Начало Специализирано Сервизиране Знаете ли, че 12-скоростните МТБ системи на Sram и Shimano изглежда са съвместими?
Знаете ли, че 12-скоростните МТБ системи на Sram и Shimano изглежда са съвместими?
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 24 Януари 2019 11:26    Печат


Докато преглеждах новите теми и мнения във форума, попаднах на линк към едно интересно видео, публикуван от Alexi, който е сред най-активните и информирани форумни потребители в последните 1-2 години. Става дума за този съвсем кратък клип: https://www.youtube.com/watch?v=hDA0oiuMltA. В него се вижда как заден дерайльор Shimano XTR RD-M9100-SGS е монтиран на велосипед с касета Sram X01 Eagle 10-50T и превключва с команда Sram Gx Eagle. Веригата е Shimano CN-M9100. Превключванията са безпроблемни.


Защо това е интересно? Ако си задавате този въпрос, може би сте пропуснали „малката“ подробност, че до момента скоростните системи на Shimano и Sram бяха несъвместими. По-специално, това се отнася най-вече за задните дерайльори и командите, които са с различно съотношение на теглене на жилото. Важи за всички 7-, 8-, 9- и 10-скоростни групи на двете марки. (Изключение са някои по-стари серии на Sram, в които има варианти на компонентите, разработени специално за съвместимост с Shimano. За 11-скоростните вижте в края на статията.) Касетите и веригите в много случаи могат да се смесват, при предните дерайльори и команди няма проблем, но задният дерайльор трябва да отговаря като марка на командата.

До тази година Shimano нямаха 12-скоростна група, но появата на новото поколение XTR промени това положение и по форуми и работилници веднага изникна въпросът дали и каква ще е съвместимостта между Sram Eagle (12-скоростните системи на Sram, които вече са представени в няколко нива на изпълнение - от скъпите ХХ1 Eagle и Х01 Eagle до по-евтините GX Eagle и NX Eagle) и новият XTR. Споделеният от Alexi видеоклип ме подтикна към това да потърся още информация по този въпрос.

Това, до което стигнах, е още един видеоклип: https://www.youtube.com/watch?v=HuEvGt6_74s. В него задният дерайльор е Shimano RD-M9100, касетата е Sram Eagle 12speed, а командата е Shimano SL-M9100. Като цяло превключването отново е безпроблемно. Други места, където това се потвърждава:
- Статия в сайта на Kustom Bikes: https://www.kustombikes.co.uk/article/6-shimano-xtr-m9100-rear-derailleur-is-compatible-with-sram-eagle-12-speed.
- Темата форума на MTBR за съвместимостта между 12-скоростните системи на двете марки: https://forums.mtbr.com/drivetrain-shifters-derailleurs-cranks/12-speed-xtr-sram-compatiblity-1091687.html (най-вече страници 3 и 4).

Реклама

Важно е все пак да отбележа, че според информация от форума на Weightweeneies има малка разлика в разстоянието между венците при 12-скоростните задни касети на Sram и Shimano. При японската марка то е 3.55 мм, а при американската 3.65 мм. Това означава разлика 0.1 мм или около 1 мм (сумарно) между двете крайни предавки - от клиповете и споделения във форумите опит се вижда, че това явно не пречи на съвместимостта между двете системи.

И така, обобщено, добрата новина е, че при 12-скоростните групи на Sram  и Shimano изглежда най-сетне ще е възможно да се комбинират команда от едната марка със заден дерайльор от другата и обратното. На потребителите честито! :)

П.П. След коментар във Facebook проверих и намерих информация в чуждестранни форуми за това, че и 11-скоростните МТБ компоненти на Shimano и Sram практически са съвместими (командите и дерайльорите). На хартия има минимални разлики в съотношението на теглене и в разстоянието между венците на касетите, но те са толкова малки, че много хора свидетелстват за успешно комбиниране на компоненти от двете марки. Информация в тази насока можете да намерите тук: https://forums.mtbr.com/drivetrain-shifters-derailleurs-cranks/1x11-xt-derailleur-sram-shifter-1006175.html.


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 25 Януари 2019 20:35 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори