на базата на постоянно сменящите се тестови велосипеди.

Най-ценният инструмент в тази интересна страница е т.нар. "Съветник за скоростната система" (Drivetrain Advisor). Попълвате кратък текст, отговаряте честно и непредубедено на няколкото въпроса в него и получавате резултат, който няма как да е напълно категоричен, но все пак дава някаква отправна точка. Аз например получих за моето каране следния резултат:


Потвърждава ли се от практиката ми? В 80% от случаите да! :) Но ако малко променя някои от отговорите, например ако карах предимно в байкпаркове и по едни и същи пътеки и ако стесня малко границите между минимална и максимална скорост (което би произтекло именно от карането по познати и/или подпомогнати от лифт пътеки), тогава резултатът ми става точно обратен - 80% за един венец и само 20% за два. Така че в крайна сметка всеки, който направи този тест, трябва да прецени получения съвет и от гледна точка на собствените си приоритети.

Реклама

Без съмнение полезно ще е да чуете и мнението на други карачи - в страницата ще намерите няколко клипа със съвети от професионални състезатели, но и от редовни карачи, за които състезанията не са основен фокус.

В сайта ще намерите също секция с предимствата и недостатъците на двата типа скоростни системи, както и по няколко думи за основните технологии, които Shimano предлага в тази област.

http://drivetrainadvice.shimano.com/


Add this to your website

Коментари

avatar boyan1984
0
 
 
На мен нищо не ми излиза, като кликна Drivetrain Advisor.
avatar evilzet
0
 
 
Изчакай малко, може да ти зареди теста след 20-30сек.
Наистина няма една истина - направих си 2 теста, като разликата беше в някои отговори, за които се колебаех какво да посоча. При първия тест бях 80% за сингъл ( при положение, че на въпроса за малката стъпка м/у предавките отговорих че ми е важна ! )/, при втория 80% за дабъл. Т.е. нищо не ми показа теста, но добре че си знам, че не съм за сингъл.
avatar abs
+1
 
 
В предаването има продуктово позициониране :)
Целта на сайта е напълно рекламна. Един вид вменяване на ненужност от 1х системите. Аз също попълних теста и очаквах резултатът ми да е някъде по средата (ако не по-скоро към 1х), но за мое учудване получих абсолютно същият като на Любо. След което се замислих, че някои от въпросите са си доста подвеждащи, като например този за максималната скорост. Никъде не се упоменава, че това би следвало да е скорост на ВЪРТЕНЕ. Интересен е и фактът, че не са включени и други въпроси, които също са определящи при избора на предавателната система. Примерно "колко искате да тежи велосипедъд ви", "ползвате ли регулируем кол за седалка", "имате ли нещо против работата на окачването да зависи от избора на предавка", "харесвате ли звукът на дрънчаща верига в преден дерайльор" и др.. Аз сравнително от скоро минах на 1х предавки и не мисля, че някога ще се върна на 2х, каквото и да ми казва тестът. Предимствата са много повече от недостатъкът :)
Сега ще чакаме революцията на вградените скорости и хидравличното задвижване :)
avatar admin
0
 
 
Както казва самото заглавие, "няма само една истина". :) С което искам да кажа, че напълно се съгласявам и с твоите аргументи.
Иначе аз лично харесвам 1Х системите и по-новите все по-добре отговарят на изискванията ми. Но все пак когато се кача на велосипед 1Х с 32 зъба отпред и 42 най-голям отзад, неминуемо бутам повече нагоре, освен ако велосипедът е много лек. Засега с 30 зъба ми е горе-долу добре, но може и още по-добре, а и при 30 зъба най-високата предавка започва да клони към недостатъчна.
Това е опитът ми до момента и затова, ако досега трябваше да избирам скоростна система, доста бих се замислил каква да е.
При все повече нови касети с най-голям венец 46 зъба или повече, нещата през 2017 година изглеждат различни. И все пак, достатъчно добре се чувствам и с два венеца - всеки от подходите си има и предимства, и недостатъци.
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Неделя, 26 Февруари 2017 14:24 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори