Въпрос относно заден дерайльор Shimano Acera

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос относно заден дерайльор Shimano Acera

Мнениеот silvermax » Пет Юли 05, 2019 8:20 am

Здравейте, нов съм и се извинявам ако има нещо писано по въпроса, но не намерих нищо в търсачката.. таа работата е там, че като сменям скоростите отзад от първа към седма всичко си е наред, но когато тръгна да ги връщам в обратен ред много често не успява да смени от първото щракане.. иначе казано трябва да смъкна две надолу за да свали една и после трябва да дам една напред за да спре да цъка отзад. Ходих на сервиз за реглаж и продължи да го прави тоя номер и като го питах човека там, ми каза че пружинката на дерайльора е за смяна.. та вярно ли е това и ако е така възможно ли е тази пружинка да се смени? Качвам и снимка на обтегача.. надявам се да се вижда нещо :D :beer: :beer:
Прикачени файлове
IMG_20190703_075047.jpg
(178.89 KiB) 201 пъти
silvermax
 
Мнения: 18
Рейтинг: 1220
Регистриран на: Вто Юли 02, 2019 12:11 pm

Re: Въпрос относно заден дерайльор Shimano Acera

Мнениеот Вилката » Пет Юли 05, 2019 10:15 am

Ако "първа" наричаш най-големия венец, означава, че е възможно да се наложи малко натягане на жилото. Това става с "врътката" на командата (където жилото влиза в нея). Завърташ 1/4 или 1/2(което ти хареса повече :D ) оборота обратно на часовниковата стрелка и тестваш дали се е оправило. Ако не се е, повтаряш, докато почне да качва както трябва веригата от малък към голям венец. Ако нямаш врътка на командата, виждам че на дерайльора има, ползвай нея.
В един момент ще оправиш едната посока, но има вероятност да си развалил обратната. Ако не намериш позиция, в която работят и двете, е възможно да се наложи почистване или подмяна на жила.
Разлуфтена верига също може да е причината. Само че при подмяната й е вероятно да се наложи подмяна и на задните венци.

Това с пружината не ми звучи много професионално. Никоя от двете пружини на дерайльора при омекване не води до проблем с качване на по-голям венец.
Аватар
Вилката
 
Мнения: 944
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Сря Юни 20, 2007 3:21 pm

Re: Въпрос относно заден дерайльор Shimano Acera

Мнениеот silvermax » Пет Юли 05, 2019 12:54 pm

Здравей колега, мъчих ги всякак тези врътки, и отпред и отзад, дори пробвах да обтегна и жилото от самата гайка дето го държи.. ами не става. Както ти казваш оправям го в едната посока, а в другата почва да не работи като хората, или пък почва да връща нормално скоростите, но пък веригата започва да не ляга добре на венците и почва цъка и прескача по тях.
Относно смазване на жилото.. бях закарал колелото за цялостно обслужване.. не знам там какво са правили, но ще пробвам. Ще кажа обаче, че не се усеща някакво задържане при смяна на скоростите или по-бавна смяна или пък тръдно движение на обтегача. Казвам ги тези неща, защото скоро карах едно колело, при което действително се усещаше трудното движение на жилото поради липса на смазки. Но все пак, частта на жилото ми която минава под диагоналната тръба на рамката беше доста окислено, та този окис го съборих с един вълнен парцал. Този окис значи ли, че жилото е за смяна? Относно веригата - ами доста е олувтена, там не мога да кажа друго.
silvermax
 
Мнения: 18
Рейтинг: 1220
Регистриран на: Вто Юли 02, 2019 12:11 pm

Re: Въпрос относно заден дерайльор Shimano Acera

Мнениеот Drake » Пет Юли 05, 2019 1:23 pm

Аз следвам тези две клипчета на Parktool за настройка на задния дерайльор, засега със 100% успеваемост:
https://www.youtube.com/watch?v=UkZxPIZ1ngY
https://www.youtube.com/watch?v=kkL1vze6M4A

Второто клипче дискутира често срещани проблеми.
Drake
 
Мнения: 4
Рейтинг: 1220
Регистриран на: Съб Апр 19, 2008 12:18 pm

Re: Въпрос относно заден дерайльор Shimano Acera

Мнениеот Вилката » Пет Юли 05, 2019 2:24 pm

silvermax написа: Този окис значи ли, че жилото е за смяна? Относно веригата - ами доста е олувтена, там не мога да кажа друго.

Показва, че е старо, но не е задължително да е за смяна. По-често виновни са броните(по-горе като писах жило, имах предвид комплекта броня-жило). Вътрешният им пластмасов слой се износва и замърсява.
Виж добре клипчетата на ParkTool, изброили са и други възможни причини.
А при разлуфтена верига каквото и да правиш няма да се оправи без подмяна. Ниския клас вериги се разлуфтват странично още преди уреда за износване да е показал, че е за смяна.
Аватар
Вилката
 
Мнения: 944
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Сря Юни 20, 2007 3:21 pm

Re: Въпрос относно заден дерайльор Shimano Acera

Мнениеот silvermax » Пон Юли 15, 2019 8:05 am

Здравейте момчета, смазах жилата и май се пооправи работата, но нямах време да покарам повечко за да съм сигурен. Та да питам докато темата не е изстинала. Ако се наложи смяна на веригата, тази подходяща ли е https://dragzone.bg/veriga-shimano-cn-h ... NurnBYv5CA ? Венците заради износване ли трябва да се сменят или заради различния модел верига? Тази комплектова ли се с https://dragzone.bg/venec-kaseta-shiman ... NurnBYv5CA
silvermax
 
Мнения: 18
Рейтинг: 1220
Регистриран на: Вто Юли 02, 2019 12:11 pm

Re: Въпрос относно заден дерайльор Shimano Acera

Мнениеот billclinton » Пон Юли 15, 2019 8:19 am

silvermax написа:Здравейте момчета, смазах жилата и май се пооправи работата, но нямах време да покарам повечко за да съм сигурен. Та да питам докато темата не е изстинала. Ако се наложи смяна на веригата, тази подходяща ли е https://dragzone.bg/veriga-shimano-cn-h ... NurnBYv5CA ? Венците заради износване ли трябва да се сменят или заради различния модел верига? Тази комплектова ли се с https://dragzone.bg/venec-kaseta-shiman ... NurnBYv5CA


Веригата и касетата са съвместими,но трябва да провериш главината дали е за венци на шлици или е на резба.
Ако главината ти е на резба,тази касета няма да стане
billclinton
 
Мнения: 422
Рейтинг: 1525
Регистриран на: Вто Ное 11, 2014 11:23 am
Местоположение: София

Re: Въпрос относно заден дерайльор Shimano Acera

Мнениеот silvermax » Пет Авг 02, 2019 8:17 pm

Здравейте момчета. Смених венците и веригата с тези https://dragzone.bg/veriga-shimano-cn-hg40-34915 и https://dragzone.bg/venets-kaseta-shima ... mf-tz500-7 . Оправиха се нещата, но сега пък веригата почна да не върви много добре и се усещат едни вибрации при въртене особено при силен напън на педалите. Май хрупане му викат. Абе общо взето се усеща как веригата не ляга добре на зъбите. Въпроса е - не съм уцелил комплектовката или трябва да се сменят плочите отпред или пък колелцата на обтегача? :beer: :dontknow:
silvermax
 
Мнения: 18
Рейтинг: 1220
Регистриран на: Вто Юли 02, 2019 12:11 pm


Назад към Веломеханик

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 48 госта