Начало Събития Събития 2015 Велорали Rocks N' Roll 2015 - репортаж
Велорали Rocks N' Roll 2015 - репортаж
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 08 Май 2015 14:23    Печат


Макар да не бях ходил досега на състезание в Белоградчик, още след първото си посещение в този край преди две години знаех, че ще има и второ, и трето и кой знае още колко, и че рано или късно ще успея да отразя лично и състезанието, което велоклуб "Скала" организират всяка година под името велорали Rocks N'Roll - по-често наесен, но през 2015 г. решиха да е напролет, и по-специално на 25-26 април. При толкова красива природа, при избухналата пролет след дългата зима, при всеотдайността на организатори като Ради Младенов от хан "Мадона" и сподвижниците му, просто нямаше как това състезание да не е едно приятно събитие. И макар че през същия уикенд имаше още няколко прояви в различни краища на страната, около 70 човека успяха да пристигнат в Белоградчик за старта - някои още от петък или събота, други в самата утрин на състезателния неделен ден.


Ще си позволя още отсега да успокоя тези, които са пропуснали - велоклуб "Скала" се кани да организира още едно състезание наесен, не знам дали ще е с друго име, или просто като втора част на Rocks N'Roll, но така или иначе това име отразява по най-добрия начин нещата, които можете да очаквате - скали, накъдето и да обърнете погледа си, камъни по пътеките, търкалящи се колелета, настроение като в буен танц, но и умора като след такъв. Предполагам, че повечето участници преживяха събитието именно като подобен коктейл.


За тези, които дойдохме още от петък или събота сутринта, организаторите бяха предвидили приятна разходка, подходяща и за начинаещи, от Белоградчик до пещера "Магурата". Това са си общо 50 км отиване и връщане и макар да бяха само по асфалт (на връщане имаше опция и за черен път, която повечето хора избраха с охота), добре запълниха по-голямата част от деня, което е нормално предвид големината и състава на групата, а и това, че само за разглеждането на пещерата отидоха около 2 часа. Аз лично не бях я посещавал и с охота се включих в тази разходка, а самата пещера е меко казано впечатляваща - поне от тези, в които съм влизал, тази е най-голямата - с просторни зали, с интересни образувания и с известните праисторически рисунки по стените, оставени от обитателите ѝ преди много векове.

В неделя, както казах, бе ден за надпреварата. След тежката зима, която изпочупи много дървета в района на Белоградчик, за организаторите бе огромно предизвикателство да разчистят и подготвят трасето за състезанието. В бригадите, осъществили тази дейност, се включиха много хора и всеки, който е останал доволен от състоянието на пътеките, следва да отправи благодарностите си към тях. Впрочем това е едно от нещата, които участниците оцениха най-високо - добре почистения маршрут.

Коментираше се и значително по-добрата маркировка в сравнение с предишни издания - на тях не съм присъствал, а и сега не преминах по цялото трасе, но мога да кажа, че в близост до града, където се размотавах с велосипед и фотоапарат, лентите бяха достатъчно ясни, а имаше и постове, които упътваха на най-важните места. За съжаление точно заради грешки на някои от тези постове (или поне така разбрах аз от обясненията на участниците), някои състезатели в челните редици още в първата половина на маршрута са били упътени към финала, което не беше фатално, но доведе до удължаване на трасето за тях, а други се объркаха в самия край и също удължиха маршрута, но от другата страна. Изобщо, имаше един такъв момент на "обърквация", който влоши леко настроението на засегнатите, но в интерес на истината първите места в категориите не бяха решени от подобни грешки, а изцяло от карането и от късмета.


Последният не беше на страната на всеки в този ден. Няколко от фаворитите за челни позиции се разминаха с тях заради технически проблеми - най-големи "каръци" в това отношение бяха Фьодор Драголов (Drag) и Иван Мухтаров (Cross), които изобщо не успяха да завършат състезанието, а всички знаем на какво са способни.


Александър Алексиев (Brissaspor) също има причини да е недоволен от късмета си, тъй като успя да поведе от старта, но някъде по трасето са го застигнали технически проблеми и в крайна сметка завърши на трето място в общото класиране и на второ в своята категория Мъже 19-35 г. Първи в тази група финишира Емил Стойнев, който постига такива резултати, възстановявайки се от някаква травма - определено е респектиращо. На трето място завърши Деян Йорданов (Absolute Power).


Най-бърз за деня обаче бе Бойко Танчев (Мамут), който в първите километри следваше неотлъчно Сашо Алексиев и пое лидерството след споменатите проблеми. Както може би си спомняте, Бойко се готви за участие в две сериозни международни състезания и е влязъл в такава форма, че вероятно ще го виждаме доста често на подиума през 2015 г. Той оглави категорията 36-45 г., следван от съотборника си Илко Илиев, който ще му бъде партньор и в състезанието Craft BIKE TransAlp 2015. Трети в тази силна група остана Николай Георгиев (Герак).


Не бяха бавни и участниците в категориите Мъже 45+, където класирането оглави Иван Весели, и младежи, при които най-бърз бе Морети Георгиев (Авител). При дамите имаше няколко участнички, но най-бърза бе Лили Ангелова.

Ако ви интересува класирането, то бе обявено съвсем скоро след приключване на състезанието и можете да си го припомните тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/events-2015/3391-events-bg-2015-rocks-n-roll-results.


Аз по-скоро искам да наблегна на удоволствието от това, че всяка година, когато отида в Белоградчик, домакините ме изненадват с някоя нова пътека. Таман си помисля, че вече знам всички потайности между скалите и некарани са останали само някои черни пътища, и се оказва, че се лъжа. Такъв е и случаят с новата пътека, включена в тазгодишния маршрут, която още в първите километри зареди с адреналин доста от участниците. Между другото, до нея също се стигаше по пътека нагоре, така че определено не липсваха интересни моменти и в изкачването. Та да се върна на това първо спускане - в началото си новата (поне за мен) пътека започваше гладко и с малък наклон, игриво извивайки се около дърветата, докато не навлезе между скалите, където човек вече трябваше да се чуди дали да кара, или да гледа околността. И не стига това, ами малко след това пътеката рязко "втвърди тона", втурвайки се надолу между скалите със стръмен наклон и хлъзгава настилка от ронливи камъни. Който не е внимавал в картинката (и то тази напред, а не тази встрани, която е като за картичка), сигурно е имал един-два претръпващи момента.


След тази първа част маршрутът продължаваше предимно по черни пътища, но това не значи, че е бил лесен. Макар да не ги карах в неделя, познавам ги от предишни години и зная, че те също крият някои коварни участъци, а и постоянното редуване на изкачвания и спускания със сигурност изцежда докрай енергията на карачите, затова не е учудващо, че на финала повечето от тях пристигаха с потни и уморени лица, за което заслуга имаше и топлият, слънчев ден.


Като стана дума за финала, състезанието завършваше с изкачване, включително и по стълби, което може би бе малко демотивиращо за участниците. Затова и една от градивните критики, които чух, е да бъде поразместен маршрутът така, че да се финишира ако не със спускане, то поне с каране по равно, така че тези, които все още имат сила в краката, да дръпнат по един спринт през площада, а защо не и да трябва да се спуснат по серия стъпала например...

Мегдан за подобрения винаги има, но най-важното е, че повечето участници останаха уморени, но доволни от маршрута и красотите около Белоградчик. Не липсваха и такива, които просто се разходиха, без да участват в състезанието, а и за хората в центъра на града бе интересно, че нещо такова се случва. След като в предишните издания метеорологичните условия бяха далеч от идеални, този път именно топлото пролетно време и усилията на велоклуб "Скала" превърнаха уикенда в приятен колоездачен празник.

Повече снимки на МТБ-БГ от състезателния ден можете да разгледате тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/rocks-n-roll-2015

Снимки от разходката до пещера "Магурата" вижте тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/rocks-n-roll-2015-magurata

Още много снимки има качени и в сайта на организаторите: http://clubskala.org/?p=762

Видеоклип с дължина около 50 минути можете да гледате тук: http://clubskala.org/?p=757


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Събота, 09 Май 2015 08:18 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори