Начало Събития Събития 2015 Biking Tours - Копривщица и хижа Средногорец
Biking Tours - Копривщица и хижа Средногорец
Написано от Организаторите    Петък, 05 Юни 2015 08:34    Печат

Двудневен велотур по маршрут гр. Копривщица - хижа Средногорец, 20-21 юни 2015 г.


ПРОГРАМА

Ден 1 (20.06.2015 г.) Копривщица – хижа Средногорец

Среща в 10:00 ч. пред СОУ ''Любен Каравелов''

адрес: гр.Копривщица, бул."Х.Н.Палавеев" No 77

GPS координати: 42.637252, 24.359753

След като групата се събере и направим кратък инструктаж, ще тръгнем в посока южния изход на средногорския град, където ще достигнем до мандрата. Оттам поемаме по стръмен черен път, по който ще се изкачим около 3-4 километра и ще достигнем до едно от билата на Същинска Средна гора. Предстои ни каране около 50 до 60 минути по относително равно било, където ще се насладим на красиви и интересни планински гледки на север към Стара планина, а на юг към вр. Голям Богдан. Ще се движим през цветни средногорски поляни, докато пътят ни достигне до голяма и широка букова гора, която се намира в северното подножие на най-високият за тази планина връх. Продължаваме по широк черен път, подсичайки северните склонове на върховете Богдан и Шилигарка и достигаме до х.Средногорец (1370 м надморска височина).

Карането за днешния ден е 19 км с обща положителна денивелация 738 м и отрицателна 265 м.

По маршрута на първия ден няма чешми и питейна вода до крайната точка.

Очаквана продължителност на карането 3-5 часа.

За първия ден сме планирали допълнително каране за желаещите в района на хижата - около 10-15 км основно по пътеки и черни горски пътища.

Също така за тези, които няма да продължат да карат, при желание ще могат да се разходят в района на хижата, където в непосредствена близост се намира вр. Малък Богдан 1531 м н.в.

Ден 2 (21.06.2015 г.) х.Средногорец – гр. Копривщица

След като закусим и прегледаме изправността на велосипедите, ще поемем по горски път, който не след дълго (3-4 км) ще ни изведе на вр.Шилигарка (1577 м). Там ще отделим 15 - 20 минути за отдих, снимки и почивка, защото гледките, които се откриват, са наистина впечатляващи и заслужават внимание. Следва леко спускане до седловината между върховете Богдан и Шилигарка. На това място ще се съберем и ще предложим на групата два възможни варианта за продължаване към Копривщица. Едната от групите ще мине през вр. Голям Богдан (1604 м н.в.) и ще се спусне по много приятна, вълнуваща и технична пътека до хижа Богдан. Втората група ще кара по голям черен път, който подсича върха от южната му страна. Двете групи ще се съберат отново на х. Богдан и голям ретланслатор. Следват отново два варианта за продължаване до Копривщица. Първият е технична и емоционална пътека, преминаваща в черен път, който достига до изходната точка на нашето каране. Другата опция е по-лек маршрут по голям черен път, който също ще ни изведе до Копривщица, където всеки ще има възможност да отдели време за разходка и разглеждане забележителностите на града.

Днешното каране се равнява на около 16 км с положителна денивелация 743 м (ако се мине през връх Богдан) и 289 м отрицателна.

Целият маршрут е подходящ и за начинаещи планински колоездачи с добро желание за каране.

Организационната такса за събитието е 45 лв. и включва: водач/и, застраховка ''Злополука'', транспорт на багажа до хижа Средногорец и обратно.

Нощувка:

Цените на нощувките са: от 8 до 15 лв. в зависимост от стаите за настаняване.

Може да се нощува и на палатки, като се ползват баня и тоалетна в хижата и цената е 5 лв. на човек.

Храна:

Може да се носи, ще може и да се храним в хижата (предлагат се супа, боб, шкембе, скара).

Повече информация за условията в хижата:

http://www.bulgarian-mountains.com/Huts/Sredna_gora/Srednogorec

или на тел. 0887335141, Христо

Записването става на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. или на тел. 0888881245 - Нено Делирадев.

Краен срок за записване 18.06.2015 г.

https://www.facebook.com/events/615080218628730/

GPS следи за двата дни


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд .
Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 05 Юни 2015 15:05 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори