Начало Пътеки GPS следи Габрово - х. "Партизанска песен" (местност Узана) - х. "Мазалат" - с. Батошево
Габрово - х. "Партизанска песен" (местност Узана) - х. "Мазалат" - с. Батошево
Написано от Никола Колев    Четвъртък, 11 Август 2011 15:41    Печат

Тази GPS следа от района над Габрово ни е изпратена от читател на сайта. Карането по този маршрут със сигурност ще изисква силни крака (това е характерно за карачите в тоя край), тъй като дължината е почти 70 км, а денивелацията над 1500 м, при това без да броим евентуалното прибиране до Габрово. От друга страна, техническата сложност едва ли е голяма, тъй като се следват основно асфалтови (в началото и края) и черни пътища (в планината).


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: гр. Габрово, автогарата
Дължина: 69 км
Денивелация (изкачване): 1600 м

GPS следа за Garmin
GPS следа във формат gpx

 

 

Маршрутът започва от автогарата в Габрово. Оттам се минава през целия град в посока м. Узана. Интересно е да се види центъра на града, Дома на културата, площада, театъра, Априловската гимназия, паметника в реката на Рачо ковач, Дома на хумора и  сатирата (повечето ги има на снимките).

Та от автогарата се следва пътя към Узана. В общи линии по табелите може да се ориентира човек. След като се излезе от града, пътят продължава по асфалтово шосе, движението по което е много слабо, т.е. кара се спокойно. На доста места е в гора и е много приятно. Но пък си е яко качване в продължение на 20 км. На 1 км след "пистата на завоя" (ски писта, която няма как да се пропусне) има два варианта:

1. Продължава се по главния път до самата Узана и от там по черен път се стига до хижа "Партизанска песен".

2. Директно се хваща отбивката за хижа "Партизанска песен".

Аз направих втория вариант. (Тук GPS-ът е загубил обхват за известно време). От главния път до хижата има асфалт, поразбит на места. Разстоянието е 6 км. В хижа "Партизанска песен" се предлага храна. Там може да се почине преди продължението.

От хижата се хваща пътеката Ком - Емине в посока Ком :) . Там пътеката е всъщност черен път, почвен, който се кара много приятно. Той продължава до чешмата под връх Корита. Оттам тръгва пътека, като има изкачване 10 мин и после пътеката върви по билото и в гората до х. Мазалат. По-голямата част (90%) може да се кара. Тук-там има повечко камъни и някое паднало дърво, та се налага бутане.

В х. "Мазалат" има също хапване пийване.

Моето каране продължи със спускане от х. "Мазалат" към местността Лъгът. До там е мноооого яко спускане по черен път в добро състояние... камъни, почва, улеи. Абе, забава си е! :) Този купон продължава около 10-12 км. След като се стигне до асфалта, се продължава само напред (то няма и отклонения) до село Стоките. Там може да се предприеме въртене до Априлци (17 км с немалко качване) и евентуално автобус. Другият ватриант, който аз направих, е да се тръгне към Севлиево. Дотам са към 24 км, но е повечето спускане и се кара леко.

Всъщност аз приключих с карането в с. Батошево на ракия и градиснки домати. :)


Ето и няколко снимки от карането по маршрута:


Add this to your website

Коментари

avatar newfound44
0
 
 
Не е кой знае колко трудно преди няколко дни го направих и то с връщане до Габрово.. единственото "по-трудно" е спускането към Лъга, което е "малко друсащо" :)
avatar yoyof1
0
 
 
Една питанка.
Колко километра са от с.Валевци до х. Мазала? Отсядам често във Валевци и имам желание да се кача на мазалат с велосипеда :)
Сега намерих маршрут и се въодошевих! :)))
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Вторник, 23 Август 2011 14:14 )