Широчина на кормило и още нещо ...

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Широчина на кормило и още нещо ...

Мнениеот KiZZo » Чет Авг 26, 2004 8:57 pm

Има ли някаква формула, с която да изчисля колко широко кормило ми трябва - в зависимост от широчината на раменете или може би пък дължина на ръцете? Става въпрос за по-агресивно каране с евентуално жертване на малко маневреност за сметка на по-добър контрол.

Другото, което ме интересува са впечатленията ви от ръкохватки - има ли някаква разлика между обикновените цилиндрични и тези, които са леко тумбести в средата, т.е. по-точно следват формата на ръката.
KiZZo
 
Мнения: 498
Рейтинг: 1700
Регистриран на: Вто Окт 22, 2002 1:43 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот screamBoy » Чет Авг 26, 2004 10:07 pm

имало едно време TOYAGA*1 беше отпочнал да обяснява коя част от анатомията къде трябва да ти бъде, вследствие на което някой беше пуснал връзка към ?френски? сайт на който си въвеждаш колко ти е това, къде ти е онова и като резултат получаваш препоръчителна геометрия ... за ширина на кормилото се получаваше ширина на раменете +1см ... както можете да се досетите вече, сайта беше правен с презумпцията че велосипедите са само шосейни, нищо че явно се ползваха изказвани и за ПЛВ*2 формули ... което и окончателно ме отказа дори да обръщам внимание на всякакви бръщолевения по тези теми ... което пък никак не значи че формулите (доколкото ги има) са невалидни, нали ?
пробвай 710мм MrControl, после 710мм RooX, после 710мм TRUVATIV - единственото общо е дължината, всеки път колелото си сменя поведението
взимай и ще му свикнеш :D
подсетка - мини през всеки един от Светата Троица*3 преди да решиш.

указател:
*1 - вид изчезнал динозавър
*2 - ПЛанински Велосипедизъм
*3 - БАС-Нина-Каймата точно в този ред са защото отивайки в БАС се посвещаваш във вярата, отивайки при Нина разбираш как да се молиш и отивайки при Каймата си готов за опело (т.е. си спускач :D)
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy
 
Мнения: 3261
Рейтинг: 1980
Регистриран на: Пон Окт 21, 2002 9:26 pm

Мнениеот AgentOrange » Пет Авг 27, 2004 12:40 am

За кормилата е въпрос на предпочитание и удобство... Усещането за ширина до голяма степен се определя от формата на конкретното кормило и монтажа в лапата. Опитвал съм 71-72 сантиметрови кормила преди, не ми хареса гигантския разкрач, но от началото на този сезон на голямото колело карам 71см Holzfeller, който е доста комфортен като за тази ширина, и на усещане почти не се различава от някое удобно 68см кормило. Естествено, при "7x см." категорията винаги съществува проблема със закачането на дървета по тесни пътеки, просто ширината е голяма и си иска свикване. Според мен 68см е една стандартна и напълно достатъчна ширина за кормило за агресивно каране, но нищо не пречи да вземеш по-широко кормило и после да го окастриш ако ти е неудобно.

Ръкохватките също са въпрос на вкус - аз лично след известно количество експерименти стигнах до извода, че ми харесват най-много ултра-тънките обикновени ръкохватки от мека гума. С тях усещам кормилото най-добре и захвата ми е стабилен без да има нужда да стискам. Дебелите цилиндрични изискват стискане за добър захват и ми причиняват ужасно напомпване на предмишниците (но ако са меки обират част от вибрациите, което може да помогне при кофти вилка); анатомичните са удобни, но при разместване по време на карането си променят тотално усещането, което ме вбесява... Тумбести в средата не бих карал, защото ще притискат меките тъкани в дланта, които са важни за кръвоснабдяването. Експериментирай, ръкохватките са евтини.
Аватар
AgentOrange
 
Мнения: 552
Рейтинг: 1965
Регистриран на: Пон Окт 21, 2002 8:52 pm

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Май 11, 2005 9:37 am

А каква ширина на кормилото е подходяща за ХС?
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie
 
Мнения: 5367
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Съб Дек 11, 2004 3:07 pm
Местоположение: Sofia Bulgaria

Мнениеот jujko » Сря Май 11, 2005 10:06 am

abe kakto ti e udobno.ako ti e udobno s po golqmo karai s po golqmo.ako ti e udobno s po malko karai s po malko.ne e nujno da se izgarbva6 kato kara6:banghead:.
Skype - jujko_
ICQ - 255373017
Аватар
jujko
 
Мнения: 408
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Вто Дек 14, 2004 9:47 pm
Местоположение: София


Назад към Архив

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 38 госта