Въпроси и отговори за форума

Тук ще намерите упътване за ползване на форума и правилата за общуване в него. Това е мястото за вашите предложения, критики и каквото друго се сетите, свързано с форума или сайта като цяло.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 600 / 10

Въпроси и отговори за форума

Мнениеот Admin » Пон Дек 18, 2006 12:27 am

Въпроси и отговори за форума
Тази тема е нещо като Често задавани въпроси, само че засягащи работата с форума. Тук ще намерите бързо и в синтезиран вид информация за работата с форума и ще намерите решение на някои от проблемите си. Темата ще бъде периодично обновявана с нови въпроси и отговори. Надявам се долните редове да са ви от полза!

Защо не мога да се регистрирам?
Има няколко възможни причини.
При регистрацията трябва да посочите валиден e-mail адрес, който използвате, защото на него ще получите писмо за активиране на профила си. Ако адресът не е истински или не е ваш, няма да можете да активирате акаунта си.
В началото имахме проблем с изпращането на писма от форума към някои пощенски сайтове, но трудностите вече са отстранени. Все пак, ако сте преминали през попълването на регистрационната форма, но не сте получили активиращо писмо, пишете на e-mail: mtb_bg@abv.bg, кажете с какво потребителско име сте се регистрирали и профилът ви ще бъде активиран от администратора на форума.

Защо профилът ми е деактивиран?
Ако сте променили e-mail адреса си, посочен в него, това е най-вероятната причина. В тези случаи профилът бива автоматично деактивиран, а на новия адрес се изпраща писмо за активиране. Т.е. ако новият адрес не е истински и не се ползва от потребителя, той няма да може да активира профила си.
В началото имахме проблем с изпращането на писма от форума към някои пощенски сайтове, но трудностите вече са отстранени. Все пак, ако не сте получили активиращо писмо, пишете на e-mail: mtb_bg@abv.bg, кажете с какво потребителско име сте регистрирани и профилът ви ще бъде активиран от администратора на форума.

Получавам някакви писма, изпратени от форума, но ми излизат с „маймунски” знаци и не мога да ги прочета. Защо така?
За да осигурим съвместимост между текстовете и имената на потребителите от стария форум, се наложи да настроим новия с енкодинг UTF-8. Поради това и писмата, изпратени от пощенския сървър на форума са с такова кодиране на текста (който е на кирилица). За да прочетете такова писмо, трябва да нагласите енкодинга на браузъра си на UTF-8. За съжаление и това невинаги помага.

Как да форматирам постовете си?
Под форматиране в случая се има предвид промяна на размера или цвета на шрифта, удебеляване, курсив, добавяне на емотикони (усмивки), оформяне на връзки към други сайтове и т.н. За всички тези неща се използва т.нар. BB код. В панела за писане на постове има съответни икони, чрез които този код се вмъква на желаното място в текста. Можете да го пишете и директно, стига да знаете каква команда да използвате за конкретния случай. Повече за BB кода можете да прочетете тук: http://www.mtb-bg.com/forum3/faq.php?mode=bbcode

Как да добавя картинка в поста си?
Най-лесният начин е чрез прикачване на файл. В този случай просто изтегляте картинката от компютъра си и я вмъквате като прикачен файл в мнението, но трябва да се съобразите с ограниченията на размерите - до 512 КВ за един файл.
Друг вариант е да качите изображението някъде в интернет и след това да използвате комбинация от URL адреса на снимката и BB кода на форума. С други думи, трябва да копирате адреса на картинката на мястото на точките в следната конструкция: [img]...[/img]. В този случай размерът на снимката в пиксели трябва да е до 800 пиксела широчина.
Местата в интернет, където можете да качите изображения, са най-различни – безплатни хостинг сайтове за картинки от типа на http://www.picvalley.net/ , http://imageshack.us/ , http://tinypic.com/ и др.; безплатни хостинг сайтове от типа на http://free.hit.bg , http://www.data.bg и др.; лични сайтове и т.н.

Как да си сложа аватар?
Аватар се нарича изображението, което стои в лявата колона на таблицата с мненията по темите, под името на потребителя. Аватарът трябва да е с максимални размери 100х100 пиксела и да не надвишава 30КВ. Има три начина да добавите такова изображение, които са достъпни от вашия профил. Първият начин е да го качите директно от компютъра си. Вторият е да го качите някъде в интернет и да попълните URL адреса на файла в съответното поле. Третият вариант е да си изберете картинка от галерията с аватари към форума (засега все още не сме заредили колекция от аватари, така че в момента този вариант не е достъпен).

Нямам кирилица на компютъра си. Как да спазя правилата при това положение?
Форумът има собствен кирилизатор, чрез който може да се пише на фонетична кирилица или БДС, без да ги имате инсталирани на компютъра си. Кирилизаторът се казва Kredor, намира се под полето за заглавие на темата и подредбата на клавиатурата се избира чрез кликване с мишката:
ЕN - латиница
BP - фонетична кирилица
BG - БДС кирилица

Защо подписът ми е изтрит/променен?
Защото не е бил съобразен с ограниченията за размер на подписа, записани в [http://www.mtb-bg.com/forum3/viewtopic.php?f=7&t=50940]Правилата на форума[/url].

Защо не мога да редактирам мнението си?
Защото са изтекли 60 минути от написването му.

Защо не работи търсачката?
Възможни причини са някакви временни смущения или проблеми със сървъра, базата данни и т.н. Ако смятате, че случаят е такъв, моля сигнализирайте с тема или e-mail до администратора.

Какво означават картинките + и - , които се появяват в дясната горна част на полето за мнение?
Означават, че имате право да оцените това мнение положително или отрицателно. За повече подробности прочетете Правилата на форума. Ако се показва плюс или минус във вашите мнения, това показва как е гласувано за тях.

Защо понякога не ми се появяват картинките за + и - ?
Защото е налице някоя от пречките да гласувате за това мнение. За повече подробности прочетете Правилата на форума

Защо не мога да публикувам нови теми или нови отговори в някои форуми?Защото рейтингът ви не е достатъчно висок. За повече подробности прочетете Правилата на форума

Ако смятате, че в тази тема трябва да дадем отговор на още въпроси, изпратете ми ги на лично съобщение или e-mail и ще преценя дали да ги включа.
Аватар
Admin
 
Мнения: 15378
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Май 20, 2002 12:00 am
Местоположение: София

Назад към Мнения, предложения и въпроси за форума и сайта

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта