Страница 2 от 5

МнениеПубликувано на: Пет Юни 24, 2005 4:01 pm
от gadka
А на който му с еиграе повече(т.е. доста повече, но ефекта е поразителен:)):
говежд далак
ориз
кайма
лук
консерва домати(или мноооого добре узрели пресни)
и разни зеленийки по избор:))(винаги е хубаво да имаш право и на свободни съчинения поне по една от групата неоходими материали)
далака се цепи почти на две, т.е. цепи се като джоб, но не по дължина(е, не, никога по лесния начин:)0, а по ширината му. Това действие е най-голямата мъка, за6тото много трябва да се внимава да не се разреже далака някъде. Трябва да се получи нещо като чорап без пета:)
оризът и каймата се запържват заедно с предварително задушения лук, посолява се, подправя се и с получената смес се пълни далака(като се има предвид, че оризът увеличава обема си по-късно). Останалото налко отворе се "зашива" с дебел конец. Нарязват се доматите на ситно, слагат се в тава, в същата тава се слага и далака. Пече се на умерена фурна, докато се образува хрупкава коричка. Много цапаща работа, но и много вкусна:eyebrow:

МнениеПубликувано на: Съб Юни 25, 2005 12:02 pm
от Ozzie
[b][u]Спагети "Карбонара"[/b][/u] [size=67](благодарение на "г-жа Бившата")[/size]

[u][i]Продукти:[/i][/u]
Пакет спагети.
Картофено пюре (сухо)- 1 кутия.
Прясно мляко (за приготвяне на пюрето).
Гъби.
Бекон.
Кремвирши- 2 броя.
Заквасена сметана- 1 кофичка.
Кашкавал, сол, черен пипер.

[u][i]Приготвяне:[/i][/u]
Гъбите се сваряват и нарязват. Кремвиршите и бекона се нарязват и запържват. Картофеното пюре се приготвя според указанията. Към него се добавят сметаната, гъбите, кремвиршите и бекона. Получения сос омешвате със спагетите. Кашкавалa се настъргва в/у сервираните спагети.

Да Ви е вкусно. :)

МнениеПубликувано на: Пон Юни 27, 2005 7:50 am
от NovemberCharlie
1 кг. картофи, 1/2 кг. наденица (каквато искате, само да не е сурова наденица), 1 кофичка кисело мляко, 1 кофичка не сладка сметана (те обикновено са по-малки), 1/2 връзка пресен лук, смлян черен пипер, сол, малко масло

Обелвате картофите и ги сварявате в подсолена вода. Нарязвате ги на колелца и ги изсипвате внимателно, за да не се разтрошат в голяма салатиера. Нарежете наденицата на колелца и я запържете леко в тиган със съвсем малко масло. Прибавете към картофите. Разбъркайте млякото и сметаната с черния пипер, солта и нарязания на ситно пресен лук. Изсипете върху картофите и наденицата. Разбъркайте и ..:beer:

МнениеПубликувано на: Пон Юни 27, 2005 8:27 am
от did
Хайде и аз да се включа тук. Предварително уточнявам за вегетарианците, че аз вегетарианско НИЩО не мога да готвя. Обаче пък имаме ли вкъщи гости и трябва да се направи вкусотия от няколко килограма свинско, телешко, агнешко или нещо подобно, жена ми в кухнята не допускам под никакъв предлог.

Моите мръвчести измишльотии са обаче обикновено доста засукани, а тук акцентът е поставен на аламинутите. Затова и сега ще споделя какво се оказа, че най-често си правя напоследък след автоизлет в Родопите или към Калоферския район, където има развъдници на пъстърва. Стана ми практика да си метна 5-6-7-8 рибока в багажника и да си ги сготвя няколко часа, след като са уловени.

Тактиката е следната:

Рибата се изчиства добре. Осолява се и се оставя 20-30 минути да поеме от солта.

Алуминиево фолио с достатъчен размер за да се завие добре в него рибата обилно се омазва отвътре със зехтин.

Рибката се слага върху фолиото, полива се с лимонов сок и настъргана кора от лимон.

Здраво се завива, така че никакви сокове да не могат да излезнат от фолиото.

После ако има жар - на жарта, ако няма - на скарата. Връткам я 1-2 пъти. 20 минути стигат напълно. Развиваш и ядеш с охладено бяло вино.

Ако някой почне да слага на пряста дъгова пъстърва нещо различно от сол и лимон (например разни сирена, специални подправки и т.н.) за мен не е с всичкия си.:crazy:

МнениеПубликувано на: Пон Юни 27, 2005 8:38 am
от NovemberCharlie
Рецептата е класика и е рядко вкусна - можеш вместо пъстърва да вземеш каленик (лин) или скумрия.

МнениеПубликувано на: Пон Юни 27, 2005 11:06 am
от did
[quote="NovemberCharlie"]
... можеш вместо пъстърва да вземеш каленик (лин) или скумрия.
[/quote]


мога, ама [b]въобще[/b] не е същото.

освен това, ако ще е друга риба, определено не бих пропуснал някои подправки, както и малко дометено пюре или доматен сок. при пъстървата обаче тези добавки просто скапват нещата. натуралният и вкус трудно може да бъде подобрен с някакви сосове или треволяци. освен това установих, че замразената пъстърва от Метро не става, няма нищо общо с нашата си, балканската, а разликата в цената не е толкова голяма - в рибарника под Стражите до Калофер продават живата пъстърва за 6.50 лв килограма, в рибарника малко под Чудните мостове - също, около Смолян - също... рядко е повече.

абе при хубав основен продукт истината е в простотата. както правилно казват англичаните по повод прехвалената префърцунена французка куфня: "защо трябва да топиш крехкото агнешко във вино и 5 вида сос, преди да го изпечеш, като само с една-двe прости подправки то става просто съвършено".

а, и друго за което се сетих: повечето от нас ходят в планината. в момента там сега е билкова градина. тази година мащерката и риганът са в изобилие и са изключително ароматни и качествени. наберете си ги от високата планина и ги използвайте като подправки. ароматът им е с пъти по-силен и приятен от разните зелени смески със съмнително съдържание, които се продават по магазините. внимавайте обаче брането да не е в защитени територии, но не защото някой ще ви види и глоби, просто от уважение към природата.

за горските гъби няма да коментирам. които ме познават - знаят.

МнениеПубликувано на: Пон Юни 27, 2005 11:10 am
от NovemberCharlie
[quote="did"]

[quote="NovemberCharlie"]
... можеш вместо пъстърва да вземеш каленик (лин) или скумрия.
[/quote]


мога, ама [b]въобще[/b] не е същото.

[/quote]

така е:thumb:

МнениеПубликувано на: Съб Юли 02, 2005 7:05 pm
от halcor
Силно подкрепям брането на подправки по високите части на планините. Миналата година между Вихрен и Тевно езеро набрахме една мащерка, която нямаше нищо общо с познатите ми - само мириса и те упойваше много благо :)
Абе даровете на природата rullz big time.

МнениеПубликувано на: Нед Юли 03, 2005 4:18 pm
от heep
qica na o4i po majki

nugni produkti:
- 1 4ift qica
- maslo
- gore6t tigan

na4in na prigotvqne:
Nagore6tqvate tigana, raztapqte masloto, postavqte si qicata, poglejdate nadolu i o4ite sami padat

МнениеПубликувано на: Нед Юли 03, 2005 6:00 pm
от Phantom
shaggy86 на въпроса ти за харпуна:
Виж в магазина на VIVA sport на реката и на Шишман има един.Но незнам колко си запознат с харпуните и риболова затова ще ти препоръчам един сайт http://www.spearfish.org/-разгледай го разпитай там се продаваше и един харпун наскоро.

А сега по темата:мисля да ви предложа на вниманието
Шишчета на скара
Рецептата е много хубава за пикник сред природата но е хубаво да сте правили и друг път нещо на скара за да нестанат въглени или сорови.
взимата свинско колко сметнете че сте ви е необходимо (зависи колко шиша)нарязвате го на едри парлаци(пърчета)такаче хем да се опекат добре хем да не се свият много.Та както сте ги нарязали на парчета слагате ги в пласмасов съд заедно с лука които също е на едри пърчета,чушка на едро домат отново на едро.нека престоят така поне една вечер.ОПА забравих да кажа че тук трябва да има и чер пипер и сол на вкус.та като отидете на другия ден на пикника вадите кутията окастряте няколко дървета събирате си клечки за шишове изчиствате ги и започвате да нижете шишовете.Месо,лук,чушка,домат и пак така до края на шиша.Разбира се за да ги печете ще ви трябва и добра жарава която вашите приятели да направят докато вие нижете вкусотийките.Скара сте се наложи да си носите от вкъщи или да се надявате да намерите там.
Консумира се ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с БИРА :beer:
Аз лично мога ви кажа на едно не лошо местенце за ХС къде има скари на разположение на всеки турист от железница се трагваше по една пътека нагоре после беше през едни като поляни и след около 30 мин пеша се излизаше на някаква чешма беше ама и забравих името.

МнениеПубликувано на: Нед Юли 03, 2005 9:35 pm
от AgentOrange
[quote="Phantom"]

shaggy86 на въпроса ти за харпуна:
Виж в магазина на VIVA sport на реката и на Шишман има един.Но незнам колко си запознат с харпуните и риболова затова ще ти препоръчам един сайт http://www.spearfish.org/-разгледай го разпитай там се продаваше и един харпун наскоро.

А сега по темата:мисля да ви предложа на вниманието
Шишчета на скара
Рецептата е много хубава за пикник сред природата но е хубаво да сте правили и друг път нещо на скара за да нестанат въглени или сорови.
взимата свинско колко сметнете че сте ви е необходимо (зависи колко шиша)нарязвате го на едри парлаци(пърчета)такаче хем да се опекат добре хем да не се свият много.Та както сте ги нарязали на парчета слагате ги в пласмасов съд заедно с лука които също е на едри пърчета,чушка на едро домат отново на едро.нека престоят така поне една вечер.ОПА забравих да кажа че тук трябва да има и чер пипер и сол на вкус.та като отидете на другия ден на пикника вадите кутията окастряте няколко дървета събирате си клечки за шишове изчиствате ги и започвате да нижете шишовете.Месо,лук,чушка,домат и пак така до края на шиша.Разбира се за да ги печете ще ви трябва и добра жарава която вашите приятели да направят докато вие нижете вкусотийките.Скара сте се наложи да си носите от вкъщи или да се надявате да намерите там.
Консумира се ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с БИРА :beer:
Аз лично мога ви кажа на едно не лошо местенце за ХС къде има скари на разположение на всеки турист от железница се трагваше по една пътека нагоре после беше през едни като поляни и след около 30 мин пеша се излизаше на някаква чешма беше ама и забравих името.
[/quote]


Можеш да пробваш да нанижеш и гъби... не, не "можеш" - задължително е. Аз лично съм поклонник на шишчетата с много гъби, много лук, и малко чушки, доматите ги предпочитам на салата.

МнениеПубликувано на: Пон Юли 04, 2005 7:52 am
от bikerider
Ммм, шиш без гъби и чушки е като колело без смазка - не върви :liplick:

Аз купувам замразени пилешки шишчета от Метро (с чушки), сле което ги мажа с малко масло, ръся ги с къри и червен пипер и накрая преди да ги махна от скарата с малко топено сирене. Скарата става на ***, ама шишовете... :liplick: ох ох ох :D:8D:

МнениеПубликувано на: Пон Юли 04, 2005 8:31 am
от NovemberCharlie
За да не ви съхне месото като го печете на скара е подходящо да го оставите за няколко часа във вода. Може да го сложите във водата заедно с мерудиите. В събота кило котлети, оставено в хладилника "изпи" към 200-300 мл. вода. После ги метнах на скарата и като се опекаха пак си бяха сочни. Може би става с и с бира, но не съм пробвал.

МнениеПубликувано на: Пон Юли 04, 2005 8:50 am
от halcor
Сетих се за една много проста импровизация на жар, която много ме накефи обаче.
Слагате варена царевица на жарта да се позапече отвсякъде, после я обгръщате внимателно с няколко ленти кашкавал така, че да се разтече отвсякъде (ама не в огъня :)) и да се запече леко. Резултата силно ме изкъдри.

МнениеПубликувано на: Пон Юли 04, 2005 8:53 am
от halcor
@NovemberCharlie
Става и с бира :) И в марина със зехтин и подправки става :) А тайната на суперкрехкото пилешко месо в китайските манджи е точно в марината, ама не знам как я правят точно.

МнениеПубликувано на: Пон Юли 04, 2005 6:52 pm
от heep
po vaprosa s kitaiskito "uncle bens" + prqsno bqlo pile6ko meso + oriz + biri4ka :banana:

МнениеПубликувано на: Пон Юли 04, 2005 6:54 pm
от heep
a imate li predstava ot kakvo pravqt felafelite (pri dunerite), po skoro ot kakvo sa napraveni

s tova ne6to mogat da se napravqt straxotni fkusotii

МнениеПубликувано на: Вто Юли 05, 2005 9:43 am
от halcor
@heep
Някви пържени, соеви гадости са. Предполагам, че ако свариш Витабел, от оня, дето трябва да замества кайма, смесиш го с галета и го споиш с яйце да стане на топки и го изпържиш в много горещо олио можеш да постигнеш подобен резултат. Но това си е откровен junkfood :)

МнениеПубликувано на: Вто Юли 05, 2005 9:52 am
от kagami
[quote="heep"]

a imate li predstava ot kakvo pravqt felafelite (pri dunerite), po skoro ot kakvo sa napraveni

s tova ne6to mogat da se napravqt straxotni fkusotii
[/quote]

Наистина биха могли да се получат разни вкусотии (аз си представям салати в арабски стил). Фалафелите май се правят от някаква смес, в която преобладава нахут - това е като леблебия, но по-едрозърнесто. В испанската кухня го има доста.

МнениеПубликувано на: Вто Юли 05, 2005 9:58 am
от NovemberCharlie
В тази връзка някой да знае как точно се приготвя белия сос за дюнерите?

МнениеПубликувано на: Вто Юли 05, 2005 1:52 pm
от heep
[quote="NovemberCharlie"]

В тази връзка някой да знае как точно се приготвя белия сос за дюнерите?
[/quote]


hahahahah v MIMAS go pravqt sas sperma :banana::bomb::D

МнениеПубликувано на: Вто Юли 05, 2005 1:59 pm
от NovemberCharlie
[quote="heep"]

[quote="NovemberCharlie"]

В тази връзка някой да знае как точно се приготвя белия сос за дюнерите?
[/quote]


hahahahah v MIMAS go pravqt sas sperma :banana::bomb::D
[/quote]

Аз питах за другите съставки.

МнениеПубликувано на: Пон Юли 18, 2005 4:35 pm
от did
[b]Горски гъби по ДИДски[/b]
Понеже тая събота [url=http://www.bikedir.com/usr/did/Razhodka%20s%20Pavel/index.html]пообиколихме с един приятел[/url] близките и не-толкова близки Родопски дялове около Пловдив и си набелязах няколко местенца, където или дивите ягоди бяха тъкмо добре узрели, или боровинките все още не бяха обрани напълно, а на едно място покрай самата пътека имаше подозрително много гъби. Та вчера се върнах пак на някои от тези места, но вече с колата и с празен багажник. Хапнах си горски ягоди и боровинки на корем, но това не се брои за рецепта.

Истинската рецепта я импровизирах снощи като се върнах, според това какво имаше в къщи, за да оползотворя някои от гъбите, които не ставаха за сушене или дълго съхранение, в случая - 5 големи сърнели. Остана ми и една шепа парченца от борови манатарки, ситни и с неправилна форма, неподходящи за сушене, та и тях трябваше да вкарам в употреба. Рових в хладилника за нещо, дето да се връзва с гъби - няма нищо! Намерих 5-6 домата само и почнах...

В намазнена тавичка сложих сърнелите (без пънчетата, аз не ги харесвам) с ресните нагоре. Останките от манатарки ги разхвърлях отгоре, защото те, за разлика от сърнелите, дават наистина силен аромат на гъба не само на самата гъба, ами и на всичко около нея. Посолих ги, поолях ги със зехтин (защото сърнелите са си сухи гъби, каквото и да си говорим) и ги ръгнах във фурната на горен реотан да се запичат.

През това време нарязах доматите на кубчета, добавих им и на тях мааааалко зехтин, щипка-две босилек и по половин идея лют червен пипер и захар. Забърках тая доматена люта "салатка", почаках докато гъбите леко започнат да се запичат и тогава разхвърлих доматите отгоре им. След още 20-тина минути запичане извадих и не смеех да опитам какво е станало, щото такова нещо нито съм чел някъде някой да е правил, нито съм опитвал...

Ама глад пусти... Опитах!

Ами не да се хваля, ама понякога (макар и при мен това да е с вероятност под 10%) подобни луди импровизации водят до нещо наистина вкусно и нестандартно, пък и в случая - безплатно.

МнениеПубликувано на: Сря Юни 07, 2006 4:30 pm
от did
Понеже днес жена ми има рожден ден, преди малко си направих за пръв път сам през живота си [url=http://bikedir.com/usr/did/pics/rd1.jpg]торта[/url]

МнениеПубликувано на: Сря Юни 07, 2006 4:38 pm
от NovemberCharlie
[quote="did"]

Понеже днес жена ми има рожден ден, преди малко си направих за пръв път сам през живота си [url=http://bikedir.com/usr/did/pics/rd1.jpg]торта[/url]
[/quote]

Нещо не виждам бита сментана:D

МнениеПубликувано на: Сря Юни 07, 2006 4:52 pm
от did
оххх

ми аз сметана не обичам много.

оххх

тва [url=http://bikedir.com/usr/did/pics/rd2.jpg]остана[/url]...

[url=http://bikedir.com/usr/did/pics/rd3.jpg]поздрав[/url] за PtD, kagami и евентуални други вегетарианци!


оохххх

МнениеПубликувано на: Сря Юни 07, 2006 5:29 pm
от halcor
Respect, ей такива торти уважавам, не ония ментета, дето се мъчат да ти ги пробутат по специализираните заведения.

МнениеПубликувано на: Сря Юни 07, 2006 5:41 pm
от gadka
[quote="did"]

Понеже днес жена ми има рожден ден, преди малко си направих за пръв път сам през живота си [url=http://bikedir.com/usr/did/pics/rd1.jpg]торта[/url]
[/quote]

Искам и аз такава тортаааа:bawling:

МнениеПубликувано на: Сря Юни 07, 2006 6:15 pm
от did
[quote="gadka"]

Искам и аз такава тортаааа:bawling:
[/quote]

няма вече. свърши.

остана само свещичката, кажи ако ти трябва.

МнениеПубликувано на: Сря Юни 07, 2006 6:25 pm
от kagami
[quote="did"]

оххх

ми аз сметана не обичам много.

оххх

тва [url=http://bikedir.com/usr/did/pics/rd2.jpg]остана[/url]...

[url=http://bikedir.com/usr/did/pics/rd3.jpg]поздрав[/url] за PtD, kagami и евентуални други вегетарианци!


оохххх

[/quote]


Ужасно!!!!
Разбирам, че си падаш по макро-фотографията, тя си е зарибяваща, ама чак пък толкова... Срамота! :D:D