Хайде и аз да се включа тук. Предварително уточнявам за вегетарианците, че аз вегетарианско НИЩО не мога да готвя. Обаче пък имаме ли вкъщи гости и трябва да се направи вкусотия от няколко килограма свинско, телешко, агнешко или нещо подобно, жена ми в кухнята не допускам под никакъв предлог.
Моите мръвчести измишльотии са обаче обикновено доста засукани, а тук акцентът е поставен на аламинутите. Затова и сега ще споделя какво се оказа, че най-често си правя напоследък след автоизлет в Родопите или към Калоферския район, където има развъдници на пъстърва. Стана ми практика да си метна 5-6-7-8 рибока в багажника и да си ги сготвя няколко часа, след като са уловени.
Тактиката е следната:
Рибата се изчиства добре. Осолява се и се оставя 20-30 минути да поеме от солта.
Алуминиево фолио с достатъчен размер за да се завие добре в него рибата обилно се омазва отвътре със зехтин.
Рибката се слага върху фолиото, полива се с лимонов сок и настъргана кора от лимон.
Здраво се завива, така че никакви сокове да не могат да излезнат от фолиото.
После ако има жар - на жарта, ако няма - на скарата. Връткам я 1-2 пъти. 20 минути стигат напълно. Развиваш и ядеш с охладено бяло вино.
Ако някой почне да слага на пряста дъгова пъстърва нещо различно от сол и лимон (например разни сирена, специални подправки и т.н.) за мен не е с всичкия си.
Q. b. f. f. f. s.