Начало Събития Събития 2015 Ride or Run 2015 - класиране и кратък репортаж
Ride or Run 2015 - класиране и кратък репортаж
Написано от Любомир Ботушаров    Понеделник, 06 Юли 2015 05:58    Печат


На 4-5 юли по един от най-стръмните пътища, които познавам, се проведе за трети път състезанието по бягане и планинско катерене с велосипед Ride Or Run. Нарочно наблягам на думата катерене, тай като именно в тази част се отчита време на състезателите - надолу всеки се спуска както може, а предвид особеностите на пътя от с. Пастра до яз. Калин, всякакво бързане по него надолу би могло да бъде доста екстремно.


За мен лично екстремно е и изкачването - правил съм го 1-2 пъти, заради някои хубави рилски пътеки, но точно понеже знам колко е "тегаво, още през 2013 г., когато за пръв път "Зелен път" организираха това нестандартно (тогава) състезание, си казах, че ми е трудно да си представя по-мазохистично преживяване на две колела. И въпреки това в третото издание над 80 човека се изправиха по бетоновия път, построен преди десетки години, за да обслужва каскадата от четири ВЕЦ-а, захранвани от най-високия язовир в България.

Сега подобни състезания, комбиниращи бягане и колоездене, включително и с вариант за дуатлон, т.е. за общо класиране в двете дисциплини, се провеждат все по-често, но Ride Or Run си остава една от най-знаковите надпревари от този тип - не само, защото бе една от първите, но и заради неповторимото трасе. Заради късните снеговалежи през 2015 г. организаторите бяха принудени да скъсят малко маршрута, защото 1-2 преспи на височина около и над 2300 м попречиха на преминаването на поддържащите автомобили да самата седловина над ез. Карагьол, където обикновено е финалът. А може би като лек намек стартът и основният лагер бяха разположени около изоставените постройки под ВЕЦ "Каменица", които само допреди 2-3 години приютяваха душевно-болни пациенти.


В тазгодишния си вид изкачването бе с дължина около 13 км, по които се лееше пот на поразия, въпреки хладния планински въздух. Пръв от дълбините на дерето, в което пътят се вие с множество серпентини, се появи Димитър Михайлов - непознат за мен състезател, но явно доста силен, защото не само бе изпреварил нагоре всички, включително и хора като Васил Василев (Илчов баир) и Бойко Танчев (Мамут), които останаха на второ и трето място, но впоследствие видях, че той оглавява и класирането в дуатлона!


При жените, чиито брой в това състезание също се увеличава всяка година, една от най-младите участнички даде и най-доброто време - Ирена Стефанова от Илчов баир. След нея финишираха Валентина Динкова (BT Revolution) и Ася Борисова.

Пълното класиране (колоездене и дуатлон) можете да видите в следващите снимки, като първата се отваря и в по-голям размер с натискане върху нея. Очаквайте до няколко дни и много снимки от  състезанието!
Add this to your website

Коментари

avatar cholla
0
 
 
Незнам защо и кое, но нещо ми харесва в това джумбаре. С удоволствие бих се подлижил на мъките ако имам тази възможност.
На мястото на организаторите бих предложил в допълнение и време на спускане по определено за целта трасе, но с предварително пресушени 3 бири от всеки изкачил се.
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 06 Юли 2015 11:33 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори