Новото DH трасе над Петрич – бета версия

Ако ви влече карането надолу и следите активностите на петричкия велоклуб Vivo в социалните мрежи, може би вече знаете, че над „калифорнийския“ град се гради ново трасе за спускане. В началото на декември с Краси Великов се възползвахме от един слънчев ден и „безотговорно“ се телепортирахме в Югозапада, за да се оставим в ръцете на Теодор Мавродиев който ни показа новата пътека. Показа ни и как може да се кара по нея, като за световно…

Ще започна с това, че новото трасе ще е съвсем различно от добилата популярност в цялата страна първа писта над Петрич, наречена „Летище Конгур“. Ако при нея главният акцент е върху огромните и безбройни скокове, откъдето и името, то при новото трасе човек може да си стои стабилно на земята, стига да иска. За карачи като Тедо това не важи и за тях има десетки линии и елементи, които позволяват цели участъци да бъдат прелитани с два-три подскока, като това е може би най-важната характеристика на новата пътека – тя позволява много изобретателност и вариантност в карането, което, сигурен съм, ще я направи достъпна и обичана за широк кръг от хора, обичащи спускането, при това не само в чистия му DH вариант, но и като част от АМ/ендуро карането. Преценете сами – от компанията, в която карахме, аз бях с твърдак, Тедо и още един младеж от Петрич бяха с DH велосипеди, а Краси бе с ендуро байк. Всички стигнахме до долу с големи усмивки, като аз само на 1-2 места изпитах по-сериозни затруднения с твърдака, като дори и тогава можеше да се мине заобиколно. Това обаче не прави трасето лесно, защото ако искате да карате на скорост и за време, нещата ще изглеждат съвсем различно, а техничните участъци, осигуряващи по-прави и бързи линии, има с какво да предизвикат и най-добрите спускачи.

Реклама

В заглавието го наричам бета версия, защото трасето все още не е напълно завършено. Ние карахме горе-долу половината от него, така че за момента само това мога да публикувам като GPS следа. Нагоре планината бе твърде кална и замръзнала, а и течеше работа по пътеката.

За тези от вас, които са запознати с района над Петрич, включително и от няколкото маршрута в МТБ-БГ, най-лесно е да кажем, че новото трасе е разположено (най-общо казано) успоредно на пътеката от изоставената гранична застава под заслон „Божкиното“, или поне в горната част е така. За изкачване до него се използва същия черен път, който е с умерен наклон, но и с няколко по-остри изкачвания за събуждане. В нашия случай изкачването приключи при чешмата, която е в средата на трасето. Живот и здраве, когато пистата бъде завършена напролет, ще я добавим цялата, но и сега си струва да пробвате публикуваната половина, ако се чудите къде да потърсите по-топло време и по-сухи пътеки. Да не говорим, че над Петрич има още няколко маршрута, кой от кой по-хубави за каране.

Интересна подробност е и това, че когато бъде завършено напълно, новото трасе ще бъде едно от най-дългите в България – около 3 км. В него има и по-равни участъци, изискващи педалиране, така че състезанието, което е планирано по него през 2017 г., определено ще бъде интересно!



Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: гр. Петрич, паркинга при Ловния дом

Дължина: 1.6 км спускане (плюс 3.2 км изкачване)

Изкачване: 320 м

Спускане: 370 м

Ниво на техническа трудност: високо (Т4)

Продължителност: половин час изкачване, няколко минути спускане

Вода: 0.5 л, спускането започва от една чешма

Храна: Не е необходима

Терен:
– черни пътища – 3.2 км
– пътеки – 1.6 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2016_petrich-new-dh-track-beta.zip

Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2016_petrich-new-dh-track-beta.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:



Описание:

01 – Началото на черния път, по който се изкачваме, е при т.нар. Ловен дом непосредствено над Петрич, в южната част на града.

02 – Чешма покрай пътя, откъдето започва спускането. Това е на практика средата на трасето.

03 – Трасето пресича пътя и продължава западно от него.

04 – Тук е много важно да видите трасето надясно, защото има и пътека направо, по която лесно може да продължите.

05 – Държим дясно, пропускаме пътека вляво. 

06 – Излизаме на поляна, продължаваме спускането леко вдясно.

07 – Пресичаме черен път/алея, остава само финалният, най-стръмен участък, леко вдясно.

08 – Излизаме на една от улиците в Петрич, под Ловния дом.



Снимки: Любомир Ботушаров

Още няколко снимки, както и тези от статията в по-голям размер, можете да видите в този албум:
http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/petrich-new-dh-track-december-2016
.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>