Камери за крос-кънтри

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Камери за крос-кънтри

Мнениеот RockSeeker » Сря Юни 28, 2017 10:42 am

Здравейте, колеги :)

Карам любителски основно по шосе и леки черни пътища като колкото повече километри успея да измина и нови места да посетя, толкова по-добре. Движещата сила при мен е по-скоро как най-лесно, бързо и с по-малко натоварване да се стигне от точка А до точка В, за да се получи в крайна сметка един приятен дълъг преход, отколкото "подчиняване" на все по-технични трасета и пр. За момента най-дългият ми преход е малко над 1000 км за 11-12 дни каране: Русе-Букурещ-Сибиу-Крайова-Враца. Причината да съм още на МТВ е удобството да не се съобразявам чак толкова през какви терени ще минавам и все пак когато реша, да имам опцията да се кача за малко в планината или да се пусна по някой черен път. Вариант с едно шосейно и едно прилично MTB "в гаража" е определено нещо, което обмислям за в бъдеще. В този ред на мисли от известно време имам идеята да се оборудвам с някоя от т.нар. "екшън камери", за да мога да правя записи на преходите си. Моментът явно дойде, защото в последните дни се разрових и зачетох по-сериозно. Изчетох темите в няколко форума, вкл. този, прегледах ревюта, малко клипчета и установих, че устройството, което търся, има малко по-специфични изисквания от масово предлаганите продукти.

Та по същество...
1. Живот на батерията - краткият такъв е основният ми проблем със Sony, GoPro и по-евтините им еквиваленти. До 2, най-много 3 часа запис при моя начин на каране означава да имам грижата по средата на маршрута за деня да сменям батерия или да мисля някакви варианти с допълнителна, пауърбанк и пр. Затова най-удобно би било, ако има нещо от порядъка на минимум 5-6 часа до...колкото е възможно :D
2. Стабилизация - макар и софтуерна, при всички положения би носило своите удобства, за да се налага минимална обработка на видеата след заснемане. Дали за моя начин на каране може да се направи компромис с това при положение, че карам основно по гладко? :dontknow:
3. Wi-Fi връзка - за глезотийки като "live video", свързване с приложения и пр. е препоръчително, но не задължително условие. Ако има качествен вариант без, а разликата в цената е значителна, лесно бих преживял липсата им. И все пак си е гъдел някое софтуерче автоматично да наслагва момента скорост, обороти, денивелация и т.н. върху кадрите. В този ред на мисли, ще съм благодарен на информация и за това има ли такова животно като свързване на вело-компютър с камера за изкарване върху кадъра на още по-прецизни данни в реално време, сравнено с GPS технологията, при която винаги има леко забавяне в отчитането.
4. Памет - колкото по-големи microSD карти поддържа, толкова по-добре в случая :D Мисля си за минимум 64GB за целите, за които ми е нужно.

- Разделителна способност: в случая не е от първостепенно значение, защото за толкова дълъг запис, размерът на файла ще бъде огромен и дори да поддържа 4К, очевидно няма да го използвам през по-голямата част от времето
- Запис на звук: въобще не е приоритет
- Бюджет: не е като да се чудя какво да си правя парите, но като се знам - реша ли, че това е точното нещо, което искам... :D Затова няма да поставям граници :)

Дали според вас има смисъл да търся някакво решение с живот на батерията, който да ми позволява да го включа в началото на карането и да забравя за него до края на маршрута или по-добре да се насоча към качествена action камера с допълнителна батерия, която да сменям след първите 2-3 часа запис?

Ето няколко модела, които изнамерих и ми се струва, че се доближават до търсеното от мен животно, ако ще се спирам на първия вариант:
- Cycliq Fly12 / преден монтаж: по-скоро излишна по мое му комбинация между камера и предна светлина, но иначе на пръв поглед доста приятно и удачно за случая решение; https://www.youtube.com/watch?v=nc54eI8N8Ow
- Cycliq Fly 6 / заден монтаж: по-разумно като цена, но с по-кратък живот на батерията и липса на Wi-Fi глезотийките
- Rideye: бюджетно решение, без Wi-Fi екстри, очевидно с вътрешна памет до 32GB

Ето и една опция за GoPro камерите по втория вариант:
http://www.ecstapro.com/
Ако някой знае дали има такива и за други производители, също би било полезна информация!

Ще съм благодарен на всякакви мнения, предложения, а ако някой случайно е имал преки лични впечатления от горепосочените изделия, би било чудесно :)

Безаварийно и попътен вятър! ;)
RockSeeker
 
Мнения: 2
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Вто Юни 09, 2015 12:49 pm

Re: Камери за крос-кънтри

Мнениеот evilzet » Сря Юни 28, 2017 10:28 pm

И каква е целта да си запишеш десетдневния преход? Колело ли ще караш или ще снимаш филми?
evilzet
 
Мнения: 1479
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Сря Май 17, 2006 2:19 pm
Местоположение: Варна

Re: Камери за крос-кънтри

Мнениеот Katana » Чет Юни 29, 2017 10:21 pm

Здравей! Аз скоро си взех GoPro Hero 5....това което исках да ти споделя е че камерата е снима великолепно до 3 часа.Цената и е висока но за сметка на това може би най-доброто на пазара.Принципно този тип ЕКШЪН камери са предвидени за заснемане на някакви "ЕКШЪН" ситуации , които обикновенно не продължават повече от 2/3 часа.В този ред на мисли ако си решил да си купиш нещо подобно, ще ти трябват около 3/4 батерии, който да зареждаш всяка вечер за да са готови за утрешния ден.Цялото това нещо мисля че е излишно в твоя случай.Една оригинална батерия е 45 лв.При китайските нямам идея....А и друго исках да те попитам...кефи ли те да гледаш примерно 1 час каране по асвалт примерно... :dontknow:
Ако все пак си решил да си вземеш такъв тип камера, след като снимаш няколко часа , ще разбереш че е по-добре да я пускаш в определени моменти, а не постоянно.
Успех! :beer:
Аватар
Katana
 
Мнения: 409
Рейтинг: 1343
Регистриран на: Вто Юли 12, 2016 10:22 pm

Re: Камери за крос-кънтри

Мнениеот RockSeeker » Пет Юни 30, 2017 5:55 am

Katana написа:Здравей!...

То е ясно, че в крайна сметка от тези часове запис ще останат някакви минути на ден, за да може целият няколкодневен или няколкоседмичен преход да се вмести в рамките на някакво гледаемо време. Ако говорим за редовните карания из България, твоят вариант е определено по-разумен, а и няма да има компромис с качеството за сметка на по-дълъг запис. Тук общо-взето си знаем терените и бих могъл да предвидя кога ще има нещо интересно за заснемане, за да включа и т.н. Когато става въпрос обаче за карания в чужбина, по нови места, където отиваш веднъж и повече надали ще се върнеш, защото ще искаш другия път да инвестираш пари и време в изследването на други такива територии, нещата стоят малко по-различно, поне за мен. Пак правим някакво леко проучване, за да можем грубо да планираме маршрут, нощувки и пр., да изчислим колко време ще е необходимо, да преценим от къде да минем и т.н., но все пак в тези случаи като цяло откриваш доста неща на място, не е изключено да промениш плана в движение и т.н. Затова за тези пътувания определено бих предпочел да имам възможността за по-дълъг запис, от който накрая да извадя само "action" моментите, голяма част от които ще бъдат изненада и за самия мен - кога, къде, какво :) Естествено, най-добре ще си проличи има ли смисъл от това или е по-скоро излишно, когато пробвам. Всеки луд с номера си :D Именно заради това и аз самия имам дилема дали да търся и да се занимавам да си внеса нещо по-различно от предлаганото и на нашия пазар или просто да взема нещо добро от вече утвърдените и проверени от колеги велосипедистн варианти. С 3-4 батерии определено не ми се занимава, така че - или 2, които да зареждам всекидневно, или нещо с по-дълъг живот, което да ми изкарва целия ден :)
Благодаря за отговора и безаварийно! :beer:

evilzet написа:И каква е целта да си запишеш десетдневния преход? Колело ли ще караш или ще снимаш филми?

И двете. Не виждам къде е проблема ;)
RockSeeker
 
Мнения: 2
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Вто Юни 09, 2015 12:49 pm

Re: Камери за крос-кънтри

Мнениеот OLDDraxX » Нед Юли 02, 2017 6:52 pm

Xiaomi :beer:
Boardman ProC 27.5/Mavic Crossmax SL Tubeless/RockShox SID WC 100mm/Avid Elixir 7/Sram X01 1x10sp/Cannondale Hollowgram 40t/Mavic Crossmax 2.1 ///9.3kg
Аватар
OLDDraxX
 
Мнения: 142
Рейтинг: 1180
Регистриран на: Съб Дек 31, 2011 3:27 pm
Местоположение: Бургас

Re: Камери за крос-кънтри

Мнениеот bio » Чет Юли 13, 2017 8:41 am

- Живот на батерията - както и Katana каза, няма такова животно. животът на батерията зависи и от това на каква разделителна способност снимаш (https://gopro.com/help/articles/Questio ... ttery-Last). евентуално остава варианта с няколко батерии и powerbank, който да ги зарежда докато работиш с другите (пробвано е - работи).
- Стабилизация - едва ли ти трябва най-добрата след като караш на асфалт. Иначе GoPro са доста добри.
- WiFi - и разни GPS-и са "-" за батерията.
- Памет мисля, че повечето поддържат до 64GB

ползвам Xiaomi Yi Camera (старата) с някой "леки" забележки съм адски доволен. стабилизацията и качеството определено не е като на GoPro, но не мога да кажа, че е лошо. Цената обаче е доста по-ниска от GoPro и другите им конкуренти.
анти-каски !!!
Аватар
bio
 
Мнения: 2512
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Съб Сеп 27, 2003 9:54 pm
Местоположение: Пловдив, България


Назад към Продукти за крос-кънтри

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 27 госта