Кампанията Take Care of Your Trails идва и в България!

No Dig, No Ride!

Погрижете за пътеките! Включете се в кампанията на IMBA Европа – Take Care of Your Trails!

Кампанията  Take Care of Your Trails е базирана на успешно работещ пилотен проект, протекъл в период от две години в Шотландия, разработен от организацията Developing Mountain Biking in Scotland (DMBinS). През 2017 г. IMBA Europe (IMBA Европа) се присъединяват към инициативата и в партньорство със DMBinS превръщат Take Care of Your Trails (TCOYT) концепцията  в голямо пан-европейско събитие. Целите на TCoYT кампанията са да промотират грижата за трасетата и да подобрят имиджа на спорта ни, да бъде призната и почетена работата на МТБ доброволците, да се насърчават нови или засилват съществуващи партньорства и да се предоставят насоки относно това как да се стартира т.нар.  trail association (или сдружение, грижещо се за пътеките).

Като член на IMBA Европа, Българска колоездачна лига (БКЛ) има удоволствието да обяви и стартира кампанията в България за 2019 година. Целта е да се създаде координирана кампания, промотираща доброволчески събития за поддръжка на пътеки и да се обърне внимание на количеството и качеството извършвана работа по поддръжка на трасета за планинско колоездене, случваща се сред европейските маунтин байк общества, както и въвличане на повече хора, помагащи в дейностите, свързани с поддръжка и изграждане на местните им пътеки за каране. Насърчават се организатори на съществуващи или новосъздадени групи за поддръжка на трасета да се запишат и да проведат събитие за поддръжка на пътеките си по време на периода на протичане на кампанията – между 6 април и 5 май 2019 г.

Ако обичате да карате по любимите си местни пътеки и искате да сте сигурни, че те ще бъдат в добър вид за дълго време, тогава те се нуждаят от вашата помощ. Доброволци от всяка възраст са добре дошли да се включат и да помогнат за това местните им пътеки да бъдат приведени в по-добър вид.

Всички клубове, организации и местни работни групи могат да си изберат един ден, а  още по-добре и цял уикенд, в периода между 6 април и 5 май и да организират отворено събитие за поддръжка на местните пътеки. Всяка група може да прецени от каква работа най-много се нуждае любимата им пътека. Дейностите могат да бъдат изключително разнообразни – почистване на паднали клони и листа след зимния сезон, кастрене на избуяла растителност, преправяне на ерозирали секции и изграждане на нови линии, изграждане на нови елементи – скокове,  дропове, виражи, почистване на боклуци, обособяване на кът за отдих и т.н.

Регистрирайте събитието си на официалния сайт на кампанията Take Care Of Your Trail, като попълните формуляра тук: https://www.takecareofyourtrails.com/start-your-event/ (информацията е на английски). Краен срок за записване – петък, 29 март 2019 г.

Популяризирайте събитието си в социалните мрежи, както и сред местното общество, с цел да съберете повече участници и подкрепа. Бъдете креативни и създайте едно различно и интересно приятелско събитие с голяма доза забавления, работа и каране по любимите ви пътеки.

Регистрирайте броя на участващите в събитието ви и заедно с броя на участниците  от всички останали работни групи в страната ни, България може да участва в едно приятелско състезание между всички страни в Европа за спечелване на титлата „Best Mountain bike community Europe “(Най-добро МТБ общество в Европа). Наградите ще бъдат обявени и връчени по време на годишния събор на IMBA Европа в Дания на 11 май 2019 г.

Независимо от резултатите на цялостната кампания, БКЛ ще направи и класиране и символично награждаване на най-многобройното събитие в страната ни.

Очаквайте допълнителна информация и подробности около кампанията съвсем скоро.

Всички организатори могат да намерят подробна информация относно правилата за организиране на събитията си (на английски език)  в сайта на TCoYT тук: https://www.takecareofyourtrails.com/organisers-guide/

Насърчаваме ви да планирате датите и дейностите за събитията си във възможно най-кратки срокове и да ги регистрирате през официалната регистрационна форма, както и да се запознаете с другата информация от сайта на кампанията.

Ако имате въпроси и нужда от разяснения, може да се обърнете към националния координатор на кампанията от страна на БКЛ – Добромир Добрев – на email: [email protected]

Реклама

Информация за минали издания на кампанията:

2017 г.

Над 1200 доброволци се включват от почти 100 работни групи от 14 различни страни за първия пан-европейски Take Care of You Trails уикенд. Координираният уикенд за доброволна работа по пътеките е голям успех и подчертава фантастичния принос, който колоездачите правят към основния елемент, необходим за спорта им: пътеките.

Победител става Словения с 420 участници, сред които и президентът на страната.

През 2018 г. над 1640 доброволци участват в кампанията, растеж от 35% спрямо 2017. Отново се показва огромният принос, който всички групи правят към местните си пътеки. Друг важен резултат е, че подобен тип събития не са вече само еднократни, а стават редовна част от местната сцена и помагат за привличането на нови доброволци и генерират позитивна местна публичност. Победители са Франция с 594 участници, a наградата бе връчена по време на кръг от Световните ендуро серии във Оларг, Франция.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>