Начало Други Спортни новини БКС ще получи пари от ММС по програма "Олимпийска подготовка 2014"
БКС ще получи пари от ММС по програма "Олимпийска подготовка 2014"
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 07 Март 2014 10:22    Печат

На първо място, нека разтълкуваме заглавието! :) За целта директно ще цитирам съобщението, което се появи в сайта на Българския колоездачен съюз на 18 февруари:


"332 000 лева ще получи Българският колоездачен съюз от Министерството на младежта и спорта

София, 18-02-2014, БКС

По програмата за Олимпийска подготовка 2014 към Министерство на младежта и спорта Българският колоездачен съюз подписа договор, по силата на който ще бъдат отпуснати 332 000 лева за сезон 2014.

За първи път в най-новата история на съюза към програмата ще има едногодишни договори на 11 състезатели и 7 длъжностни лица. Имената на състезателите са следните:

Тодор Ангелов

Добрин Лиловски

Ева Димитрова

Мирослав Минчев

Радослав Константинов

Александър Алексиев

Георги Георгиев

Стефан Христов

Валентин Нешев

Минко Донковски

Момчил Робов


Петър Бончев
Председател на Българския колоездачен съюз"

Първите три имена в този списък би трябвало да са ви познати, тъй като са на състезатели по планинско колоездене. В МТБ-БГ обичаме добрите новини, затова решихме вместо веднага да публикуваме информацията, да потърсим малко повече подробности. В тази насока ценна информация ни даде и г-н Георги Бенчев, генерален секретар на БКС.

Програмата Олимпийска подготовка е разработена от Министерството на младежта и спорта (ММС) за подпомагане на елитни спортисти към федерации, развиващи и управляващи спортове, включени в програмата на Олимпийските игри. Подпомагането е в различен размер, като зависи от нивото на съответния спортист, одобрените параметри за подготовката му и други фактори. Крайният срок за кандидатстване е бил в средата на месец декември 2013 г. Доколкото научихме, общият брой на спортистите, които са подали документи, е бил по-голям, включително и от дисциплините на планинското колоездене. Подборът на одобрените за финансиране спортисти е направен в ММС на базата на подадените документи и в съответствие с класиранията през сезон 2013, особено в състезания от по-висок клас, особено международни такива.

За момента не знаем какъв е конкретният размер на финансиране за всеки от спортистите и каква част от подготовката им ще бъде покрита/подпомогната, пък и това са подробности, които са по-важни за тях самите. За нас остава доброто впечатление, че най-после нещо започва да се случва в този спорт, че поне тези трима спортисти, които през 2013 г. безспорно бяха сред най-добрите в своите дисциплини и категории, ще получат някакъв стимул да продължат сериозните си занимания и да търсят по-големи успехи. Тодор Ангелов и Добрин Лиловски като цяло са без конкуренция в българските ХС състезания в категориите мъже и юноши, а Ева Димитрова постигна 3 първи места в спускането, второ място в Националния шампионат и трето място в Европейското първенство. Пак казвам, кандидатите по програмата са били повече, но ММС явно не е имало как да одобри всички.

Предвидените по програмата средства обаче далеч няма да отидат само за индивидуално подпомагане на спортистите. Има и още! :)

През 2014 г. Йордан Нечев (познат в състезателните среди от спортен клуб и сдружение Зелен път) е назначен за треньор на националния отбор, като ще отговаря и за координацията и комуникацията между клубовете и БКС във връзка с вътрешния състезателен календар. Трябва да уточним, че акцентът тук е върху дисциплината крос-кънтри, защото тя е олимпийска и поради това средствата по програмата трябва да са насочени основно към нея. Какво се предвижда за този сезон? Освен Тодор Ангелов и Добрин Лиловски (които са одобрени и за индивидуално финансиране), повиквателни за националния отбор ще получат и други състезатели, като се предвижда те да участват първо в тренировъчен лагер на територията на България, а след това и в поне две международния състезания. Идеята е всичко това да се случи като поредица от активности в рамките на около месец, така че времето да бъде използвано възможно най-пълноценно за сработване на отбора, за ефикасен тренировъчен процес и обмяна на опит между по-напредналите и по-неопитните, но с добър потенциал състезатели. За Ева Димитрова, като състезателка по спускане, също е предвидено едно участие в чужбина, което ще бъде съобразено с нейната индивидуална подготовка и други участия.

Ако си позволим да погледнем и по-напред в бъдещето, дългосрочните цели са изграждане на силен национален отбор, участие в повече международни състезания и евентуално спечелване на квота за следващите Олимпийски игри, за което никой не си прави илюзии, че ще е лесно, но поне е налице желание за работа в тази насока. Всяко нещо по реда си обаче... нека видим как ще се развият нещата през 2014 г. и да пожелаем успех на българските състезатели и техните треньори!


Add this to your website

Коментари

avatar caspar
+4
 
 
Нямам думи, кога нещо ще почне да се случва като хората в тази държава? Или пак си е на старото дередже.
avatar pupinator
+2
 
 
Съгласен съм с Росен. Това, което ми прави най-голям впечатление е факта, че в тази "Олимпийска подготовка 2014" се включват състезатели, които по принцип (не ми е известно) не участват в състезания включени в олимпийската програма. Имам предвид Ева, като в никакъв случай не искам да омаловажа постиженията ѝ, но според мен има по-подготвени и заслужили дами в дисциплината Крос кънтри, която Е олимпийска и не смятам, че тя е най-подходящата да бъде включена в точно тази програма. За останалите немога да коментирам, но това ми направи най-голямо впечатление.
avatar i love bikes
0
 
 
Няма проблеми, Пупи, 'важното' е, че БКС не мисли така. :D
avatar kikon
+2
 
 
Причината да бъде включен DH e, защото в програмата има точка, която позволява на неолимпийски спортове също да бъдат подпомогнати с някакви средства. Кандидатстваш (по-скоро съответната организация, в нашия случай БКС) и или те одобряват, или не.
Причината аз да съм включена, е защото тези средства могат да получат само хора, спечелили медал от Европейко или Световно първенство. След Европейското от БКС дойдоха и ме попитаха как мисля, че би било най-добре да се подпомогне MTB и DH в България, какво според мен е нужно да се направи или подобри. Още тогава им отговорих, че състезания си имаме повече от достатъчно и според мен трябва да се подкрепят и финансират младите състезатели (за състезния, тренировки и лагери), дори да не е напълно, че важното е да са повече на брой, а не 1-2-3 души. Честно казано се зарадвах, че проявяват интересе и се допитват, макар че не мисля, че съм капацитет по въпроса.
След няколко месеца се свързаха с мен, казаха ми за програмата, казаха ми какви са критериите (заложени от министерството и еврофонда) и за съжаление се оказва, че никой не го интересува колко си подготвен, какви са ти шансовете, дали си заслужил (основано) да бъдеш подкрепен, а се интересуват само дали имаш резултат, и то не какъв да е, а стълбичка. По случайно стечение на обстоятелствата, съм единствената, която отговаря на критерия и съответно е одобрена. В случая аз се явявам преносител на "постижението", ценено от толкова хора и институции.

Колкото до "хилядите", нямам представа как са разпределени по звената, за какво отиват и т.н., но за мен ще бъдат похарчени около 4-5 хиляди за 1 година, които предимно ще покрият разходите за това 1 състезание в Европа.

Каквото зависи от мен ще го направя, за да опровергая вложеното, от там нататък, обаче, не аз определям кое как да се случва. За мен бъдещето е в младите (даже "малките") и на тях трябва да се обръща най-много внимание. На тях и на родителите.

http://mpes.government.bg/Pages/Programmes/Default.aspx?evntid=yzYLxjLqGzw%3d
avatar pupinator
0
 
 
Ева, благодаря ти за изчерпателния отговор и за времето, което си отделила, за да го напишеш! Вече ми стана ясно защо са се случили така нещата. Дано да имаш успехи - ще стискам палци.
avatar delpierro
0
 
 
По-добре не опровергавай вложеното :)
avatar мapин
+1
 
 
Ще получат ли шанс и по-младите състезатели ?
avatar apd
0
 
 
Не, а сега отивай да работиш, вместо да чакаш пари от тате и мама за велосипед!
avatar мapин
0
 
 
http://media.snimka.bg/s1/2145/030534621-big.jpg?r=0

'' Голям залък лапни голяма дума не казвай''
avatar apd
-1
 
 
Тази снимка в каква връзка я пускаш? Ако не си разбрал, ти дадох безплатен съвет. Не се занимавайте с глупости, като безплатно да отделяте от свободното си време за другите (визирам чакането за спонсориране на някаква спортна дейност от страна на държавата).
avatar ride_the_mountain
0
 
 
Едно добро начало! Желая успех на всички състезатели!
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 07 Март 2014 11:49 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори