Начало Други Други статии Пореден опит за рекорд по Ком-Емине
Пореден опит за рекорд по Ком-Емине
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 27 Август 2015 23:11    Печат


Не, не става дума за Кирил Николов - Дизела, макар че на почти всеки е известно, че в момента той също се опитва да подобри пешеходния рекорд за преминаване на легендарния маршрут по старопланинското било. По странна случайност и стечение на обстоятелствата обаче един ден след него от вр. Ком стартира и един габровец, Николай Начев, живеещ от години в САЩ, който се прибра в България, за да се опита да премине маршрута от най-западната точка до най-източната, нос Емине, с велосипед за 4 дни. Ако успее, ще имаме нов рекорд, но дори това не е най-важното. Както казват всички, които са се впускали в подобно предизвикателство, най-важното е изобщо да опиташ!

Има и други неща, които е хубаво да уточним. Николай Начев се движи по маршрута сам, без подкрепящ екип, нощува в хижи и като цяло разчита да се прехранва в тях. Всички останали неща Ники носи със себе си. Дали това прави начинанието му по-трудно, или не, всеки може сам да прецени, но подобен подход е характерен за повечето хора, които са превземали маршрута с велосипед - като се започне от по-любителските преходи и се стигне до рекордьори като Райко Стефанов и Борислав Йорданов.

Ники стартира в 8:00 ч сутринта на 26 август и в момента (0:33 ч на 28 август) е някъде в района на хижите "Ехо" и "Козя стена". Плановете на габровеца са да спи по 4-5 часа на денонощие, а това, че само ден по-рано пристигна от щатите и още не е свикнал с българската часова зона, от една страна прави предизвикателството още по-сериозно, но от друга му помага да е по-свеж и бодър в малките часове на деня.

По принцип Ники е бил ориентировач, но заради контузия на ахилеса е решил да се пробва с велосипед, тъй като лекарите не му позволяват подобно натоварване с бягане. Затова пък карането на колело е добре дошло за него и, кой знае, може би ще имаме интересен резултат след още 1-2 денонощия.

Ники кара без поддържащ екип, но би се радвал да се среща с хора по маршрута, които евентуално да му правят компания за някои отсечки. Така че ако има мераклии да се запознаят с него и да го окуражат по пътеката, мястото, където можете да следите напредъка му, е едно събитие във Facebook: https://www.facebook.com/events/426231517567316/. Там можете да научите и други подробности за Ники и опита му, а "закачката" с Дизела е съвсем добронамерена - пак ще повторя, че преходът на Николай Начев е планиран отдавна, покрай него дори има и благотворителна кампания в САЩ за набиране на средства, които ще отидат за поддръжка на маршрута Ком-Емине, така че съвпадането на двата опита е съвсем случайно, а със сигурност и много интересно.


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 28 Август 2015 00:15 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори