Начало Други Други статии Технически семинар на Shimano 2019 | Част 1 - XTR
Технически семинар на Shimano 2019 | Част 1 - XTR
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 08 Февруари 2019 13:50    Печат


Техническите семинари, които някои от световните марки или техните дистрибутори за България организират за механиците в сервизите и магазините, винаги са много интересни и с удоволствие ги посещавам, когато ми се удаде случай. Информацията, споделена по време на тях, не винаги е лесна за предаване и отразяване, но поне може да сте сигурни, че в България има доста механици (залата бе пълна!), които се стараят да поддържат/усъвършенстват знанията и уменията си на високо ниво. А специално от семинара на Shimano, който се проведе в София на 23 януари с гост-лектор Георги Костопулос (George Kostopoulos), има доста информация, която ще е интересна и полезна за читателите на МТБ-БГ, така че постарах да си водя достатъчно бележки като за три поредни статии. Започвам с може би най-интересната тема, която бе първа и в програмата - новото поколение Shimano XTR!


Тъй като на мен за пръв път ми се удаде да го видя на живо, започвам с няколко снимки на част от компонентите:


Както казах, обикновено не е възможно да предам всичко интересно, защото не винаги има как да снимам различните манипулации, които лекторът показва. Например разглобяването и сглобяването на задна главина XTR... Но все пак ще споделя няколко неща и тънкости, които може да са от полза на всеки, който реши сам да монтира групата XTR на велосипеда си или да регулира някой от компонентите. Е, може би тези хора няма да са чак толкова много, но като се има предвид, че новите технологии от тази серия рано или късно ще се промъкнат и към по-достъпните класове, знанието за тях на никого няма да е излишно. Бележките ми са малко хаотични и включват споменаване и на някои от основните подобрения в 12-скоростните XTR компоненти.


Цялостно времето за превключване на една предавка е 1/3 от това при предишното поколение и при този процес се губи по-малко сила. Това се дължи на комбинирания ефект от дизайна на венците и специалната верига за тях. Важно е да се отбележи, че тази верига НЕ Е съвместима с 11-скоростните системи, което бе и нагледно показано на една снимка - дължината на звената е различна. Има и по-различна методика за определяне на дължината на веригата - описана е в сервизната инструкция.


Новото тяло на свободното движение с технологията Micro Spline предизвика много коментари с появата си. Основната цел на по-ситния шлиц е да се осигурят повече контактни точки/повърхности (те са три пъти повече спрямо класическия шлиц) - по този начин намалява силата, прилагана от касетата във всяка отделна точка, а това позволява тялото на храповика да бъде изработено от алуминиева сплав вместо от стомана, което пък води до по-ниско тегло.

Цялото свободно движение е една част, не се разглобява, но може като елемент да се демонтира от главината и да се подмени. Беше показано как става това - в общи линии процедурата изисква тънък ключ 17 мм и клещи за зегер-шайби. При сглобяването обаче за един от детайлите трябва да се ползва специален (тръбен) инструмент, като всеки механик може да си приспособи такъв, стига да е с подходящия диаметър.

Лагерите на главината са от класическия за Shimano тип с конуси, съчми и чашки.

Реклама

Касетата включва три групи венци. Най-големите са от алуминиева сплав, средните са титанови а най-малките са стоманени. При монтажа ѝ се подлага специална шайба върху тялото на свободното движение. Най-малкият венец няма как да се наниже на шлица Micro Spline, така че реално той се фиксира към предишния венец, който се монтира към тялото на храповика. Затова е важно тези две венчета да бъдат правилно подравнени едно към друго.

Новата комбинираща скоба I-Spec EV предлага много по-широкоспектърна настройка на позицията на командите спрямо спирачните лостчета - 14 мм по хоризонтал и 60° ротационно. Първо се монтира спирачния лост, така че да е в удобно за ползване положение, и след командата се позиционира спрямо него според личните предпочитания.

Има и нова команда за предния дерайльор (за два венеца), която е само с едно лостче, действащо на принципа на бутон - натискате го веднъж за изтегляне на жилото и при повторно натискане го освобождавате.


Курбелите са с директен монтаж на венеца към вала (инструментът за монтаж и демонтаж е включен в комплекта) и с шлиц в другия край, който е напълно различен от този при досегашните модели. Пак там има и един пръстен, чрез който се обира/регулира хлабината в лагерите. Болтът за притягането левия курбел към оста е снабден с интегриран механизъм за развиване. Зъбите на плочата са специално закалени.

За модела FC-M9120 има и една допълнителна дистанционна шайба, която е с две различни страни и трябва да се внимава коя страна е откъм лагерите.

Задните дерайльори са три вида - два от тях (с дълго и средно рамо) са за скоростни системи с един венец отпред, третият е за система с два венеца. В зависимост от това е различно прокарването на жилото:

За отдалечеността от касетата има лазерно гравирана линия, по която дерайльорът се подравнява към най-големия венец. Настройката на индексацията се извършва, когато веригата е на пети, шести или седми венец.

Органичните накладки за спирачките са с удължен живот (50% повече спрямо досегашните), което по-нататък ще бъде пренесено и към по-достъпните модели на Shimano.

В следващата статия (част 2) ще ви преразкажа някои интересни неща за електрическото задвижване STEPS.Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 08 Февруари 2019 18:22 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори