Мелник – Рожен – Любовище – Златолист – Виногради

Един обзорен маршрут, който ще ви „разведе“ из района, но без да ви откъсва далеч от цивилизацията. Ще можете да разгледате някои интересни села като Рожен и Любовище, да погледнете отблизо и далеч пясъчните скали, и всичко това, без да се напрягате много, защото по-голямата част от карането е по асфалт и черни пътища. Не липсва и една пътека, която е много лесна като техническо ниво, поради което ще се хареса и на най-неуверените. За тези, на които тя може би ще се стори скучна, сме прибавили в GPS следата и пряк вариант, който е малко по-стръмен и техничен, но отново не представлява сериозна трудност. Макар да не е описано в маршрута, препоръчвам ви и посещение на Роженския манастир, което ще ви коства малко допълнително изкачване.


Като казах, че маршрутът е лек, не очаквайте все пак да е разходка в парка. 24 км може да ви се сторят повече, ако е топло, тъй като най-стръмните изкачвания са в последната част, след с. Златолист, и са далеч от всякаква сянка. Затова пък дългите асфалтови секции компенсират с плавен наклон и бързо отмятане на километрите. Както личи и от заглавието, карането ви прехвърля от село в село. Първо се придвижвате от гр. Мелник през с. Кърланово до с. Рожен. Дори по това шосе има какво да видите – надвиснали скали, белосани къщи и огромни бъчви за вино пред някои от тях. Тъй като към с. Любовище се отбивате в самото начало на с. Рожен, съветвам ви там да махнете километражите и да се отбиете до центъра и дори нагоре до Роженския манастир, макар че това не е единственият маршрут, при който можете да го направите. Изкачването към Любовище е стръмно и на едно място пътят минава през тунел в скалата, а в горната част на селото, точно при началото на пътя, който ще ви отведе до пътеката, е направена горната снимка с широка панорама към Пирин. Самата пътека някога е била черен път, който вече не се ползва – дотолкова, че в най-долната част дори ще се наложи да се провирате през клонки на разни храсталаци, които са започнали да я превземат. След това първо спускане се озовавате в долина, която преди това е била на 100 м под вас, и по нея достигате с. Златолист. Там отново ви очаква баир – този път по черен път и то доста стръмен. Затова пък набраната височина ще ви възнагради с поредните необятни гледки към цялата околност и към местата, където сте карали в първата част на маршрута. До с. Виногради ви очаква каране през хълмиста местност с едно слизане (и след това изкачване) в дълбоко дере. Последните километри до Мелник са по асфалт, предимно с лек наклон нагоре.


Тази статия е подготвена със съдействието на:



Картата е базирана върху BG Mountains . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: гр. Мелник
Дължина: 24.67 км
Денивелация (изкачване): 640 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2, Т2)
Физическо натоварване: средно, КФН=5
Продължителност: 2-3 часа (с по-бързо темпо), 4-5 часа (с почивки и бавно темпо)
Вода: 2 л, в селата има чешми, но в топлите месеци е възможно да пресъхват.
Храна: За половин ден.
Терен:
– асфалт – 12.1 км
– черни пътища – 9.7 км
– пътеки – 2.9 км

Таблица на маршрута
Легенда и упътване за използване на таблицата

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): route087_Melnik.zip

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Снимки от карането по маршрута:

{gallery}trails_routes/route087_pics{/gallery}

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>