Сливница 1 (до Кресна)

За да не стават недоразумения, заглавието показва, че става дума за село Сливница, намиращо се до Кресна, а не за далеч по-известния град до границата ни със Сърбия, където може би също има някоя интересна пътека, но засега не я знаем. Та над въпросното село в Югозапада карахме през месец декември и ако сте чели тази статия, вече ви е ясно какво можете да очаквате. То не е по-различно от другите пътеки в района – стръмни наклони, нестабилен терен, сухи почви и доста тръни. Но пък през по-голямата част от зимата снегът е непознато явление, така че може да се кара спокойно.

 

Настоящият маршрут описва първата пътека от тогавашното ни каране, която започва под с. Будилци. Изкачването до началото ѝ е по хубав черен път с умерен наклон, по който нито има как да се объркате, нито да се уморите твърде много. Пътеката се ползва сравнително редовно от местните овчари, така че на повечето места е достатъчно ясна. Има обаче и някои по-обрасли участъци, както и множество раздвоявания и разтроявания, така че ако не искате да карате със залепен към GPS-а нос и с постоянни спирания, може просто да импровизирате – най-много да попаднете на някоя друга пътека. В описанието все пак ще намерите достатъчно бележки за тази, която уцелихме ние. Като цяло пътеката е от по-трудните, особено за хора с твърдаци. Почвата е песъчлива и ронлива, на много места има и всякакъв подвижен камънак, така че дори в хладните месеци човек може да се поизпоти на нея.В по-голямата си част карането е технично, а не бързо.

Тъй като не се очаква да биете път до Кресна за 8 км каране, най-логично е да комбинирате тази „врътка“ с някоя от многото други пътеки над Кресна и Горна Брезница, т.е. да навържете няколко кратки изкачвания и спускания. Скоро очаквайте още една пътека над Сливница, която също може да включите в подобен ендуро комплект.

Началото на маршрута е в центъра на с. Сливница. Може да стигнете до него с автомобил (място за паркиране има на една поляна малко преди центъра, вдясно от пътя, точно в началото на селото) или направо с велосипедите, ако предпочетете да оставите МПС-тата в по-оживения град Кресна (например при комбиниране с някой от маршрутите там).

Реклама



Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: с. Сливница, площада

Дължина: 8.3 км

Изкачване: 380 м

Ниво на техническа трудност: високо (R2, Т4)

Физическо натоварване: средно (КФН=5)

Продължителност: 1-2 часа в зависимост от темпото

Вода: 0.5-1.0 л

Храна: Не е необходима

Терен:
– черни пътища – 5.4 км
– пътеки – 2.9 км

Изтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

 


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

01 (0.0 км) – От площада тръгваме по улицата (на практика без много асфалт) в посока към планината (запад).

02 (0.42 км) – Наляво има два черни пътя, завиваме по горния, който леко се изкачва над селото. Той води към с. Будилци, широк, добре утъпкан, главен черен път. Нагоре следваме само него.

03 (2.1 км) – Пропускаме черен път наляво и продължаваме надясно по основния път.

04 (5.1 км) – С няколко серпентини набираме височина. При поредното заравняване търсим по поляните до пътя овчарските пътеки, по които да започнем спускането. Пътеките са няколко, ние избрахме една от по-тесните, но достатъчно ясни, която се движи близо до пътя.

05 (5.3 км) – След първите 200 м спускане излизаме до една от серпентините на пътя. Тук трябва да прегазим през широката ливада наляво и да открием пътеката в долния край от лявата страна, в т. 06. Спускайки се по нея отново излизаме на черния път и караме за малко по него.

07 (6.1 км) – При един малък гьол се отклоняваме вляво от пътя и продължаваме успоредно по нещо между път и пътека. В т. 08 следваме подсичащата пътечка вляво.

09 (6.6 км) – Поредно раздвояване и пак сме по лявата пътека, която тук е малко обрасла. Подсичаме хълма и се озоваваме на стръмен участък с рехава растителност, между която има множество улеи/пътечки – т.10. Целта тук е да се спуснем някак по нестабилния терен и да завием надясно към близкото дере, към което се оформя нещо като пътека.

11 (7.0 км) – Щом пресечем коритото на пресъхващия поток в дерето, отново се озоваваме на ясна пътека. Надолу тя даже се разширява. Освен това често се и раздвоява – дръжте по-ниската или по-широка част. Слизаме надолу успоредно на дерето и завършваме спускането в т. 02, откъдето връщането до площада е по улицата. 



Снимки: Любомир Ботушаров

Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>