Начало Други Други статии Искам да карам колело в гората!
Искам да карам колело в гората!
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 10 Февруари 2011 14:45    Печат

Преди броени дни Народното събрание гласува на второ четене новия Закон за горите. За съжаление, в него присъстват няколко текста, които драстично ограничават карането на велосипед в горските територии. Става дума за чл. 148 до чл.150, с които на практика се забранява карането на велосипед по горските и туристически пътеки, освен ако те не са специално обозначени за тази цел. Това ограничава нашето любимо занимание до каране само по горски пътища в една значителна част от територията на България, което е крайно неприемливо. Получава се така, че ние сме почти изцяло приравнени на моторните превозни средства и достъпът ни до най-хубавите места за каране, пътеките, е ограничен със закон.

Ето как изглеждат въпросните текстове в законопроекта (за момента законът все още не е обнародван в Държавен вестник):

Глава 7 - „Достъп до горите“, чл. 148 - чл. 150.

Чл. 148. (1) Пътни превозни средства могат да се движат в гората и по горските пътища само във връзка с изпълнение на горскостопански, селскостопански и ловностопански дейности.

(2) Обстоятелството, че пътното превозно средство ще се ползва за изпълнение на дейностите по ал. 1, се удостоверява с документ, издаден без заплащане на такса:

1. от директора на държавното горско стопанство или на държавното ловно стопанство – когато дейността се извършва от стопанството или е възложена от него;

2. от кмета на населеното място - в останалите случаи.

(3) Движението на пътни превозни средства, в т.ч. такива с висока проходимост, моторни шейни и каруци, когато не е свързано с изпълнение на горскостопански, селскостопански или ловностопански дейности, е допустимо само когато:

1. е дадено разрешение за това от директора на регионалната дирекция по горите или от оправомощено от него длъжностно лице, или

2. по пътища и трасета, които са специално обозначени за такива цели.

(4) Органите по ал. 2 и 3 съхраняват копие от издадените от тях удостоверения и разрешения в срок до една година от издаването им.

(5) Управлението на велосипеди, както и ездата в гората са разрешени само по горските пътища и по обозначените за целта трасета.

(6) Собствениците на имоти, граничещи с горски територии, не могат да ограничават достъпа до горските пътища, включително чрез ограждане или по друг начин, ограничаващ свободното им ползване.

(7) Условията и редът за движението по горските пътища, за поставяне на пътни знаци и техните образци, както и образците на документите за достъп до гората се определят с наредба на министъра на земеделието и храните и министъра на вътрешните работи.

Чл. 149. (1) Забранява се движението на пътни превозни средства и ездата по обозначените туристически пътеки, освен когато трасето на туристическата пътека съвпада с горски път.

(2) Обозначаването на нови туристически пътеки и трасета в горските територии се извършва със съгласие на собственика, съответно на лицата, на които територията е предоставена за управление.

Чл. 150. (1) Организирани обществени или спортни мероприятия в горските територии, както и в територии, които граничат с такива, могат да се провеждат, след като се уведоми съответната регионална дирекция по горите най-малко 14 дни преди датата на мероприятието, като се посочи мястото на провеждане и очакваният брой участници.

(2) В срок до 7 дни преди датата на мероприятието регионалната дирекция по горите може да определи допълнителни условия за провеждане на мероприятието, които са задължителни за организатора.

(3) Организаторът на мероприятието по ал. 1 осигурява:

1. съгласието на собственика или на лицето, управляващо територията;

2. пожарната безопасност на провежданото мероприятие;

3. почистването на територията и премахването на поставените преместваеми обекти.

Заради това MTB-BG.com заедно с клубове и организации като "Крива спица", "Байкария", "Адвентура", "С.К.А.", "Нашата група", "Исполин", "Зарата", "ShturKur Bike Team - Sofia West" и др. започваме кампания, наречена "Искам да карам колело в гората", като целта ни е да се опитаме да провокираме промяна в ограничаващите текстове на закона.

Темата във форума, където се разисква този проблем, е тази:
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=84079

Подготвили сме мотивирано предложение за промяна на текстовете, което можете да изтеглите тук:
Мотивирано предложение за промени в Закона за горите (.doc)
Мотивирано предложение за промени в Закона за горите (.pdf)

Ще се опитаме да осигурим колкото се може по-широка подкрепа от клубове, сродни организации и фирми, свързани с планинското колоездене за това предложение, след което ще го внесем в парламента с надеждата депутатите да се отнесат сериозно към аргументите и да обмислят промени в цитираните разпоредби.

Създадени са и група и страница във Facebook, чрез които можете да изразите своята подкрепа за кампанията:
Група "Искам да карам колело в гората"
Страница "Искам да карам колело в гората"

Ще сме благодарни на всеки, който се присъедини към групата и страницата - това е един от начините да покажем, че сме много на брой и да засвидетелстваме неодобрението си към текстовете на чл. 148 до чл. 150 в новоприетия Закон за горите и желанието за промени в законовата уредба, които да премахнат общия забранителен режим за каране по горските и туристическите пътеки.  Надяваме се, че ще поканите в тази група всички колоездачи, които познавате, както и всички приятели, които са загрижени за свободния достъп до природата и до горските пътеки.

Днес бе разпространено и писмо до медиите, базирано върху предложението и включващо някои допълнителни доводи. Надяваме се и то да предизвика обществен отзвук.

В БТВ например, се появи ето тази анкета, в която се надяваме да вземете участие:
http://www.btv.bg/shows/deniat-e-prekrasen/poll/671245130-Odobryavate_li_zabranata_za_ofroud_i_koloezdene_v_planinite.html

Накратко, нещата не изглеждат добре, тъй като едва ли можем да се надяваме законът да бъде променен веднага след приемането му. По-важното обаче е да успеем да защитим пред законодателя една аргументирана позиция, която да го убеди при първа възможност да промени режима в Закона за горите към по-лек. Успехът зависи от всички ни, който може - да помага!


Add this to your website

Коментари

avatar lupi
+9
 
 
Не трябва да позволяваме да ни отнемат правото да се двизим с екологичночистите си превозни средства в горите и планините,нека спрът моторните превозни средства които наистина замърсяват и са опасни и за нас и за пешеходните туристи.
avatar stoychevv
0
 
 
много точно казано :)
avatar diablogt
+3
 
 
Поредното безумие в нашата дЪржавица ...... къде да караме по буливардите ли ...... много кофти новина...... ами защо не забранят и ските сноуборда ...... нямам думи ............... ще си направя лагерна количка и ще се спускам по Беклемето ..............
avatar stiviracing
0
 
 
Не по "Беклемето",а по булевард Черни връх ..... :D Като се изсила с един лагерник ................. направо в Надежда спирам :D :D
avatar diablogt
+4
 
 
Предлагам да направим една разходка с велосипедите от цялата страна до Парламента :)
avatar lupi
+3
 
 
съгласен съм
avatar muxaun
+2
 
 
ние не сме пътни средства, а сме си горско-планински.
и колелата не вредят с нищо.

всъщност в неделя кой му се кара по някоя лесна бавна хубава пътечка из Витоша?
avatar lupi
+1
 
 
ако не се постараят да го променят този закон и да ни причеслят към пешеходните туристи,трябва да вдигнем страхотна валянка в София и навсякаде в градовере да има протести пред общините и народното събрание
avatar top4o
+1
 
 
Статията е отличена, но това за което е писана не ми харесва.
Ясно е защо го забраняват: може би е станал някакъв непредвиден инцидент с турист (не знам)
, но можеше да видят колко много привърженици на спорта има у нас и да направят друго споразумения....
Ние пък точно дето хич не вредим на гората - защо ние сме наказани.Може би в държавата пак се разиграват някакви измислени сценки със подкупи и прочие... :XXXX
avatar мapия pизoвa
+2
 
 
Добре сега - нека да бъдем честни - не еднин и двама колоездачи са изкарвали акъла на туристите, да не говорим за блъснатите и т.н. Много хора настояват да бъдем приравнени с пешеходците, но и това не е много рационално. Колоездачите са по-бързи, по-тежки и изобщо опасни за двуногите твари.
Също така е абсурдно, че ни забиват при моторите и ATV-тата - всеки човек с капка мозък в главата може да направи разликата. Но защо не се помисли и в друга посока? Пише, че: "Управлението на велосипеди, както и ездата в гората са разрешени само по горските пътища и по обозначените за целта трасета." Щеше ли да има такъв проблем, ако въпросните трасета бяха налични?
Не е приятно да ни разкарват от пътеките, но аз лично предпочитам да карам по маршрути, които са Само за колоездачи и не се мяркат Никакви пречещи-на-движението-зомбирани-неориентирани пешеходци.
Ако промяната в закона е невъзможна, поне да ни се осигури възможност да практикуваме любимия си спорт, без да ставаме нарушители...
avatar bobi.ing
+1
 
 
Един протест , като всички се изсипем на бул. България с цел да попречим на натовареното движение стигайки до парламента и така...
avatar lupi
+1
 
 
само кажете кога
avatar cholla
0
 
 
Ползата от подписки, преговори с управата и т.п. дандании се е доказала като най-неефективният фактор, пълна загуба на време! Нещата могат да станат само с протест ! Има достатъчно много каращи за целта.
avatar lupi
0
 
 
да тръгваме
avatar muhataa_s7z
0
 
 
[b]Всъщност този закон трябва да се наложи само на мотористите . Защо ли ?[/b]
Днес пусках една пътека в Стара Загора и всички бяхме много засилени и срещо нас 3-4 мотора . Първо че щяха да блъснат мен и мой приятел 2-ро че като катерят изкопават цялата почва . Слезнахме доло и имаше около 2-3 ATV-та и се въртяха .. Какво да приказвам . Немога да разбера ние с кво пречим на гората
avatar cholla
+1
 
 
Опита да се популяризира колоезденето чрез медии, всичкото шум покрай него и т.п. е в голяма вреда за хобито ни. Нападките срещу мото обществото са напълно излишни. По-добре да се действа съвместно с тях и двете страни могат само да спечелят.
avatar lupi
0
 
 
СТАЧКАААААААААААААААААА
avatar xackbutukc
0
 
 
Мислите ли че ще стане нещо ? Помните ли протестите на земеделците , на учителите , на полицаите. Какъв беше резултата ?
Ако ще се действа трябва да е всекидневно , голямо придвижване на големи групи по главните пътни артерии във всички градове , щом ни причисляват към моторните превозни средства да се излезем като такива на пътя. Да видим тогава къде ще ни натикат.
А и както знаем как се спазват законите в България Да спрат незаконното изсичане на горите и тогава ще спазвам закона за горите !
avatar lupi
0
 
 
Много съм съгласен с теб.И наистина трябва да се движин по улиците и да се пречкаме на мпс-тата да застанем пред парламента и докато не ни върнат правото да си караме в горите да не отстъпваме.
avatar scottvoltage35
0
 
 
Нищо чудно да наложат книжки и винетки за велосипедите, както е тръгнало. Не знам на кой му хрумна тази идея за забраните, но ще е голяма грешка ако позволим от наша страна да стане такова нещо. За жалост това е България.
avatar lupi
0
 
 
КАК ТАКА ЩЕ НИ ОГРАНИЧАТ В ОПЕДЕЛЕНИ МАРШРУТИ И ДА ТЪПЧА СЕ НА ЕДНО И СЪЩО МЯСТО ,ТОВА НЕ МЕ КЕФИ ,ИСКАМ ДА СЪМ СВОБОДЕН В ПЛАНИНАТА И ДА ИДА ДО КАДЕТО СИ ПОИСКАМ БЕЗ ДА СЕ ПРЕТИСНЯВАМ ЧЕ НАРУШАВАМ ЗАКОНА

НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯТ МАРШРУТИ ПО КОИТО НИЕ ДА СЕ ДВИЖИМ ,АКО ИСКАМ ДА ИДА ДО КАДЕМЛИЯТА А ДО ТАМ НЯМА ВЕЛОМАРШРУТ - КО ПРАЙМ ????????

НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН
avatar vas69
0
 
 
ГЛЕЕДААМ И НЕЕЕ ВЯРВАМ НА УШИИИТЕ СИИИ

Господа пътеките не са ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ
avatar vas69
0
 
 
ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ПОЛЗВА ПЪТЕКА, ПЕША ИЛИ С ВЕЛОСИПЕД. ЗА МОТО И АТВ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН - ВДИГАТ МНОГО ШУМ, ОПАСНИ СА vas69
avatar cladonian
+1
 
 
Искам да си изкажа мнението, като човек завършил екология и занимаващ се до голяма степен с наука в момента и активен колоездач. В България има една практика да се гласуват просто ей така закони, от хора не компетентни по дадена тематика. Много закони бяха гласувани последните 20 години, но много малка част от тях се спазват. Основния принцип е “ кучето си лае кервана си върви”. Принципно има различни закони за дейности и достъп до различни територии с различен статут, такива зони са: резервати, зони на Натура 2000, народни паркове, природни паркове и тн. Гората сама по себе си не е зона със специален статут, ако не попада в изборните зони. Има хора, който имат собственост гора, не може да им забраниш да си ядат конете или да си карат колело, но не могат да я изсекат и да посадят картофи, но това за различни неща. Другия момент е, че просто е невъзможно да се следи кой къде кара в гората, това е другата глупост на този закон. По другите страни контрола се осъществява на подстъпите към дадена зона, например не може да те допуснат да влезнеш в резерват с джип, мотор и тн. В България има охрана, която нищо не прави, защото идват черните джипове с чубани и почват да си бракониерстват съвсем видно а охраната гък не може да им каже. Знам за не един случаи, за такива хора отстреляли диви кози по карстовото било на Пирин. Просто е смешно при такива неща да се говори въобще за регламентиране на кой къде да кара, не какво да е а колело. Разбира се никой не разграничава, отделните стилова на каране. Доказано и видно е, че в места където се кара DH се предизвиква ерозия. За това в по развитите страни се изграждат трасета за такова каране (вредата от такива трасета е хиляди пъти по малка от тази която се предизвиква от строежа на писти за ски, да не говори ме за начина на строеж на писти за ски в БГ той е без аналог). Но се съмнявам за наличие на рестрикции, някъде по света за останалите видове колоездене извършващи се в планината. А относно DH мисля, че скоро когато хората от подножието на Пирин разберат, че в ДХ има хляб и почнат да идват туристи ще стане изведнъж по безвредно от пешеходството. Най-лошото е, че хората който се “грижат” за най-хубавите кътчета на България, искат само пари да печелят по всички възможни начини!
avatar cladonian
0
 
 
ядат конене хахаха , явно от нервите съм го написал
avatar lupi
0
 
 
Ето виждате ли за какво става въпрос ,вдигахме валянка писахме ,групи правехме и сега лека полека започва всичко да стихва .Все по малко се пуше ,все по малко се коментира и така страста ще стихне ,ще си приемат закона и ние ще го издухаме .
avatar vladiator
0
 
 
Е просто НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!!! :@ . Или може би трябва да има лента за рязане, че да се сети някой да направи нещо, ´щото то без рейтинг к´ва полза има :@!!!
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Четвъртък, 10 Февруари 2011 18:15 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори