Страница 5 от 5

Re: Нещо вкусно или какво да сготвим сами

МнениеПубликувано на: Нед Авг 02, 2009 9:13 pm
от 25thframe
До последно се чудех дали да е тук, или в темата за алкохолния делириум, но нали са рецепти ( макар и не много летни )
Тези дни много грог, много нещо, та исках да видя как се прави.

Грог, пунш, греяно вино - топла напитка през зимата

Още древните римляни са разбрали, че най-сигурният начин за прогонване на депресията е виното. Особено през зимата, когато нощта все повече изяжда светлото от кратките зимни дни. Плодовете, които е родила земята през лятото, са обрани и обработени. Получило се е чудно вино, което сбира хората и улеснява комуникацията им.

В древния Рим тези сборища се наричали “сатурналии” - млади мъже с кипнала от виното кръв тичали голи из града. Естествено останалите не пропускали гледката и превъзбудената тълпа увеличава числеността си, а глъчката от веселбата бучала чак в ушите на боговете.

Почти три хиляди години по-късно обичаите не са се променили чак толкова много, просто се срещат в други разновидности. Коледните базари, на които освен сладки се предлага и вино, са част от тази традиция. Християнският свят преборва студа и мрака с вино. Най-вече греяно.

Пуншът се прави от 5 съставки
През XVII-XVIII век британски моряци пренасят по земите на Европа модата да се пие пунш. Смята се, че пуншът е индийско изобретение, а названието му идва от хинди и означава “пет”. Толкова са съставките, от които се прави - арак, захар, лимонов сок, вода и чай.
Аракът е вид ракия, произвеждана на остров Ява и Западна Индия. Прави се от захарна тръстика. В някои разновидности и от фурми.
Англичаните обаче заменили ракията с червено вино, добавили ром, портокалов сок и подправките анасон и канела. Напитката се загрява и се прибавя малко захар, което прави алкохола бързодействащ. Според източници от онова време за кратко пуншът се превърнал в любимата напитка на торите. Особено важно при приготовлението му е да се внимава течността само да се загрее, но да не заври, защото иначе ароматът му изчезва.

Грогът - топлата завивка за зимата
Грогът е любим на английските моряци
Горе-долу по същото време и пак с родители англичаните се появява грогът. От XVII век та чак до 1970 г. на корабите на Кралската флота на моряците се раздавала дневна дажба ром. През 1740 г. обаче вицеадмирал Едуард Вернън (1684 - 1757) наредил ромът да се разрежда с гореща вода. Мерките били срещу постоянната злоупотреба от страна на корабния персонал. След време към напитката добавили лимонов сок и захар. Прякорът на вицеадмирала бил Стария Грог (Old Grog - което пък идва от Grogram. Това било нещо като мохер. Вицеадмиралът обичал да носи такава топла наметка.). Така прякорът му дал името и на горещата напитка.

Грогът се пие от специални чаши с високо столче, в които се слага бъркалка. Целта е стъклото да не се пукне, когато се изсипе врящата вода. Ромът се добавя малко преди сервиране, за да не му излети ароматът. Обикновено пропорциите са 1/8 гореща вода, две бучки захар, 4 cl ром. Може и с повече ром - на ваша отговорност.

Греяното вино гони депресията
Името изглежда по-обикновено, но откъм аромат, вкус и ефект няма голяма разлика с пунша или грога. Ето една простичка рецепта: литър червено вино, винена чаша и половина захар, две нарязани на кубчета ябълки, 15-20 зърна черен пипер, канела, 4-5 зърна карамфил, лимон. Всичко това се слага в един съд и се кипва. После се оставя 10 минути да поеме от ароматите и още топло се разлива по чашите. Вместо захар може да се използва мед. По желание се добавя и индийско орехче. Наздраве! :beer:

в-к Стандарт; взето от Любими кулинарни рецепти

Re: Нещо вкусно или какво да сготвим сами

МнениеПубликувано на: Съб Дек 12, 2009 7:17 pm
от Анелия
Днес направих една моя любима салата та се сетих да ви я препоръчам. Много е полезна. Количествата са на око.

червено цвекло
моркови
зелена ябълка
лимон (изцеден)
зехтин

Зеленчуците и ябълката се настъргват, посоляват и наръсват със сол, лимонов сок и зехтин.

:wavey:

Re: Нещо вкусно или какво да сготвим сами

МнениеПубликувано на: Съб Дек 12, 2009 9:08 pm
от bluskanie
джуркани яйца :liplick:

Re: Нещо вкусно или какво да сготвим сами

МнениеПубликувано на: Чет Мар 18, 2010 8:39 pm
от Анелия
Ако "елфическите курабийки" на чучо тучо ви допадат, ако тъсите много енергия преди, по време или след каране, предлагам ви ГРАНОЛА :eyebrow:

Re: Нещо вкусно или какво да сготвим сами

МнениеПубликувано на: Чет Мар 18, 2010 9:04 pm
от azze
Десертче с ядки:
Няма точен грамаж.Всичко става на око.
Овесени ядки,ечемик,ръж,сусам,орехи и каквито други ядки поискате се запичат на тиган.Отделно се слага захар и когато тя започне да се карамелизира,към нея се добавя маргарин.Сместа се разбърква при изключен котлон,докато маргарина се разтопи и после се добавя мед.Тази смес се добавя към ядките
и се разбърква.Разстила се върху фолио или хартия за печене,само за да не лепне.Предварително хартията се засипва с кокосови стърготини.После сместа се слага върху листа,застила се и се притиска с нещо,за да се сплеска добре.Аз използвам дъска за рязане.След това го оставете да се стегне в хладилиника за час,извадете го и го срежете на блокчета.Повторно го посипете с кокосови стърготини и пак го пъхнете в хладилника.Не следващия ден е готово и е приятна пред-закуска в 6:30.

П.П.Може би ще е най-добре без захар.Или поне,ако е със захар,тя да е кафява.
П.П.2 Написах го набрзо,така че не обръщайте внимание,ако имам грешки.Сега ще гледам и редактирам.

Re: Нещо вкусно или какво да сготвим сами

МнениеПубликувано на: Чет Мар 18, 2010 9:05 pm
от niki4040
Ще ви предложа нещо много вкусно:


Гювече:
Необходими продукти:

1.Един картоф
2.Някакъв салам-по ваш вкъс (на мен ми харесва повече с наденица :liplick: )
3.Слагате на дъното на гювечето съвсем малко олио
3.Доматен сос (на мен лично ми харесва без)
4.Съвсем малко вода отгоре
5.Още докато го изкарате от фурната ако искате сложете едно яйце


Всичко това го слагате във фурната и е готово за около 30-40 минути


Бон Апети

Re: Нещо вкусно или какво да сготвим сами

МнениеПубликувано на: Чет Мар 18, 2010 9:18 pm
от lastborn
една тортичка но не помня рецептата на изуст а не ми се вади книгата ... ако някои му хареса вида ще дам рецептата, иначе на вкус е брутално сладка :D
http://img59.imageshack.us/i/24022010048.jpg/

Re: Нещо вкусно или какво да сготвим сами

МнениеПубликувано на: Пон Сеп 24, 2012 8:04 pm
от Ozzie
Да споделя още една рецепта за салата "Слънце" (освен многобройните в сборниците с рецепти):
- взема се една голяма чиния или блюдо (майната им на наименованията на порцелана)
- приготвяте сочна и крехка свинска вратна пържола (май няма вратна пържола дето да не е крехка)
- изпичате дузина или две кебапчета

В средата на чинията (или каквото е там) поставяте пържолата, в кръг около нея нареждате кебапчетата като лъчи на слънце.

Приятен апетит!
:thumb:

Re: Нещо вкусно или какво да сготвим сами

МнениеПубликувано на: Вто Сеп 25, 2012 6:13 am
от bluskanie
Пълнено обезкостено пиле/патица.

Нужни продукти:
1 цяло пиле (4-6 души) или 1 цяла патица (6-8 души)
други продукти

Начин на приготвяне:

Обезкостява се пилето, както е цяло, включително фенера, бутчетата и крилата. Майсторлък голям е, аз се научих да го правя лесно след 10-ия опит. Имам над 50 направени вече. Прави се плънка, като се нарязват на дребни кубчета всички продукти, които желаете да има вътре. Аз слягам шунка, хубав пушен кашкавал, кисели краставички, маслини, ориз, грах, гъби, цели варени яйца и подправки специални. Всичкото го обърквам и го набутвам в пилето и в крайниците, докато се напълни цялото и зашивам дупката (аз отзад го набутвам :eyebrow: ). Поливам със зехтин и червен пипер и загъвам с фолио. Мятам в загрята фурна за 2 часа, след което махам фолиото и оставям за 20-30 мин, да хване златен загар. Махам конеца скришно, да не прави лошо впечатление и сервирам цялото нещо в средата на масата. Нарязвам на филийки цялото нещо. Манджата наистина е много специална и впечатлява с вкус и изглед. Само за специални хора и с хубаво червено винце :^:

Изображение

Re: Нещо вкусно или какво да сготвим сами

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 26, 2012 1:18 pm
от patricii
Закуска за шампиони:/вегетарианци/
1.Лютеница от магазина/силно казано ,че е лютеница/- аз използвах за експеримента - кофа от 3 кг /продава се в момента в KAUFLAND/- ИЗПОЛЗВАХ ЧАСТ ОТ НЕЯ- ОКОЛО 750 Г
2. В зехтин запържих 10 люти чушки /малки/
3. 80-100г смлени орехи
4. Три глави счукан чесън
.
5. Всичко това се разбърква добре и се оставя в хладилника.
6. Вечерта се дегустира- аз с Перущенска гроздова- беше чудесно. :beer: Не съм на ясно, но ако Форума е за трезвеници - пробвайте с жълта лимонада и кажете резултата. :wavey:

ПП За да има обективизъм, моля Ви не оценявайте с плюсове и минуси скромната ми особа, а дайте компетентно мнение за творбата ми! :praying:
Благодаря ВИ !

Re: Нещо вкусно или какво да сготвим сами

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 26, 2012 7:39 pm
от dirtnewbie
patricii написа:Закуска за шампиони:/вегетарианци/
1.Лютеница от магазина/силно казано ,че е лютеница/- аз използвах за експеримента - кофа от 3 кг /продава се в момента в KAUFLAND/- ИЗПОЛЗВАХ ЧАСТ ОТ НЕЯ- ОКОЛО 750 Г
2. В зехтин запържих 10 люти чушки /малки/
3. 80-100г смлени орехи
4. Три глави счукан чесън
.
5. Всичко това се разбърква добре и се оставя в хладилника.
6. Вечерта се дегустира- аз с Перущенска гроздова- беше чудесно. :beer: Не съм на ясно, но ако Форума е за трезвеници - пробвайте с жълта лимонада и кажете резултата. :wavey:

ПП За да има обективизъм, моля Ви не оценявайте с плюсове и минуси скромната ми особа, а дайте компетентно мнение за творбата ми! :praying:
Благодаря ВИ !

Тва някъв вид вечерна закуска ли е? :lol:

Re: Нещо вкусно или какво да сготвим сами

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 26, 2012 8:55 pm
от did
абе с тия 3 глави чесън... едва ли е закуска :D

Re: Нещо вкусно или какво да сготвим сами

МнениеПубликувано на: Чет Сеп 27, 2012 3:10 pm
от halcor
patricii написа:... пробвайте с жълта лимонада ...


ме подсеща за домашна лимонада, най-мързеливата версия ever:

5л туба от минерална вода, с широко гърло, квадратна, за да влиза в хладилника, пълна до половината с вода
+
1 лимон, измит и нарязан на 8 сектора (на който му се занимава, да го кълца повече)
+
няколко лъжици мед (истински, не глюкозно подобие от магазина)
+
много яко разджуркване за да се разтвори меда и лимона да си пусне сосовете
+
допълване с вода
=
вери найс напитка, нямаща нищо общо с бълвочите от магазина ( :puke: за е-тата (повечето) и глюкозо-фруктозния сироп)

Лимонът може да се преизползва и за още 1 напълване, евентуално може да добавите лимонов сок.


Още по-мързелива версия: заменете лимона с витамин Ц на прах, даже ще почне да съдържа витамин Ц напитката, за разлика от лимоните ;)


Доколкото съм чувал, медът било добре да се разтваря в студена вода. Проверил съм само, че горещата вода се отразява отрицателно на вкусовите му качества.



Имам няколко идеи за домашна енергийна напитка в прахообразен формат, особено подходяща за каране, като еволюира рецептата и като я бета-тествам ще споделя :)

Re: Нещо вкусно или какво да сготвим сами

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 28, 2012 6:08 pm
от Nymphetamine
една бърза от мен:
настъргани домати - пресни или консерва. вариант е и смлени с миксер
1-2 яйца, аз пляскам две
шунка, филе, кайма, всичко става, наситнено
сирене, натрошено
кашкавал, настърган
магданозец малко
млян кимион
млян черен пипер
сол
лют червен пипер
мащерка/босилек/риган
масло/олио
лука се накълцва на ситно и се сляга в предварително загрят тиган да се позапържи. слага се и месото и двете се държат до златист цвят. бърка се, за да не залепнат, че става кофти после. слага се сиренето докато не си пусне сока. след което се слагат и яйцата. бърка се. в тоя момент слагам кимиона и черния и червеният пипер, за да може аромата от лука да се смеси с този на подправките. ако се сложат след това, се размива от доматите. бърка се. изсипва се доматения сос и се добавят мащерката, босилека и ригана (аз слагам и трите). държи се на слаб огън докато сместа се постегне. билките се слагат с доматения сос, а не преди това, тък като се съсухрят и аромата се изпарява с пърженето. сервирам с пролетна салата. мега добро ако нямаш много време за готвене.

Re: Нещо вкусно или какво да сготвим сами

МнениеПубликувано на: Пон Ное 11, 2013 10:16 pm
от Ozzie
Импровизация на тема "Миш- маш" (или какво имаме в хладилника).
Три домата с големина на женски юмрук (170 см. височина, ~ 55 кг., че жени има всякакви) :8D:
Три яйца.
Една печурка, голяма колкото гореописания зеленчук. Ако са по- малки, може и повече.
Готварска сметана (на око).
Сирене (пак на око).
Олио (колкото ви душа иска, ама не прекалявайте). За претенциозните може и зехтин, ама понеже не ми допада да съпортвам гръцката икономика (да не изпадаме в полемики), ползвам олио, слънчогледово (надявам се :roll2: ).
Подправки - черен пипер и чубрица.

Нарязвате доматите на парчета и гъбките на кубчета и слагате в предварително сгорещеното олио да се пържат.
Докато тече горния процес, натрошавате сиренето в подходящ съд, обърквате го с яйцата, добавяте сметаната, докато се получи нещо достатъчно течливо. Добавяте подправките.
Когато омекнат доматите, добавяте към тях описания бъркоч от сирене, яйца, сметана и подправки и бъркате докато се сгъсти, оставяте малко да заври. 2-3 мин. максумум и сте готови.

Re: Нещо вкусно или какво да сготвим сами

МнениеПубликувано на: Нед Май 04, 2014 4:17 pm
от Ozzie
Нещо което не отнема много време като подготовка, но пък става мнооооого ФФФкусно: :8D:
Продуктите:
- две- три вратни прЪжолки, свински
- няколко стръка пресен лук
- сол (за тези които консумират)
- черен пипер
- няколко скилиди чесън (според кой- колкото му харесва)
- риган
- гъбки някакви (евентуално)
- бяло вино
- йенска тенджера (не е продукт, но мнооооого важен предмет за приготвянето). :lol:

Приготовление:

Нарязвате лука и застилате с част от него дъното на тенджерата, което предварително сте намазали с малко олио. Слагате пържолките които предварително сте преплакнали, поръсвате ги равномерно със солта, черния пипер и ригана. Отгоре им насипвате останалия лук, чесъна, гъбките и наливате бяло вино, долу- горе да се покрият мръвките. Захлупвате с капака и слагате да се пече на около 200-250 градуса в предварително загрята фурна. След долу- горе два часа е готово за консумация.
Какво ще правите през тези два часа - ваша си работа. :thumb:

Re: Нещо вкусно или какво да сготвим сами

МнениеПубликувано на: Вто Яну 12, 2016 11:08 pm
от Ozzie
Бишкотена торта с маскарпоне.

Продукти
Бишкоти - 1 пакет (кутия и пр.)
Кутийка кондензирано мляко
Маскарпоне - 250 гр.
Прясно мляко - 300-350 мл.
Нес кафе (или друго разтворимо) - 10-15 гр. (общо взето на вкус, както се казва)
Алкохол - виски или ром - 15-20 мл. (за аромат). Върши работа и есенция с аромат на алкохол.

Стопляте млякото (без да го завирате), разтваряте в него кафето и алкохола (есенцията).
Разбивате маскарпонето с кондензираното мляко.
В тава с произволна форма редите ред бишкоти, като преди това ги топвате за няколко секунди в млякото. След като наредите първия ред покривате с разбитите маскарпоне и кондензирано мляко (не всичкото, разбира се). След това пак ред бишкоти и т.н., като най- отгоре трябва да остане разбитото маскарпоне. Може да се поръси с орехи или настърган шоколад. Оставяте в хладилника за една нощ. Долу- горе толкова трябва, за да може бишкотите да омекнат напълно.
За предпочитане е да се консумира охладена.
:D

Re: Нещо вкусно или какво да сготвим сами

МнениеПубликувано на: Сря Яну 13, 2016 5:13 pm
от cvb
чай-бръже :idea: :wavey:

Re: Нещо вкусно или какво да сготвим сами

МнениеПубликувано на: Нед Май 12, 2019 4:47 pm
от Ozzie
Лазаня фантазия
За плънката:
- бекон или нещо друго пушено месце- 400-600 гр., според колко ви е голяма тавата;
- кафяви печурки - +/-200 гр.
- глава лук
- готварска сметана - 200/250 мл. (на каквато попаднете в магазина)
- няколко скилиди чесън.

За сос бешамел:
- пакетче краве масло
- 90-100 гр. брашно (4-5 супени лъжици)
- литър прясно мляко.
Оптималната пропорция е 100/100/1000.

1. Задушават се бекона, гъбите и лука, заедно със смачканите с плоската страна на ножа скилиди чесън. Когато е готово, сваляте от котлона, отстранявате чесъна (колко успеете, целта е да му се вземе аромата), добавяте сметаната, разбърквате и оставяте настрани.

2. За приготвяне на бешамела:
Разтапя се маслото на тих огън. Целта е да се стопи, не да заври. Добавя се брашното и се бърка до получаване на хомогенна смес, след което постепенно, при постоянно бъркане се добавя прясното мляко. Бърка се, докато се получи гъстота на боза или смес за палачинки. Сваля се от котлона. Евентуално може да се охлади съда, за да не продължи соса да се сгъстява.

На дъното на съда за печене се слага малко олио, посипва се от соса и се реди първия ред от корите. Върху него плънка, бешамел, втория ред от корите и т.н., докато се завърши най- отгоре със сос бешамел. Пече се 30-35 мин. на 220-230 °С на средна височина, след което се поръсва с настърган кашкавал и се оставя за още няколко минути, докато се стопи кашкавала.

:)