Карбон срещу Алуминий (рамка)

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Карбон срещу Алуминий (рамка)

Мнениеот Sartor » Нед Мар 26, 2017 8:46 am

Към актуална дата предстои покупка на full suspension байк за жената - поне 160мм ход на окачването, 27.5"... като цяло байк, който отговаря на описанието за Trail / Enduro по днешните стандарти. Начина на експлоатация се очертава да е велотуризъм, ГФР (горски фрий райд) с елементи на храсталясване (при изучаване на природните издатини на някой нов район), пътеки тип "rolling stones" и "феродото ми замириса"...

Та, не видях подобна тема във форума, но посъбрах информация в чуждите форуми и сайтове. Като какво събрах като важни точки:

  • Тегло - карбона е много по-лек разбира се
  • Цената - за момента карбона е с една идея по-скъп, но напоследък технологията много напредва и цените се изравняват
  • Поддръжка - изисква се една доза повече внимание при натягане, специална грес и т.н.
  • Поведение - хора твърдят, че карбоновата рамка е по-"bouncy" при изпомване с вилката или някои скокове
  • Карбона е по-чуплив - при удар от камък алуминия ще се огъне (получава се вдлъбнатина), докато карбона направо се пукал, като може да не разбереш веднага и на някой скок да има изненада. То за това и слагат на долната тръба на карбоновите рамки протектори, но при страничен удар не съм сигурен какво би се случило

Някой който е карал по-продължително такава рамка, може ли да сподели впечатления?
Също така, как стои въпросът със смолата в карбоновата рамка? Да не се окаже, че след 5 години нишките ще започнат да се разпадат. Тука говорим за реномирани марки и източници, а не нещо взето от треторазрядни сайтове като Алиекспрес и т.н. (Radon, YT Industries, Canyon, etc.)
Аватар
Sartor
 
Мнения: 1548
Рейтинг: 1995
Регистриран на: Чет Фев 25, 2010 5:30 pm
Местоположение: София

Re: Карбон срещу Алуминий (рамка)

Мнениеот Alexi » Нед Мар 26, 2017 8:56 am

малко офтопик но рамките продавани в алиекспрес ( който е много далече от треторазряден сайт ,гледай на него като на ибей в мащаб х10 примерно ) вероятно са произведени на същото място като марковите рамки които както знаем се правят предимно в Китай и Тайван също ..
Аватар
Alexi
 
Мнения: 6308
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Сеп 15, 2015 1:22 pm
Местоположение: Шумен

Re: Карбон срещу Алуминий (рамка)

Мнениеот emo_gp » Нед Мар 26, 2017 9:43 am

Извинявам се за офф-а, но и аз се оглеждам за карбонова рамка, примерно от али-то и ще се радвам някой да сподели ако е купувал да каже минавал ли е митница!
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp
 
Мнения: 392
Рейтинг: 1430
Регистриран на: Вто Май 29, 2012 5:58 pm
Местоположение: Гр. Стара Загора

Re: Карбон срещу Алуминий (рамка)

Мнениеот Alexi » Нед Мар 26, 2017 10:33 am

аз имам наблюдения над една такава шосейна рамка ,и то купена втора употреба - колоездача е доста тежък ,но няма проблеми
Аватар
Alexi
 
Мнения: 6308
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Сеп 15, 2015 1:22 pm
Местоположение: Шумен

Re: Карбон срещу Алуминий (рамка)

Мнениеот Sartor » Нед Мар 26, 2017 1:54 pm

:offtopic: ами то даже и в България имаше натрошени карбонови компоненти, точно купувани от търговци в Али Експрес - ако не е официален дилър, нямаш гаранция. Аз лично не бих рискувал - особено като знам (от личен опит), че на една линия както излизат неща за BMW / мерцедес (примерно), така на следващия ден (със същата технология и процес), минават неща за Лада - и за да се намалят цените, се спестяват 30-40% от стъпките на качествения контрол, както и се слагат по-евтини материали. Та, всеки да си прецени за себе си - аз изразих моите съображения, особено предвид за какво е предвидено колелото.

Та, да си върна темата - в момента сме в дилема между роден производител и немски такъв. Немския за 800лв отгоре (държа да отбележа, че е с актуалното намаление) предлага отгоре RaceFace курбели, кормило и лапа, висок клас окачване на FOX (Float / Float X с Kashima), DT Swiss wheelset в Enduro / FR класа, НО с карбонова рамка. Та искаме да вземем максимално информирано решение преди инвестиция "кеф" и то от хора, които са се сблъсквали в света на карбона. :beer:
Аватар
Sartor
 
Мнения: 1548
Рейтинг: 1995
Регистриран на: Чет Фев 25, 2010 5:30 pm
Местоположение: София

Re: Карбон срещу Алуминий (рамка)

Мнениеот moridinbg » Нед Мар 26, 2017 10:06 pm

Аз пръснах таласът на Fox 36, който съм взимал нов, а рамката, която е карбонова и даже е втора ръка си е здрава :dontknow:

Ако все пак пръснеш рамката, стига да не е около седалковата тръба, карбонът се ремонтира изключително лесно. Преди 2 години имах съмнения, че рамката е спукана, не беше, но като пилих лакът отгоре, за да проверя, успях да я пробия. Във веломеханикът съм пуснал тема за гето карбонов ремонт. След тази интервенция обиколих Мон Блан два пъти (:
Всичките ми познати със спукани алуминиеви рамки мъчат някакви заварки, ремонти, късат пак и накрая стигат до нова рамка...
Аватар
moridinbg
 
Мнения: 1162
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пет Юли 06, 2012 11:59 pm
Местоположение: София

Re: Карбон срещу Алуминий (рамка)

Мнениеот THEZOGGO » Нед Мар 26, 2017 10:51 pm

Страхотна тема. И аз съм пред същата дилема - алуминий срещу карбон. Карбоновите рамки се правят от 5 производителя в света. Ето две видеа които се отнасят за шосейки, но и за планиниските велосипеди е същпто положение:

https://www.youtube.com/watch?v=fs3dVILHw6k

https://www.youtube.com/watch?v=d-hzgI4JK2k

Ако си карач, който умее да не пада, тогава карай карбон, ако си карач, който кара по места където е много вероятно да праснеш рамката или си от тези карачи, които по някой път падат, тогава карай алуминий. В момента съм в голяма дилема пред това дали да си купя Гранд Кениън или Ексиид на Кениън, даже го мислех и за Lux. Парите не са проблем дали да е карбон рамката. Въпроса е, че аз лично се знам, че не съм от тези карачи, които успяват да не паднат или да не праснат някъде рамката. Та затова, колкото и да искам карбон, мисля да се насоча към алуминия и по-конкретно към Гранд Кениън. Да, карбона праснеш ли го се пука и чупи, а при алуминия като го праснеш се сгъва, но може да продължиш да караш така. Тъй като си имам меко колело, много ме влече към твърдак и карбона адски много ме блазни откъм тегло. Например за 2300 К в евро мога да взема Ексиид, който е под 10 кг, но като се знам как карам, карбона няма да оцелее. Има прилични меки колела за около 2500 евро, който са по 150 мм ход, нали не са 160-ки, но са около 13 кг. и са алуминиеви. При меките рамки не знам как е, но за твърдите казват, че карбона обира по-добре неравностите и вози по меко, докато алуминия вози по твърдо. На кантар съм аз лично с карбоновите рамки. По-скоро бих заложил на алуминиева. За момента това, което съм намерил за гаранция за рамките, Кенъин дават най-много - 6 години гаранция на карбона, но за другите производители нямам представа. А и алуминия как да е приницпно може да го завариш нали ако го праснеш така, че евентиално да може да се завари. А карбона, праснеш го и после му казваш - Tschüss! Карбона също може да го поправиш, но въпроса е когато си на някакво по-дълго и далечно каране и си счупиш карбоновата рамка по-лесно от алуминиевата, и ти изгори карането и кефа, тогава какво правиш...

Всичко зависи от това какъв карач си и как караш.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO
 
Мнения: 5618
Рейтинг: 1840
Регистриран на: Съб Авг 26, 2006 9:30 am
Местоположение: 664 km nordwestlich vom Paradies

Re: Карбон срещу Алуминий (рамка)

Мнениеот Pr3d4t0R » Нед Мар 26, 2017 11:37 pm

moridinbg e прав за ремонта - в България има един пич, на който сърфове са му основното занимание, но отремонтира и карбон по вело части. Дали и как би се счупил карбона и дали алуминиева рамка би издържала при същият удар за мен е спекулация да се прогнозира.

@Sartor
Имай предвид, че разликата при ендуро велосипедите в теглото на рамката карбон vs alu е под килограм. Реално трябва да сравняваш същата по цена сглобка alu срещу карбоновия модел, който гледате - може да се окаже, че цялата сглобка с по-добри части и алуминева рамка е доста близо като тегло :) При YT примерно разликата между най-евтината карбон капра и най-скъпата alu е 300 грама и 600 евро, което са доста $$ за грам и съм сигурен, че .
Също така лично аз смятам, че велосипед със 140 ход ще е доста по-подходящ имайки предвид къде и как ще се кара, най-вече защото е много по-лек и по-повратлив от ендуро байк :beer:
Аватар
Pr3d4t0R
 
Мнения: 3973
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Нед Яну 29, 2006 10:07 am

Re: Карбон срещу Алуминий (рамка)

Мнениеот Admin » Пон Мар 27, 2017 11:39 pm

Присъединявам се към написаното от Pr3d4t0R и добавям следното:
Аз лично се старая да нямам предразсъдъци към карбоновите велосипеди по отношение на здравината им, но ако трябва да си купувам такъв, съм леко скептичен заради повишеното внимание, което изискват. Най-баналният пример е при транспортиране - трябва да ги подсигурявам двойно, да не вземат да се отъркат неприятно в някой друг велосипед; ако ги возя на горния багажник, трябва да ги почиствам старателно в зоната за захват, вместо само отгоре-отгоре; ако ги стягам с ремъци, пак трябва да подлагам нещо да не се надраска/прореже от песъчинки лакът. Изобщо, капризна работа. Може и аз да проявявам излишно внимание, ама знам ли - при велосипеди по няколко хиляди лева ще е тъпо да ги увредя по такъв ламерски начин.
И тъй като личното ми удобство е несъвместимо с това да робувам на велосипеда си, по-скоро бих преглътнал по-високото тегло на алуминиев. Ама то пък при някои марки и модели вече няма алуминиеви... :D
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin
 
Мнения: 16374
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Май 20, 2002 12:00 am
Местоположение: София

Re: Карбон срещу Алуминий (рамка)

Мнениеот zImage » Вто Мар 28, 2017 7:26 am

Аз на моя карбонов Canyon отначало много му треперех - като всяко ново нещо. Но вече минаха 3½ години и хич не му се впечатлявам. Мятам го на багажника и заминавам.

Категорично 29" карбон вози по-меко от 26" алуминии. И то с 2.1" гуми. Не знам каква част от омекотяването идва от големите търкала и каква от материала на рамката, но съм сигурен в това, че усещам разлика.

В интерес на истина преди година и нещо успях супер необяснимо да счупя рамката при падане на асвалт с много ниска скорост, но ми я ремонитраха ми за 120 лв и си навъртях цял сезон без проблеми.

Въздържах се от коментар в темата, защото OP се чуди какво става след 5 и повече години, а такъв опит все още нямам. Пък и моето е "състезателен" XC твърдак и има известни разлики и в геометрията и в начина по-който го карам и в терените по които го карам спрямо питането.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage
 
Мнения: 513
Рейтинг: 1971
Регистриран на: Пон Мар 21, 2005 4:54 pm

Re: Карбон срещу Алуминий (рамка)

Мнениеот moridinbg » Вто Мар 28, 2017 11:12 am

По въпроса с годините - моята е на 5 години, аз я карам от 4 - On One 456 Carbon - оригиналният.
Да пазя рамката от драскане - хайде стига, едно падане по по-песъчливо и кел файда от цялото треперене преди това да не се надраска от багажника?? Иначе лакът издържа г/д също толкова, колкото и боята на предишната ми CroMo рамка.

Честно казано, нямам пряко сравнение до колко карбонова рамка омекотява, но в началото бях с алуминиево кормило - Sunline 711, което смених с карбоново - Race Face Next SL и разликата определено е много осезаема, особено по ситни неравности, като камъчета, павирани улици и т.н.
Аватар
moridinbg
 
Мнения: 1162
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пет Юли 06, 2012 11:59 pm
Местоположение: София

Re: Карбон срещу Алуминий (рамка)

Мнениеот bio » Вто Мар 28, 2017 7:52 pm

аз също карам On-One само че втората генерация от 2014. Моята рамка е от пилотната серия (за 200 паунда).
рамката е гол карбон, без лак. от РАМ ми поискаха 80 лв за лакиране и се отказах.
дойде опакована в кашон от вестник и съответно имаше лека подбивка на алуминиевата гривна за чашката. след монтажа на чашките никакъв проблем.
веригата ми е падала и задра в рамката ... има страшен белег, но никакви проблеми.
от година я карам с твърда карбонова вилка Hylix и е чук. минавам през разни малки падове до 60-70см, като преземявам първо на задна (заради вилката) и нямам никакви проблеми.
падал съм в града с 25-30 км/ч и съм се суркал закопчан за рамката, падал съм и в планината ... никакъв проблем засега.
лично за мен откъм здравина карбона си е ОК.

откъм возия не мога да кажа, дали е по-меко или по-твърдо от алуминий/желязо и прочие. но сравнено с мекицата твърдака е сладко "наказание".
лично аз не ползвам динамометричен ключ, а скобата за седалката я стягам/разтягам на всяко каране в планината. ползвам паста за карбон, защото си купих.
анти-каски !!!
Аватар
bio
 
Мнения: 2512
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Съб Сеп 27, 2003 9:54 pm
Местоположение: Пловдив, България

Re: Карбон срещу Алуминий (рамка)

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Мар 28, 2017 8:20 pm

:offtopic:

Това дали вози меко или твърдо не зависи от карбона, а от това как е проектиран и произведен. Може да бъде както много твърд и устойчив така и мек и чуплив - или всякаква друга комбинация. Заради това компоненти от този материал е силно препоръчително да са произведени от реномиран производител.
Аватар
Pr3d4t0R
 
Мнения: 3973
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Нед Яну 29, 2006 10:07 am

Re: Карбон срещу Алуминий (рамка)

Мнениеот taurus13 » Вто Мар 28, 2017 9:12 pm

zImage написа:Аз на моя карбонов Canyon отначало много му треперех - като всяко ново нещо. Но вече минаха 3½ години и хич не му се впечатлявам. Мятам го на багажника и заминавам.

Категорично 29" карбон вози по-меко от 26" алуминии. И то с 2.1" гуми. Не знам каква част от омекотяването идва от големите търкала и каква от материала на рамката, но съм сигурен в това, че усещам разлика.

В интерес на истина преди година и нещо успях супер необяснимо да счупя рамката при падане на асвалт с много ниска скорост, но ми я ремонитраха ми за 120 лв и си навъртях цял сезон без проблеми.

Въздържах се от коментар в темата, защото OP се чуди какво става след 5 и повече години, а такъв опит все още нямам. Пък и моето е "състезателен" XC твърдак и има известни разлики и в геометрията и в начина по-който го карам и в терените по които го карам спрямо питането.

Че то алуминиева 29ка сама по себе си вози осезаемо по-меко от алуминиева 26ца :lol:
Изображение
Аватар
taurus13
 
Мнения: 5727
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Дек 17, 2007 10:07 am

Re: Карбон срещу Алуминий (рамка)

Мнениеот Waldemar » Сря Мар 29, 2017 1:50 pm

Те момчетата от pinkbike още 2013 г. направиха краш тест на идентични рамки от двата материала.

https://www.youtube.com/watch?v=Rd8-4D_ckZE
100% Bill Gates Free
Аватар
Waldemar
 
Мнения: 170
Рейтинг: 1489
Регистриран на: Сря Май 14, 2003 1:49 pm
Местоположение: Sofia Bulgaria

Re: Карбон срещу Алуминий (рамка)

Мнениеот taurus13 » Сря Мар 29, 2017 3:36 pm

аз като съм гледал заводски тестове в тубата на карбонови рамки - сещате се, дето едни хидроцилиндри гънат яко рамката за да и видят слабите места, та ми е направило впечатление колко много поддава карбона....нещо което няма как да стане при коравия алуминий. та си мисля че при всички положения карбонова рамка ще се държи по-еластично...от друга страна си оставам малко предубеден към здравината при удари в скала.....
все пак ако имах парите за нов байк вероятно щях да взема карбон.
Изображение
Аватар
taurus13
 
Мнения: 5727
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Дек 17, 2007 10:07 am

Re: Карбон срещу Алуминий (рамка)

Мнениеот THEZOGGO » Сря Мар 29, 2017 6:38 pm

Pr3d4t0R написа::offtopic:
Заради това компоненти от този материал е силно препоръчително да са произведени от реномиран производител.


Назови два-три производителя, моля. Интересно ми е от къде да пазарувам.

Някой случайно да е виждал счупена Canyon Exceed рамка? Попаднах на една от испански форум, но само това. Принципно много бе блазни да си взема Exceed и затова питам.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO
 
Мнения: 5618
Рейтинг: 1840
Регистриран на: Съб Авг 26, 2006 9:30 am
Местоположение: 664 km nordwestlich vom Paradies

Re: Карбон срещу Алуминий (рамка)

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Мар 29, 2017 8:00 pm

Canyon със сигурност е такъв.
Аватар
Pr3d4t0R
 
Мнения: 3973
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Нед Яну 29, 2006 10:07 am


Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 27 госта