Поредно предложение за Пазара

Тук ще намерите упътване за ползване на форума и правилата за общуване в него. Това е мястото за вашите предложения, критики и каквото друго се сетите, свързано с форума или сайта като цяло.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 600 / 10

Поредно предложение за Пазара

Мнениеот Capoeira » Чет Дек 29, 2011 2:25 pm

Знам че сигурно 80% от преложенита са за тази секция но ми направи много голямо впечатление на така наречената "hit and run" търговия. В смиса продавача продава изтрива обявата и зачезва дори и хора с по продължителни регистраций процедират така и после като се започне едно писане той ми продаде това:......, разбирасе обявата вече е изтрита и никой не може да ти каже какво и как е продадено.
В тази връзка може ли да се поредактират малко правилата така че да не се трият обявите след продажбата или изтичане на срока за показване.
В смисал продавача си прдава стоката и след това не се трие темата и не се редактира от него, а се премества в архива където по-всяко едно време може да видиш кой какво е продавал и на каква цена. Малко объркано го казвам но е доста удобно и коректно от гледна точка на уреждане на спорове след продажбата. Понеже при нас може продавача да си редактира обявата и след това , като просто изтрие всичко и напише ПРОДАДЕНО, чисто и просто след редакция на обява която вече приключила с сделка(освен ако не е добавил просто Продадено за да престанат да то търсят) се налага няколко месечен бан от разделите Продава, в зависимост дали е рецидив или просто единична разсеяност.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira
 
Мнения: 1188
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Сря Дек 10, 2003 9:49 pm
Местоположение: 2025

Re: Поредно предложение за Пазара

Мнениеот outfaced » Чет Дек 29, 2011 4:25 pm

:agree:

В някои форуми (където търговията е доста повече и по-добре организирана) има червен картон, ако обявата е променена и се пазят именно с цел решаване на спорове. Но си иска следене от модератор.
Аватар
outfaced
 
Мнения: 6051
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пет Юли 20, 2007 3:24 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Поредно предложение за Пазара

Мнениеот Admin » Чет Дек 29, 2011 6:13 pm

То като идея е добро, но има доста проблеми, ако трябва да се реализира.
Първо, форумът няма вградено "кошче", където да отиват темите след изтриване. Чувал съм за форуми, които имат такава функция, но в нашия няма.
Второ, ти самият си казал, че обявата се изтрива най-често чрез редактиране. Така че би трябвало да се премахне изцяло възможността за редактиране, което пък ще доведе до куп други проблеми - и за потребителите, и за модераторите.
А всъщност проблемите се дължат най-вече на неразбиране, на предоверяване и т.н. Т.е. няма ли да е по-лесно потребителите, които купуват, просто да са малко по-внимателни? Отдавна има неща като проверка на пратката и т.н.
По принцип на мен желанието ми е да махна пазара от форума в някакъв момент, но дори и тогава тези проблеми няма как да бъдат решени. Като има измамници и невнимателни купувачи, ще има и проблеми.
Не ме разбирайте погрешно, не трия сол на пострадалите хора, но все пак това е една услуга, която я има само защото е удобна за потребителите. Иначе казано, аз бих махнал пазара изобщо на драго сърце, но всеки знае, че в подобни общности е по-добре и по-удобно да се продават специализирани продукти, отколкото, да речем, в data.bg. И така се получава един омагьосан кръг, защото аз нямам намерение и желание да развивам някакво комерсиално тържище, каквото е eBay например, специализирано и подсигурено с рейтинги, защити и т.н. Т.е. аз услугата я предлагам така, както е, без гаранции и ангажименти и основна задача на потребителите е да внимават с кого и как търгуват. И колкото повече са потребителите, толкова повече трябва да внимават.
Разсъждавайки върху тези проблеми си мисля поне, че е добре да започнем да прилагаме наистина безмилостни санкции към некоректните потребители в пазара. Като човек с юридическо образование винаги съм се стремял да чуя и двете страни в един спор, включително когато спорът е за некоректно отношение, но напоследък и на мен взе да ми кипва от тарикати и мошеници, както и от такива с постоянни нарушения в пазара, така че новата година май ще се окаже лоша за тях. :evil:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin
 
Мнения: 15371
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Май 20, 2002 12:00 am
Местоположение: София

Re: Поредно предложение за Пазара

Мнениеот SenDog » Пет Дек 30, 2011 3:13 am

@админ
няма смисъл да се премахва пазара, това е общност м/у която може да се осъществи покупко-продажба, вече кой внимавал и кой как се пазарил с продавача, няма нищо общо с форума и си е лична работа на двете страни, но според мен е хубаво да има пазар!Не всички които продават са шмекери или пък продават нечитав продукт.
Аватар
SenDog
 
Мнения: 110
Рейтинг: 1365
Регистриран на: Пет Юли 31, 2009 11:17 pm

Re: Поредно предложение за Пазара

Мнениеот penmark » Пон Мар 26, 2012 2:01 pm

Не може ли да се направи Пазара да се вижда само от потребители направили определен брой мнения - 20 или 50? В момента се вижда и от нерегистрирани потребители.
Това с цел да видиш горе долу с що за човек си имаш работа. :)
Аватар
penmark
 
Мнения: 1380
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Май 03, 2011 11:32 pm
Местоположение: Казанлък

Re: Поредно предложение за Пазара

Мнениеот Ozzie » Пон Мар 26, 2012 2:23 pm

Невъзможни неща няма. Принципно.
Защо не е направено това, вече мисля е обяснявано. Ще се генерира ненужен спам, само и само да се ползва пазара, понеже има и такива потребители.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie
 
Мнения: 12459
Рейтинг: 1688
Регистриран на: Сря Мар 31, 2004 10:13 pm
Местоположение: Варна

Re: Поредно предложение за Пазара

Мнениеот picasso12346 » Пон Мар 26, 2012 9:12 pm

Няма невъзможни неща ,така е ,ама така не се ли малко прецакват продажбите в смисъл.
Аз си купих рамката ,вилката и още 2-3чаркаля когато нямах регистрация.
Ако не ги виждах тогава ,щях да си остана без и даже човека ,който продава нещо си остава прецекан.
Трябва да се мисли много и това е много работа. :agree: :dontknow:
sr suntour => marzocchi
picasso12346
 
Мнения: 116
Рейтинг: 1206
Регистриран на: Вто Фев 07, 2012 10:31 pm

Re: Поредно предложение за Пазара

Мнениеот Jason225 » Чет Авг 16, 2012 8:25 pm

Aми защо да е задължително форума да има вградено кошче , просто може изтеклите обяви и продадените продукти да се местят от модераторите или админа във ''Пазарен Архив'' например . Просто трябва да се следи пазара ... невъзможни неща няма само е нужно старание и постоянство . Обмислете идеята
Capoeira написа: Подавача си прдава стоката и след това не се трие темата и не се редактира от него, а се премества в архива където по-всяко едно време може да видиш кой какво е продавал и на каква цена.
, защото е наистина добра и може да бъде полезна за много хора ! Аз лично съм твърдо за това да се създаде "Архив" за изтеклите вече обяви !!! :agree: :agree: :agree: :agree: :agree: :agree:
Jason225
 
Мнения: 16
Рейтинг: 1210
Регистриран на: Съб Юни 23, 2012 12:28 pm

Re: Поредно предложение за Пазара

Мнениеот Ozzie » Чет Авг 16, 2012 9:40 pm

Има форум, който е достъпен само за модераторите (и може да бъде разглеждан като вид кошче), но дори и в него след известно време това което се намира там бива изтривано или самоизтривано от форума.


Jason225 написа:Просто трябва да се следи пазара ... невъзможни неща няма само е нужно старание и постоянство. Обмислете идеята

Когато форума се сдобие с модератори на пълен работен ден и заплата, евентуално може да стане. Докато труда е на доброволен принцип и волнонаемен ще е така- хубаво или лошо.
От две години му казвам на шефа, че трябва да въведе платени обяви (заради една група потребители), но още не се е стигнало до този факт, тъй чееее...
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie
 
Мнения: 12459
Рейтинг: 1688
Регистриран на: Сря Мар 31, 2004 10:13 pm
Местоположение: Варна

Re: Поредно предложение за Пазара

Мнениеот Alpina » Нед Сеп 02, 2012 2:51 pm

Jason225 написа:невъзможни неща няма само е нужно старание и постоянство.


A старанието и постоянството би трябвало да бъдат възнаграждавани, нали така? Та се чудя, дали пък не е редно тези с претенциите да започнат да си плащат за тях, както е в други форуми?
Обмисли идеята!
C'est la vie
Аватар
Alpina
 
Мнения: 9046
Рейтинг: 1998
Регистриран на: Нед Юли 03, 2005 12:26 pm
Местоположение: +3596997

Re: Поредно предложение за Пазара

Мнениеот ABSOLUT » Сря Апр 16, 2014 11:03 am

Не искам да го правя на голям въпрос, та за това използвам тази стара тема, вместо да пускам нова.
Прави ми впечатление, че доста потребители си пускат не добре оформени обяви за продажба на части или велосипеди, въпреки, че в Правилата на пазара е описано какво трябва да съдържат обявите, даже има и шаблон и пак не се спазват...
Конкретно пиша относно местоположението на продавача/частите. Те даже не са си написали от кой град са в профила си, а за обявите да не говорим.
Предполагам това са предимно наши млади колеги, които не обръщат толкова голямо внимание на детайлите и правописа, но смятам че не е толкова маловажно.
Малко е кофти така, например като търся нещо да си купя, искам да го видя наживо, да преценя дали ме устройва и трябва да звъня или да чакам отговор на ЛС само за да разбера дали трябва да стане през куриер.
Моля да обърнете внимание на това, благодаря.
Аватар
ABSOLUT
 
Мнения: 73
Рейтинг: 1245
Регистриран на: Сря Мар 21, 2012 1:49 pm
Местоположение: София

Re: Поредно предложение за Пазара

Мнениеот Ozzie » Сря Апр 16, 2014 8:15 pm

Обръщаме внимание. Пишем предупреждения. Понякога има ефект, понякога глас в пустиня.
Понякога и забрани за достъп до форума биват налагани и пак ефект нулев.
Цитирам по спомен, от преди време, след отправено предупреждение:
"Правила които не съм писал, не възнамерявам да спазвам!"
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie
 
Мнения: 12459
Рейтинг: 1688
Регистриран на: Сря Мар 31, 2004 10:13 pm
Местоположение: Варна


Назад към Мнения, предложения и въпроси за форума и сайта

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта