Габрово – х. „Партизанска песен“ (местност Узана) – х. „Мазалат“ – с. Батошево

Тази GPS следа от района над Габрово ни е изпратена от читател на сайта. Карането по този маршрут със сигурност ще изисква силни крака (това е характерно за карачите в тоя край), тъй като дължината е почти 70 км, а денивелацията над 1500 м, при това без да броим евентуалното прибиране до Габрово. От друга страна, техническата сложност едва ли е голяма, тъй като се следват основно асфалтови (в началото и края) и черни пътища (в планината).


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: гр. Габрово, автогарата
Дължина: 69 км
Денивелация (изкачване): 1600 м
GPS следа във формат gpx

 

Маршрутът започва от автогарата в Габрово. Оттам се минава през целия град в посока м. Узана. Интересно е да се види центъра на града, Дома на културата, площада, театъра, Априловската гимназия, паметника в реката на Рачо ковач, Дома на хумора и  сатирата (повечето ги има на снимките).

Та от автогарата се следва пътя към Узана. В общи линии по табелите може да се ориентира човек. След като се излезе от града, пътят продължава по асфалтово шосе, движението по което е много слабо, т.е. кара се спокойно. На доста места е в гора и е много приятно. Но пък си е яко качване в продължение на 20 км. На 1 км след „пистата на завоя“ (ски писта, която няма как да се пропусне) има два варианта:

1. Продължава се по главния път до самата Узана и от там по черен път се стига до хижа „Партизанска песен“.

2. Директно се хваща отбивката за хижа „Партизанска песен“.

Аз направих втория вариант. (Тук GPS-ът е загубил обхват за известно време). От главния път до хижата има асфалт, поразбит на места. Разстоянието е 6 км. В хижа „Партизанска песен“ се предлага храна. Там може да се почине преди продължението.

От хижата се хваща пътеката Ком – Емине в посока Ком 🙂 . Там пътеката е всъщност черен път, почвен, който се кара много приятно. Той продължава до чешмата под връх Корита. Оттам тръгва пътека, като има изкачване 10 мин и после пътеката върви по билото и в гората до х. Мазалат. По-голямата част (90%) може да се кара. Тук-там има повечко камъни и някое паднало дърво, та се налага бутане.

В х. „Мазалат“ има също хапване пийване.

Моето каране продължи със спускане от х. „Мазалат“ към местността Лъгът. До там е мноооого яко спускане по черен път в добро състояние… камъни, почва, улеи. Абе, забава си е! 🙂 Този купон продължава около 10-12 км. След като се стигне до асфалта, се продължава само напред (то няма и отклонения) до село Стоките. Там може да се предприеме въртене до Априлци (17 км с немалко качване) и евентуално автобус. Другият ватриант, който аз направих, е да се тръгне към Севлиево. Дотам са към 24 км, но е повечето спускане и се кара леко.

Всъщност аз приключих с карането в с. Батошево на ракия и градиснки домати. 🙂


Ето и няколко снимки от карането по маршрута:

{gallery}trails_GPStrack/gpstrack0022_pics{/gallery}

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>