Начало Други Спортни новини В Пловдив бе учредена Българска федерация колоездене
В Пловдив бе учредена Българска федерация колоездене
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 11 Юли 2019 14:17    Печат

На 10 юли в град Пловдив бе учредено ново юридическо лице с нестопанска цел и с ясната амбиция да кандидатства за лиценз като спортна федерация и да се превърне в работеща такава. Името на новата организация е Българска федерация колоездене (БФК).


Ако спортната страна на колоезденето ви е чужда, може би ще трябва да започна с кратко разяснение на ситуацията дотук. В България по закон за всеки спорт трябва да има само една федерация. Доколко това е така е друг въпрос, но по принцип за повечето спортове се спазва. До скоро лицензираната федерация за спорта колоездене беше Българският колоездачен съюз. Той обаче бе обявен в несъстоятелност, след което бе отнет и лицензът му от ММС, и макар че съдебната сага за запазването му като юридическо лице все още продължава, за повечето хора е пределно ясно, че ако искаме да има колоездачен спорт в България, трябваше спешно да се работи за създаване на нова федерация.

Така се стигна до датата 10 юли 2019 и учредителното събрание в Колодрум Пловдив. Преди това, разбира се, имаше друга среща на повечето активни клубове, имаше и доста предварителна работа. Нямаше как да присъствам на това учредително събрание, но по сведения от други хора, представители на МТБ клубове, разбрах, че като цяло обстановката е била конструктивна и в крайна сметка като учредители са се вписали 19 редовни клуба - както по шосейно, така и по планинско колоездене, а също и такива със смесена дейност. Имало е и такива, които са искали да се впишат, но са останали за по-нататък поради пропуски в документите, така че се очаква те също да се присъединят в редиците на БФК в обозримо бъдеще.


В български условия много хора вероятно ще се запитат „С какво пък тази нова федерация ще е по-различна от предишната или от другите?“. Да се правят смели твърдения в каквато и да е насока е излишно, но все пак има няколко обнадеждаващи неща. Първото е, че се започва на чисто - без стотици хиляди дългове, без натрупани организационни и административни неуредици, дори без толкова лични противоборства, колкото бяха характерни за БКС в последните години. Новият старт, разбира се, носи и нови отговорности - каквото направят оттук нататък спортните деятели в колоезденето, това ще е, няма да ги има предшестващите проблеми, които винаги могат да се ползват и за оправдание. Втора съществена разлика е, че според устава силната оперативна роля в новата организация принадлежи на Управителния съвет, а не на неговия председател. Това означава, че всички важни решения ще се взимат от този колективен орган, а неговият председател, който е пръв сред равни, ще трябва просто да ги изпълнява/представя.

И като стана дума за Председателя на УС на БФК, той е добре познат както на планинските, така и на шосейните колоездачи. Става дума за г-н Драгомир Кузов и мога единствено да му пожелая да съумее с авторитета и балансираните си позиции да обедини и мотивира всички активни клубове да работят добре и усилено за общите каузи. Други членове на УС, които са познати за нашата общност и аудитория, са Данаил Ангелов и Антон Настев.

Сега пък остават още доста стъпки, докато новоучреденото сдружение се превърне, надявам се, в спортна федерация и поеме функциите си като такава. Проблемът е, че това отдавна не е само вътрешен въпрос, а и международен, както се казва. В UCI (Международния колоездачен съюз), където членуват всички национални федерации, също има определени правила за прекратяване на членство, за приемане на нови федерации и т.н. Така че за момента още не е ясно кога БФК ще може да заработи пълноценно и как точно ще се решат въпросите със състезателни лицензи, международни състезания и т.н. Варианти обаче има, има и светлина в тунела...

Снимки: Ема Паунова

Реклама


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Четвъртък, 11 Юли 2019 17:00 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори