Начало Други Други статии Trailforks - нов сайт за пътеки, създаден и поддържан от Pinkbike
Trailforks - нов сайт за пътеки, създаден и поддържан от Pinkbike
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 14 Ноември 2014 11:00    Печат

През октомври 2014 г. най-големият сайт за планинско колоездене в света, Pinkbike, стартира официално Trailforks - амбициозен проект, който вероятно ще се превърне в най-голямата онлайн директория за пътеки, байкпаркове и места за каране. Предпоставките за това са много - като се започне от интуитивния дизайн и богатата функционалност и се завърши с факта, че платформата е създадена и поддържана от мощна медиа като Pinkbike, популярна в цял свят и с потенциал да бъде обединяващо звено в тази насока.Накратко, какво по-точно е Trailforks? Това до голяма степен става ясно още от заглавието - световна база-данни за пътеки за планинско колоездене. Насочена е както към карачите, така и към организациите и хората, които изграждат и поддържат пътеки, байкпаркове и места за каране. От потребителска гледна точка сайтът позволява бързо и лесно да намерите пътека в район, който ви интересува за каране, както и да получите значителна по обем информация, свързана с тази пътека или региона около нея. Освен това самите потребители могат да публикуват пътеки и описания за тях. За организациите, които поддържат пътеките, са предвидени възможности за контрол върху местната информация, както и инструменти за получаване на подкрепа и подпомагане, включително директно от карачите.

Впрочем, може би най-лесно ще е да изброя някои от функциите в новия сайт като списък:

- Намиране на пътеки по няколко удобни начина - чрез карта, чрез списък, за конкретен регион/държава и т.н.
- Публикуване на пътеки в богатата директория на сайта. Само за периода от няколко месеца, в които Trailforks беше в бета версия, в него са качени над 13 000 пътеки и това е само началото!
- Намиране на допълнителна информация, свързана с пътеките и района около тях - топлата връзка с Pinkbike позволява десетки снимки и видеоклипове, които са публикувани там, да се появяват при прегледа на пътеки и места за каране в Trailforks. Освен това можете да намерите информация и за местния байк-бизнес и други интересни неща.
- Статистически данни за ползването на пътеките - новият сайт включва инструменти за генериране на подобна информация, която може да е от интерес както за посетителите, така и за евентуалните инвеститори в даден байкпарк или регион.
- Информация за актуалното състояние на пътеките - всеки потребител има възможност да допринася за опресняване на подобна информация, която без съмнение е важна за всички желаещи да карат.
- Управление на информацията от местни клубове, асоциации и т.н. - подобни организации, след като докажат връзката си с региона и поддържането на пътеките в него, могат да получа модераторски права, които им позволяват да обновяват, одобряват, филтрират и ограничават информацията, видима за обикновените потребители. Така например, за незаконни/нерегламентирани пътеки може да се зададе режим на видимост само за местни потребители, а не за всички, или пък може да се отбележи, че карането по тях е на собствена отговорност или е забранено и т.н.
- Възможност за подпомагане на хората и организациите, които поддържат пътеките - това може да стане по няколко начина, включително и чрез директно финансово подпомагане със съответните инструменти в сайта.
- Възможност за добавяне на записи от пътеките, направени със спортни приложения като Strava.
- Пълна съвместимост с мобилни устройства.

Всичко това е чудесно, но как се "връзва" с българската действителност?

Бързият преглед разкрива, че засега в сайта са въведени пътеките от Велопарк Пампорово и част от маршрутите по проекта "Качи се на колело" край Белоградчик, което е похвално и показва всъщност доста точно насоката, в която може да е полезен сайтът. И двете места имат развита мрежа от пътеки, които са създадени и/или поддържани от ясни лица и организации, поради което идеално се вписват в идеята, с която е създаден сайтът Trailforks. Предполагам, че най-късно до началото на следващия сезон ще бъдат добавени още няколко такива места.

По-интересно е доколко ще бъде приложим този сайт за дивите пътеки, по които много от нас карат, но които в преобладаващия случай са нерегламентирани, немаркирани, неподдържани и неасоциирани с никаква местна организация, клуб или друга структура. Нещо повече, за средностатистическия "западен" колоездач те могат дори да се окажат опасни, тъй като често са неясни, необозначени, необезопасени и в рядко посещавани части на планините - една приятна за много от нас дивотия, която обаче в някои части на света рядко се среща. Както вече стана ясно, цялата концепция на Trailforks се основава на това, че в нормалния случай пътеките за каране са свързани с местни общности, с хора, които са поели някаква отговорност за тях - състояние, от което българската МТБ сцена, за добро или лошо, все още е мнооого далече.

Така че аз лично съм колкото доволен от богатата функционалност на подобен сайт, толкова и скептичен по отношение на приложимостта му на българска почва, но все пак едно е сигурно - байкпарковете и организациите, които са положили усилия да маркират маршрути и да създадат центрове за каране на планински велосипед, ще имат още едно удобно средство да достигнат до чуждестранни планински колоездачи. Предполагам и се надявам, че ще се възползват от него.

А за българския МТБ потребител вероятно ще е доста по-лесно да намери информация за близки и далечни спрямо България дестинации за каране и дано все повече хора да могат да си позволяват такива байк-ваканции!

Представяне на новия сайт можете да прочетете тук: http://www.pinkbike.com/news/pinkbike_annouces_trailforks.html

Самият сайт е на адрес: http://www.trailforks.com/Add this to your website

Коментари

avatar telepatok
0
 
 
Според мен мрежата Trailforks ще свърши добра работа и за България. Не е задължително една пътека или мрежа от пътеки да има стопанин, за да има достатъчно добра информация в базата. Има достатъчно клубове и хора каращи по пътеките за да ударят по едно рамо и да накачат GPS данни и другите детайли.

Има и една особеност, която не е спомената в статията. Пинкбайк искат да се качват само единични пътеки (или с други думи отделни секции). Т.е. не кръгови маршрути. Тях ги наричат "routes" и ще има отделна секция за тях след време.
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 14 Ноември 2014 13:35 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори