Малешевска планина – Крупник 1.0

С другаря Щуров започнахме да събираме тази колекция от GPS следи още през 2010 г., когато той за пръв път ме заведе там. Разбира се, по онова време изобщо не съм и имал идеята за този тип статии, но когато по-късно тя възникна, районът над с. Крупник бе един от първите, за който започнахме да сглобяваме пъзела. Лошото обаче е, че парчетата от него там се трупат много бързо и всеки път, докато се наканех да ги публикувам, вече имаше нови за описване. И тъй минаха две години, в които така и не успях да намеря време систематично и подробно да опиша всички отсечки. Като структура обаче те са си подредени и за да не затрия още една година, реших в крайна сметка да ги публикувам без описания, само с някои общи насоки, които ще ви помогнат при планиране на маршрутите в района. На по-късен етап, когато добавя и описания + примерни маршрути, статията ще бъде обновена към по-нова версия.


Може би сте чували/чели хората да наричат Крупник „естествен байкпарк“. Това е така, защото от картата и GPS файла можете да видите за каква плетеница от пътеки става дума. На практика тази сборна GPS следа обхваща цял един дял от Малешевската планина, който включва и селата Полена, Сушица (в картата е посочено като Кадийца), но Крупник е най-честата изходна точка и най-голямото населено място, така че кръстих статията на него. Иначе като територия записаните следи обхващат частта от границата на Република България при седловината между Ильов връх и вр. Кадийца (т.е. между Малешевска и Влахина планина) по билото между Крупник и Горна Брезница до Кресненското ханче. (По-нататък ще се появи подобна следа и за съседната част от Малешевска планина – около и над гр. Кресна и с. Горна Брезница, като тези две части имат допирни точки и позволяват множество комбинации в каранията.)

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален):

Maleshevska_Krupnik_1.zip

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Картата е базирана върху BG Mountains . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Допълнителни бележки и насоки за ползване на отсечките в GPS следата

На първо място ще кажа, че ако не сте карали досега в района на Крупник, най-добре е да започнете с някой от вече описаните и публикувани в МТБ-БГ маршрути, към които има връзки по-долу.

На второ място, както ще разберете и от тях, като структура повечето от каранията засега са доста сходни – имате два или три основни варианта за изкачване до билото между Крупник и Горна Брезница и безчет варианти за спускане. Всяка от записаните тук пътеки на места се раздвоява, разтроява, понякога се събират отново, друг път не, така че може да се случи да карате десет пъти там и все да сте на различни пътеки или комбинации между тях.

Затова да се върнем към изкачванията:
– първият вариант е по Track001 – това е хубав черен път с постоянен и сравнително плавен наклон, по него се изкачвате най-бързо и общо взето в сравнително ниска точка на билото.
– ако искате да направите карането си още по-кратко и лесно, можете дори да не се качвате до билото, а да се отклоните в т.06 или 07 по Track027 – хоризонтален подсичащ път, който има връзка с почти всички пътеки в посока надолу.
– ако пък искате да покарате по-дълго и да се качите по-нависоко, тогава използвайте асфалта през с. Полена към с. Сушица и оттам по Track013, от който като допълнителен вариант се отделя и Track017.

Билната отсечка по границата през Ильов връх (Track003_R2_Part1) на пръв поглед започва от нищото, но това е защото до началото ѝ стигнахме през Влахина планина и за да съм коректен в географско отношение, тази част съм я махнал. В примерните маршрути по-долу обаче има един, който е точно от въпросното каране и осмисля съществуването ѝ, а наред с това по картата можете да видите и варианти за стигане до там от с. Сушица – надявам се още тази пролет да имам случай да ги проверя и на живо, така че определено има какво да се добави към файла и то най-вече откъм по-дълги карания.

За спусканията вече казах – което и да хванете, все ще стигнете в Крупник, освен по Track019+Track020, които са в посока Кресненското ханче. Специално Track020 е много трудна и технична пътека, за мен лично невъзможна за каране на някои места. Подобни, но все пак малко по-лесни, са и повечето пътеки над Крупник. Почти всички отговарят на ниво Т4 и Т5, което ги прави чудесни за любителите на технични терени. Дерайльорите и педалите на велосипеда ви обаче съвсем няма да са очаровани от тях – бъдете готови да се примирите с някоя и друга деруга. Има и някои малко по-лесни пътеки, предимно в ниската част между Крупник и Полена. Ако трябва да се направят маршрути за по-неуверени в спускането колоездачи, вариантите са да се следват черните пътища, по които всеки може да достигне красивите гледки от билото.

Имайте предвид също така, че пътеките в Track005 (т.нар. Обиколна над Кресненското дефиле) и Track038 не са спускания, а са с постоянно променящ се наклон – кратки изкачвания, кратки спускания, при това и в двата случая технични. Подобен ритъм може да се окаже досаден за едни и уморителен за други, така че имайте го предвид. От друга страна, ако обичате да карате по пътеки във всяка посока, тези двете ще ви зарадват много.

Важно предупреждение ще отправя и за Track037 – това е пътека, която става само за ходене пеша, не и за колоездене. Щуров я откри при едно от многобройните си проучвания и е добавена, тъй като има връзки с други пътеки и някой би могъл да се подлъже да я провери – не го правете с велосипед, не си струва!

Реклама


Примерни маршрути:

Кратки полудневни маршрути
(дължина до 20 км, продължителност до 4 часа с по-бавно темпо и почивки)

Крупник – малката обиколка

Дължина: 10.8 км
Денивелация: 350 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3)
Ниво на физическо натоварване: ниско, КФН=4

Много приятен, кратък маршрут над Крупник, значително по-лесен в техническо отношение от повечето други пътеки в района. Подробно описание можете да видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/2164-gpstrack0039-krupnik.

Крупник 3

Дължина: 16.0 км
Денивелация: 650 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т4)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=6

В някакъв смисъл може да се каже, че това е съкратен вариант на други маршрути, но за мен си е достатъчно отличителен. Качването е по Track001 до т.06 или 07. Оттам се продължава по Track027 с леки изкачвания и спускания до т.20, откъдето се спускате по Track035 и това дори не е единствената ви опция. Ако решите, можете да пробвате за спускане и Track012 – ще ви хареса не по-малко!

Средно дълги маршрути
(дължина 15-40 км, целодневни при по-бавно темпо с почивки или полудневни при по-бързо темпо на каране)

Крупник 1

Дължина: 24.2 км
Денивелация: 1000 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, R3, Т4, Т5)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=6

Един от най-популярните маршрути в района, наречен използващ т.нар. обиколна пътека над Кресненското дефиле. Подробно е описан тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/routes/1954-route083-krupnik.

Крупник 2

Дължина: 30.94 км
Денивелация: 1250 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, R3, T3, Т4, T5)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=7

Този маршрут използва по-обходен вариант за изкачване, но пък по-пряк такъв за спускане. Всъщност надолу се кара по една от основните пътеки над селото, която навремето запали в сърцето на Щуров пламъка на откривателството по тези склонове. Подробно описание има тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/routes/1955-route084-krupnik.

Дълги маршрути
(дължина 35 или повече км, целодневни)

Симитли – Коматинските скали – Ильов връх – Крупник

Дължина: 60.0 км
Денивелация: 2000 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, R3, T3, Т4, Т5)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=9

Това пък е първият маршрут, който изобщо сме карали заедно в района. Вярно е, че технически той излиза извън границите на сборната GPS, защото изкачването започва от гр. Симитли и плавно набира височина във Влахина планина, но от друга страна, това илюстира чудесно възможностите за дълги, целодневни карания, които могат да се направят из тези планини. Подробно е описан тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/1124-gpstrack0012, а разказ за самото каране има тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/travel/1123-travel047-maleshevska-vlahina.
Важна добавка, която искам да направя е, че в оригиналния си вид маршрутът използва за спускане към Крупник една много технична пътека, но ако вместо по нея се спуснете по черния път от Track001, ще се получи дълъг целодневен маршрут, който ще е подходящ дори за неуверени спускачи (с изключение на 1-2 кратки спускания по изровени и стръмни черни пътища).


Снимки от каранията ни по описаните отсечки и маршрути можете да видите на много места в сайта:
http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/travel/1123-travel047-maleshevska-vlahina
http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/routes/1954-route083-krupnik
http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/routes/1955-route084-krupnik
http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/2164-gpstrack0039-krupnik
http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/video/2165-video0111-krupnik
http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/krupnik-130405
http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/autumn-2012
http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/spring-2012
http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/krupnik-march-2011

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>