Представяме ви новия Календар на MTB-BG

Няколко седмици преди започването на активния състезателен сезон и, надяваме се, броени дни преди първите пролетни карания, най-сетне сме готови с новия календар на MTB-BG.com.


За разлика от предишните две години, този път той не представлява просто html таблица с организираните събития през годината. Инсталирахме нов компонент към софтуера на сайта, който ще се грижи за автоматичното подреждане, обозначаване и дори известяване (в някаква степен) за събитията. Тази добавена функционалност е пряко свързана и с новата структура на „Мероприятия“ във форума, която се обсъждаше още през декември 2010 г. В следващите редове ще ви запознаем с подробностите относно тези промени.

Новият календар ще намерите в секцията „Събития“. По подразбиране се отваря месечният изглед, но можете да избирате също така между преглед по година, по седмица или ден, а също и да използвате бутона за търсене. Различните събития са групирани в няколко категории, като за всяка има отделен цвят. Тези категории са:

– Състезания – имат се предвид състезателни прояви в България. Състезанието се дефинира чрез елемента съревнование – когато такъв е обявен официално, мероприятието се счита за състезателно.

– Организирани карания – тук ще се наложи да дадем дефиниция. Под „организирано“ се има предвид всяко каране, при което отделен човек, юридическо лице или неформална група поема грижата за част или всички съществени елементи от организацията на каране, в което са поканени повече от няколко души. Съществени елементи са маршрутът, транспортирането на участниците и багажа им, осигуряването на места за бивак/преспиване и други подобни.

– Клубни/групови прояви – тук влизат всички карания, които не попадат в горните определения за състезание или организирано каране, и са дело на формални или неформални групи/клубове, обособени по различни признаци. В общия случай това са карания, отворени към всеки, които нямат организиран характер и най-важното различие от индивидуалните карания е в това, че инициаторите са обединени по някакъв признак (местожителство, регион на каране, принадлежност към клуб или група и др.) и често карат заедно в подобен формат.За разлика от организираните карания обаче, тук елементите на организацията не са предварително фиксирани и подсигурени, а се очаква да бъдат решавани на място, като всеки участник се грижи сам за себе си и никой не поема каквато и да е отговорност за организацията на карането. Освен карания, тази категория включва и други прояви, чиято основна характеристика са някакви споделени интереси – например регионални сбирки и др.

– Индивидуални карания – това са обикновените карания в тесен приятелски кръг или пък такива, в които основната цел е човек да си намери компания за 1-2 дни. Хората, членуващи в клубове или неформални групи, също могат да публикуват индивидуални карания в случаите, когато не става дума за обичайните разходки с други членове на групата.

– Събития в чужбина – състезателни и други прояви, организирани извън границите на България. Тук ще подбираме само тези събития, които имат някаква близост или са от традиционен или потенциален интерес за участници от България.

– Други събития – в тази категория попадат прояви, които или не са карания, или не са пряко свързани с планинското колоездене, нито пък имат връзка с велоклуб или някакъв тип велогрупа. Първите примери, за които се сещам и които вече са включени в календара, са изложби, велошествия, премиери на филми и други подобни.

Освен чрез групирането по категории, събитията се отличават и по други свои характеристики. Например, те могат да са еднодневни или многодневни. Във втория случай събитието се показва във всеки от дните в календара. Някои прояви могат да са и повтарящи се – такива са например сбирките на форума в София, които се провеждат всяка сряда от седмицата.

На началната страница на сайта ще излиза специален модул, наречен „Близки събития от календара“. Както показва името му, той ще показва най-скорошните карания и други прояви, като с предимство са предстоящите, т.е. отминали вече събития ще се показват там само когато няма достатъчно предстоящи за съответния период.

Всеки регистриран потребител ще може да добавя събития в календара, при което ще трябва да се спазват определени правила, които са публикувани в края на статията. Тъй като разполагаме с крайно ограничени ресурси от време, ще следим редовно и строго за спазването на тези правила, но няма да даваме обяснения за контрола по спазването им. Това означава, че събития, които не отговарят на правилата ще бъдат директно изтривани, без никакви обяснения. Ако публикацията ви изчезне, това със сигурност означава, че сте нарушили някое от правилата и при повторното й пускане, ще трябва още по-внимателно да прегледате всичко, за да сте сигурни, че изискванията са спазени. Хора, които редовно допускат нарушения, или такива, които се опитат да използват календара злонамерено по какъвто и да е начин, ще бъдат наказани с временно или постоянно блокиране на профила във форума и сайта. Не можем да си позволим в тази секция да се появяват неграмотни писания или такива, които са извън предназначението й.

Идеята зад това всеки да може да публикува събития е свързана и с преструктурирането на „Мероприятия“ във форума. Вместо досегашния форум с такова име, вече има цял раздел, с три форума в него и подфоруми в единия от тях. Форумите се казват съответно „Състезания“, „Клубове, групи и организирани карания“ и „Индивидуални карания“. В рамките на втория форум има възможност за обособяване на подфоруми (скрити или открити) за отделните клубове и групи. В тях те ще имат правото на собствен модераторски контрол, контрол на достъпа и т.н. Когато клуб/група си има открит подфорум, всички клубни/групови карания и прояви се публикуват в него, освен ако не са състезания. Това се отнася и за обикновените, неорганизирани карания, когато основните инициатори са част от клуба/групата, и за официалните организирани карания. Когато някоя група си няма открит подфорум, тя публикува проявите си във форума „Клубове, групи и организирани карания“, като това става в рамките на една клубна/групова тема. Отделни теми са допустими само за организираните карания. Новият раздел се намира след раздела „МТБ Форуми“ и преди раздела „Други форуми“.

Календарът ще е обединяващото информационно звено за всички карания, чиито инициатори са пожелали това. Иначе казано, никой клуб, група или отделен човек не е задължен да публикува каранията си в календара, но ако иска повече хора да научат за тях, това е логичното действие, което трябва да предприеме. Във форума връзка към календара ще излиза на всяка една страница от раздел „Мероприятия“.

С всичко това имаме за цел постигане на дългосрочен баланс между различните видове карания и събития, които се публикуват във форума, както и по-ясна и прегледна структура на тази част от него. Някои хора се интересуват само от индивидуалните карания, други пък не харесват една или друга формална/неформална група, трети пък „не дават пет пари“ за състезанията и т.н. Затова тези различни формати ще бъдат в отделни форуми и подфоруми, така че никому да не се натрапва един или друг тип информация. В същото време, за тези, които не искат да изпускат общата картинка на предстоящите, а също и на отминалите карания и събития, календарът ще предоставя необходимата информация.

Във връзка с новия раздел „Мероприятия“ също има някои нови правила, които са изнесени по-долу.

Новият календар ще доведе и до някои промени в поднасянето на информацията за предстоящите събития. Досега условията и подробностите за тях публикувахме в рубриката „Събития в България“, респективно „Събития в чужбина“. Оттук нататък всяка предварителна информация ще бъде публикувана директно в календара, като там отново ще има вид на статия, ще бъде отразена в модула „Най-новото“ и т.н. Репортажите от състезанията, резултатите и друга информация за отминалите събития ще бъде публикувана в досегашните две рубрики (споменатите вече), а връзки към тези статии ще бъдат добавяни и в календара към информацията за съответното (отминало) събитие.

Ще има и друга промяна в отразяването на събитията, но тя не е свързана с новия календар, а с все по-големия брой прояви, които се случват у нас. Само по себе си, това явление е нещо чудесно, но през 2010 г. официалните мероприятия (особено състезанията), бяха толкова много, че не само не успяхме да отразим от мястото на събитието всички, но и трудно успявахме да насочим ресурси към другите видове статии. Екипът на сайта все още се състои основно от един човек и това не позволява пълно отразяване на всички събития, които през 2010 г. бяха над 40, а през 2011 г. се очертава да са още повече. Не ни е известно да има медиа по света, освен тези със специализирана спортна насоченост, която да може да си позволи да обхване всички организирани МТБ прояви в дадена държава. А ако си припомните съдържанието на сайта през месеците април – октомври 2010 г., ще видите, че то е доминирано от отразяването на състезания и организирани прояви, което в някаква степен лишава читателите от други интересни материали, включително маршрути, пътеписи за нови райони и други статии, изискващи значителен ресурс от време. Затова искаме да предупредим всички организатори на събития, че от 2011 . ще трябва да разчитат много повече на присъствието на планинските колоездачи на място. MTB-BG.com, както и досега, ще съдейства активно за информационно обезпечаване на събитията чрез публикуване на предварителната информация, а също и на резултати, снимки (предоставени от организаторите или други лица) и друга информация, както и чрез безплатното публикуване на банери, но що се отнася до отразяването на място и подробните репортажи, ще се наложи да ограничим тези материали, поне докато не можем да си позволим ангажирането на отделен спортен репортер и покриването на разходите за дейността му. Същевременно ще търсим и други подходи в отразяването на събитията/състезанията като интервюта с участници, победители и организатори, фоторепортажи и др., а не забравяйте, че винаги можете да намерите разнообразни коментари за тях и във форума.

Новият календар и по-точно модулът „Близки събития от календара“ наложи и нова подредба на началната страница на сайта. Досегашният списък на най-новите публикации, оглавен от водещ материал, е заменен с панел, включващ последните 10 публикации, достъпни чрез иконите в долната част на панела. Под този панел е разположен модулът за събития от календара, следван от най-новите снимки в галерията и най-новите теми във форума. По този начин цялото ново съдържание е съсредоточено в основната, лява колона на страницата. Вдясно остават рекламите, снимка на седмицата, Търговските съобщения и секцията Партньори.

Още много може да се каже за изброените дотук промени, но вероятно вече сте се отегчили достатъчно. Затова ще ви запознаем с правилата за публикуване на събития в календара, както и с допълнителните правила във форума във връзка с раздела „Мероприятия“. В следващите дни ще разработим и упътване за работа с календара, което ще бъде публикувано в секцията „За новодошлите“.

Надяваме се, че всичко това ще направи информацията за всички важни карания по-достъпна, ясна и прегледна.

Накрая, важно е да отбележим, че нямаше условия календарът да бъде тестван в условията на интензивно ползване от много потребители. Затова е възможно да възникнат проблеми, които ще трябва да отстраняваме занапред – ако се случи подобно нещо, приемете предварително извиненията ни за евентуалните временни неудобства в тази връзка.

П.П. Такива проблеми вече се появиха, например сериозно забавяне при зареждането на началната страница на сайта. Така че в следващите дни ще се наложи да правим малко експерименти, за да я оптимизираме – не се учудвайте, ако външният й вид се променя по-често в следващите дни.


Правила за публикуване на събития в календара на МТБ-БГ

1. Публикуването на събития не е задължително и зависи от желанието на организатора/инициатора.

2. Събитието трябва да е публикувано в подходящата за него категория на календара. (Описанието на категориите можете да видите в началото на статията).

3. При публикуване на събитие авторът е длъжен да попълни всички полета, с изключение на това за допълнителна информация. По-специално, той трябва да оформи ясно заглавие на събитието, да избере начална и крайна дата, евентуално и часове за начало и край (но не е задължително), да зададе параметри за повторяемост, ако събитието е от такъв тип, да предостави подробна предварителна информация, както и да попълни коректно полетата за място и за контакти. В контактите не е необходимо оставянето на телефон, e-mail или друга лична информация – достатъчно е посочването на адрес в интернет, където да може да бъде осъществен контакт с организатора/инициатора. За целта може и дори е препоръчително да се използва и тема във форума на МТБ-БГ, раздел „Мероприятия“.

4. Авторът трябва да оформи информацията за събитието четливо и грамотно, включително от гл.т. на правопис и пунктуация.

5. Информацията трябва да е точна и коректна и да не въвежда в заблуждение.

6. Абсолютно недопустими са публикации извън предназначението на календара, както и включването в описанието на събитие на каквито и да било текстове, образи и друго съдържание, съдържащо обида или нарушаващо чужди права и законите на Република България.

7. Публикации, които не отговарят на горните изисквания, ще бъдат изтривани веднага и без предупреждение, известяване или обяснение, а в случаите на по-тежки нарушения профилът на потребителя ще бъде блокиран временно или завинаги.

Допълнителни правила за раздел „Мероприятия“ във форума

1. Всяка тема трябва да е публикувана в подходящия за нея форум или подфорум, както следва:
– всички прояви със състезателен характер/елемент – във форум „Състезания“
– всички организирани или неорганизирани карания и прояви на отделни клубове, неформални групи и др., както и общи теми за карания, обединени по даден признак (например регионални) – в съответния открит клубен подфорум или в главния форум „Клубове, групи и организирани карания“, когато няма открит подфорум за съответната група/клуб.
– всички индивидуални карания – в предназначения за тях едноименен форум
– за други събития, които не могат да бъдат определени ясно към някоя от горните категории, темите се публикуват или във форум „Клубове, групи и организирани карания“, или в „Общ форум“. Например, теми за велошествия и др. подобни се публикуват „Клубове, групи и организирани карания“, а темите за изложения, премиерни прожекции и др. в „Общ форум“ или друг подходящ раздел.

2. Заглавието на всяка тема, отнасяща се до отделно каране, трябва задължително да съдържа място и дата на карането. В случаите, когато става дума за организирано събитие или състезание, заглавието може да съдържа името му вместо мястото на провеждане.

3. Клубовете/групите, които имат собствени подфоруми, излъчват модератори, които да се грижат за реда в тях. „Собствениците“ на такива подфоруми могат да задават сами допълнителни правила, стига те да не противоречат на общите правила на форума.

4. В подфорумите на клубовете/групите не действа системата за рейтинг. Макар че знаците + и – се виждат, те не произвеждат никакъв ефект.

5. Във всеки подфорум на клуб/група задължително ще има една тема, залепена отгоре, която ще е представяне с няколко думи – кои са, какво правят, към кого се насочват. Препоръчително, но не задължително, ще е и наличието на тема за обратна връзка, критики и т.н.

6. В общия форум „Клубове, групи и организирани карания“ всеки клуб/група без собствен открит подфорум може да има една обща тема, в която да обявява каранията си. Единствено организираните карания могат да се обявяват в отделни теми.

7. Когато клуб/група има собствен открит подфорум, дори организираните карания се обявяват в него, освен ако не са състезания. За неорганизираните карания на подобни клубове/групи е препоръчително да се оформят в отделна тема за всяко каране.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>