Болка в кръста.

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Болка в кръста.

Мнениеот F1-MAN » Вто Мар 22, 2005 9:26 pm

Ето поредната болка:)
Значи от може би края на миналото лято при въртене взе да ме боли кръстът. Обаче сега като почнах отхово по-сериозно болката доста се усили, дори не уморен спирам да почивам заради кръста. Смятам че е това че карам 18" рамка, а съм 1,94, обаче може ли да има друга причина? Скоро ще си сложа по-дълго колче(благодаря за което на did), може би и лапа, обаче дали ще пооправят работата? То явно причината е в това, ама все пак имали ли сте подобни болки и може ли да е от нещо друго?
Аватар
F1-MAN
 
Мнения: 1466
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Нед Май 25, 2003 11:09 am
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот Paranoid » Вто Мар 22, 2005 11:39 pm

Ами да ти кажа мене не ме боли изобщо обаче как ми щрака гърба не е истина!Като изщрака и направо замразвам от ужас, а най-страното е ,че не усещам апсолютно нищо и взех много да се притиснявам вече!Ако това се получава от колчето и лапата казвайте да знам да ги сменям там с каквито трябва!!!:confused::confused::confused:
Неведоми са пътищата планински!!!
Paranoid
 
Мнения: 61
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Сря Сеп 29, 2004 9:38 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот bikerider » Сря Мар 23, 2005 12:39 pm

[quote="F1-MAN"]

Ето поредната болка:)
Значи от може би края на миналото лято при въртене взе да ме боли кръстът.
[/quote]


Според мен щом те боли гърба, значи стои сгънат и мускулите не могат да се отпускат хубаво. Бих те посъветвал да направиш спешна почивка от няколко дена, да лежиш и да почиваш, след което да отидеш на масажист да те отпусне хубаво и да поплуваш 5-6 месеца да ти се стегне хубаво гърба. Междувременно сигурно ще трябват модификации по колелото за да се отстрани причината за болките.

Имай предвид, че не винаги се получава болка от къса горна тръба. Често се получава и от дълга.
Много е важно как си чувстваш ръцете по време на каране. Ако се усещаш "легнал" върху кормилото, а ръцете ти като опорни стълбове, значи ти трябва по-късо колче. Ако пък обратно, чувстваш кормилото прекалено близо или ниско и трябва да се изгърбиш за да го държиш хубаво значи ти трябва по-дълго колче, или по високо кормило (или шайби под колчето).

Бих те посъветвал като начало да завъртиш седалката така че предната й част да падне малко надолу, за да се вдигне задната част и да имаш по-хубава опора на седалището, за да подкрепя кръста и да не се налага да се сгъваш. Това неминуемо ще пренесе тежестта ти малко напред, но целта е гърба да е максимално изправен, a мускулите почти отпуснати.

Иначе, като временно решение на момента бих ти препоръчал щом те заболи да станеш и да караш прав, така мускулите се отпускат и в тях нахлува кръв. Освен това ако почнеш да въртиш здраво, товариш мускулите на гърба и ги тренираш.

От скромния ми опит съм установил, че гърба не ме боли само в двете крайни позиции: или висока седалка и легнал хубаво напред върху ниско кормило (за въртене) или по-ниска седалка, тялото почти вертикално, а кормилото близо и високо (за по-екстремни изпълнения). дори мога да въртя спокойно във втората поза, натоварването е минимално, ако наклона на седалката е уцелен точно така, че едновременно да ми подкрепя кръста, но и да не пречи на маймунджилъците.

Във всички други междинни положения между тези две крайни винаги резултата е бил болки в кръста.

А и нека не забравяме момента с леглото. Ако не ти е хубаво леглото, няма да можеш да си отпочива хубаво гърба. Препоръчвам ти легло с твърда основа (в никакъв случай пружина) и хубав матрак, както и спане без възглавница.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider
 
Мнения: 17273
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 07, 2003 10:25 am
Местоположение: Eutropia

Мнениеот Admin » Сря Мар 23, 2005 1:53 pm

Освен всичко, което е написал Марто, трябва да се замислиш от какво друго би могъл да те боли кръста, освен от колелото. Примерно от неудобен стол пред компютъра и т.н. Т.е. възможно е главната причина да е другаде, но да усещаш проблема по време на каране.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin
 
Мнения: 16374
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Май 20, 2002 12:00 am
Местоположение: София

Мнениеот bikerider » Сря Мар 23, 2005 2:00 pm

Определено! Особено за стола!!!!!!
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider
 
Мнения: 17273
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 07, 2003 10:25 am
Местоположение: Eutropia

Мнениеот Nymphetamine » Сря Мар 23, 2005 2:01 pm

Може пък и дископатия да имаш. Моя съвет е преди да предприемеш каквото и да било, да идеш на лекар, да ни направят рентген и висчки необходими процедури. Ако кръста те боли само при каране е възможно да е дископатия, защото междупрешленните хрущяли лесно могат да се изместят и да притиснат някой нерв, като се има предвид и наведеното положение. По-добре се съветвай със специалист. Пожелавам ти скорошно оправяне.:thumb:
Байкрайдър, не са ли изпънати мускулите когато си приведен...Все още беглите ми понзания в областта на медицината сочат точно обратното, според мен. За да се изпънат и отпуснат мускулите, трябва да се изгърбиш, защото те поддържат гърба изправен, а това става когато се съкратят. А кръв във мускулите винаги има и то в изобилни количества. Съкращението не води до изтласкване на кръвта от тях, просто клетките изменят формата си и се свиват благодарение на съдържащите се в тях белтъци актин и миозин. Бла-бла-бла...:) Само коригирам, според мен, малката грешчица...Иначе и аз мисля, че кръст се оправя с много лежане и ненатоварващи действия. После като те отпусне се хващаш малко да плуваш (макар че мен ме натоварва много вкръста...).
Аватар
Nymphetamine
 
Мнения: 3197
Рейтинг: 1999
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 9:30 pm
Местоположение: Пловдив, България

Мнениеот PtD » Сря Мар 23, 2005 2:18 pm

[quote="Nymphetamine"]

Иначе и аз мисля, че кръст се оправя с много лежане
[/quote]


:nono:

С подходящи упражнения за гъвкавост.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD
 
Мнения: 10901
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Ное 17, 2003 3:36 pm

Мнениеот hlebarka » Сря Мар 23, 2005 2:20 pm

може и да е умрял вече
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka
 
Мнения: 1970
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Фев 09, 2004 8:14 pm

Мнениеот Nymphetamine » Сря Мар 23, 2005 3:40 pm

OK за упражнениятя, ама като те боли та не можеш да мръднеш...според мен първо полежаваш малко да ти мине, после се хващаш с упражнения. Поне аз съм така: винаги като ме изщрака лежа малко и като ме отпусне се раздвижвам....
Аватар
Nymphetamine
 
Мнения: 3197
Рейтинг: 1999
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 9:30 pm
Местоположение: Пловдив, България

Мнениеот bikerider » Сря Мар 23, 2005 4:13 pm

@Nymphetamine:
Първо, аз говоря само за болки в мускулите, щото е най-често срещано явление. дископатията е съвсем друг случай и не я пожелавам никому.

после, отчиташ ли момента, че ти говориш за човек който ходи и използва мускулите на гърба си за да стои прав, а тук говорим за човек, който кара колело и има опора на ръцете на кормилото, което го принуждава да стои в някаква поза. Всичко което казвах е, че ако позата е ненормална и не позволява на мускулите да се отпуснат и да стоят почти разгънати, се появява недостиг на кислород, евентуално млечна киселина и мускулите адски бързо започват да се изморяват и болката е налице.

второ когато говорех за кръв и изтласкване, имах предвид оросяването на мускулите с кръв богата на кислород (когато са отпуснати) и изтласкването на мръсната кръв, когато е свит.


но мисля че много се отклонихме. F1-Man питаше за кръста, не за гърба, затова и му дадох съвет да пробва с наклона на седалката.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider
 
Мнения: 17273
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 07, 2003 10:25 am
Местоположение: Eutropia

Мнениеот TheUndertaker » Сря Мар 23, 2005 5:22 pm

Я кажете кво аджеба ще е неудобен стол .... , че и мен ме мъчи всичко от по горе + други бози та да ги пораздела нещата малко ...
Аватар
TheUndertaker
 
Мнения: 1253
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Окт 21, 2002 10:33 am
Местоположение: Plovdiv

Мнениеот Admin » Сря Мар 23, 2005 6:21 pm

[quote="TheUndertaker"]

Я кажете кво аджеба ще е неудобен стол .... , че и мен ме мъчи всичко от по горе + други бози та да ги пораздела нещата малко ...
[/quote]


Ами има едни правила, още от времето на машинописките, които са за това какво трябва да е положението на тялото, ръцете и пръстите при чаткане по клавиатурата. Не ги помня наизуст, защото не ги спазвам и заради това ме боли кръста :D Сериозно, аз не случайно дадох за примр стола ;)
Значи за стола е хубаво да е от тези, които всеки е виждал по разните кабинети, канцеларии и т.н. - с регулируема облекалка и подлакътници, както и самият той да се регулира на височина. Оттам нататък почваш да си го гласиш - доколкото помня най-общо правилата бяха, че гърбът трябва да е изправен и във вертикално положение, ръцете свити в лактите приблизително на 90 градуса и китките да не се сгъват при чаткане по клавишите. Но предпочитам някой по-запознат да ти каже по-подробно. ;) Във всеки случай, мисля, че е по-добре с такъв офис стол, а не с някакъв като моя, който ми позволява понякога почти да се излегна на него, ама няма хубава облегалка, която да ми държи гърба вертикален и прав и понякога като се заседя дълго в грешно положение, после си усещам кръста. :xx(:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin
 
Мнения: 16374
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Май 20, 2002 12:00 am
Местоположение: София

Мнениеот F1-MAN » Чет Мар 24, 2005 7:44 pm

Значи седалката не мога да я налконя надолу, защото малко я прецаках и сега релсите са се свили и нещо не става. Обаче май плуването може да реши проблема. Аз по принцип си плувам, обаче от над половин година съм ходил само няколко пъти зимата. Днеска пак ходих и след това карах и почти не ме болеше.
Иначе стойката май найстина не ми е много добра, седалката ми е нито висока, нито ниска, така че нито мога да съм изправен, щото кормилото ми идва далече, нито легнал, щото пък тогава ми идва близо.
Другото, столът ми е обикновен твърд с висока облегалка, мисля че пред компютъра стоя горе-долу добре.
А за дискова херния мисля че няма причина, на 16 съм и не съм се занимавал тежести или подобни неща. Щото тя нали се причинява от вдигането на тежко, или по-скоро неправилното вдигане.
Аватар
F1-MAN
 
Мнения: 1466
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Нед Май 25, 2003 11:09 am
Местоположение: Bulgaria


Назад към Архив

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 45 госта