Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот borisfx » Пон Авг 29, 2016 3:01 pm

Здравейте. Решил съм да си купувам ново колело. Магазина е избран, модела е набелязан, парите ги имам. Но един мой познат, който е по-голям разбирач от мен, ми каза в никакъв случай да не си купувам колело по време на активния за каране сезон. Сега най-много хора си купували колелета и цените били надути яко. Според него колело се купувало задължително зимата, по-точно януари месец, когато е як студ, никой не кара колело, не си купува колело и цените тогава падали рязко надолу. Задължително било да е януари, защото покрай Коледа, все някои заблудени бащи купували колелета за подарък на синчетата си и тогава цените пак били надути, прикрити уж като коледни "намаления". Като се замислих май има логика в това, януари месец, като почти мъртъв месец за всякакви покупки (хората са си изгърмели всички пари по Коледа и януари никой не купува нищо), цените да са най-ниски и имено тогава да си купя колелото.
И тъй като досега не съм сравнявал цени на колелетата през лятото и през зимата затова искам да попитам ако някой го е правил - падат ли наистина цените на колелетата през зимата, по-точно януари месец, или пак са си същите както сега. Например едно колело, което сега през активния сезон струва 1000 лв., януари ще падне ли на 800 лв. примерно, или пак ще си е 1000 лв.
Питам за да знам - да купувам ли сега или да се стискам до януари месец. Ако цените не падат много, може би няма нужда да чакам чак до януари. Но ако разликата е чувствителна мисля да почакам да паднат цените през зимата и тогава да купувам.
borisfx
 
Мнения: 160
Рейтинг: 1290
Регистриран на: Съб Юли 20, 2013 10:46 pm

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот Alexi » Пон Авг 29, 2016 3:05 pm

зависи колко ти се кара .. определени магазини правят промоции зимата ,други лятото - ако очакваш всички да паднат с 20% - недей се надява ..
Аватар
Alexi
 
Мнения: 6310
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Сеп 15, 2015 1:22 pm
Местоположение: Шумен

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот victortrt » Пон Авг 29, 2016 3:09 pm

Ако кажеш какво колело и къде си харесал, може да получиш що-годе компетентно мнение. Някои производители имат официални промоции, било регулярно /Крос/, било около коледа /Драг/ или точно през сезона /рам, пулс, пак драг в момента/. Точно януари може от магазина да направят отстъпка, но тя ще е от тяхната печалба.
А и ако вземеш колелото януари, ще караш чак март. Вземай го сега и карай цяла есен, после може да излезе друг модел, харесаното от теб колело да свърши, защото някой го е купил сега и така нататък.
victortrt
 
Мнения: 2130
Рейтинг: 1759
Регистриран на: Пет Май 09, 2014 8:15 am

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Авг 29, 2016 3:26 pm

Големите производители представят нови модели точно зимата. От старите им модели остава някоя бройка, но може да имаш проблем с намирането на правилния размер или разцветка. В действителност зимата всеки магазин прави отстъпка, но също така знам за случаи, където са правили доста добра отстъпка за скъпи колела и през активния сезон. Най-добре сега отиди на място и провери дали могат да ти направят отстъпка - така ли иначе най-силните им месеци вече са минали, а хубаво време ще има още доста.
Аватар
Pr3d4t0R
 
Мнения: 3977
Рейтинг: 1980
Регистриран на: Нед Яну 29, 2006 10:07 am

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот victortrt » Пон Авг 29, 2016 4:16 pm

Да допълня, че все пак шанс за необявено намаление има в магазини на дистрибутори, а не толкова във фирмените магазини на съответната марка.
И ако "Магазина е избран, модела е набелязан, парите ги имам", по-скоро правилният съвет е just do it. През януари може да няма наличност.
victortrt
 
Мнения: 2130
Рейтинг: 1759
Регистриран на: Пет Май 09, 2014 8:15 am

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот borisfx » Пон Авг 29, 2016 4:51 pm

Pr3d4t0R написа:Големите производители представят нови модели точно зимата.

Така е за големите производители, но аз съм си харесал един модел градско колело на Крос. Последната им нова колекция модели е от 2015 г. Като гледам така, и за другата година ще им останат моделите от 2015 г. Не ми се вярва да представят нови модели тази зима. Пък ако представят още по-добре - значи старите модели ще са с още по-голямо намаление през зимата за да могат да си изчистят складовете за новите модели за 2017 г.
Но модела няма кой знае какво значение. Аз принципно питам дали през зимата цените на колелетата падат. По всички закони на пазарната логика би трябвало доста да паднат, защото тогава никой не си купува колело.
А това дето магазините сега имали големи намаления и промоции си е чиста заблуда. Никой търговец не е луд да намаля стоката си в сезона когато най-много се купува. Това е като заблудата че на Коледа търговците правели големи намаления. Точно на Коледа цените са най-високи защото тогава хората се избиват да купуват. Елементарна търговска логика.
victortrt написа:През януари може да няма наличност.

Защо да няма наличност през януари. Завода на Кросс не работи ли през зимата? Не произвеждат ли велосипеди?
borisfx
 
Мнения: 160
Рейтинг: 1290
Регистриран на: Съб Юли 20, 2013 10:46 pm

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот victortrt » Пон Авг 29, 2016 5:19 pm

Точно крос не намаляват градските модели на текущите им промоции всеки месец, а от тях няма наличности, защото се правят основно за износ и бързо се изчерпват.
В конкретния случай вземай докато има, няма да падне цената през зимата.
Ето - два от три в електронния им магазин не са в наличност - http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... urban.html Дал съм тази серия, защото чисто градските са дамски и има само едно мъжко.
За съжаление за нашите производители този тип велосипеди не представляват особен интерес за търговия в страната и продаваните тук бройки са минимални, почти всичко се изнася за чужбина, а тук се пускат предимно планински модели, като и такива нисък клас се търсят за градско каране.
Според мен нищо няма да спечелиш, ако чакаш. Отделен е въпросът, че може да се пазариш за отстъпка и сега, ако става въпрос за магазин, различен от фирмения в младост.
Виждал съм доста по-ниски цени на кросове стари модели поне на 2-3 места в София.

Иначе не си съвсем прав за намаленията в момента, защото макар да се търсят велосипеди лятото, то пазарът е пренаситен, който е искал да си купи, си е купил и всички или повечето търговци усетиха, че не им вървят продажбите особено на велосипеди около и над 1 000 лева.
Ако проследиш намаленията в секцията за това на сайта, ще видиш, че нещата станаха по ефекта на доминото - Крос правят всеки месец промоции, рам решиха и те да намалят, след това Орикс, след това рам продължиха, Драг направиха сериозно намаление, каквото правеха преди само около Коледа и т.н.
Рам и Орикс имат някои общи неща, а след като се появиха Пулс, едно просто сравнение между цените и окомплектовките доведе /според мен/ и рам, и орикс, а ако не тях, то потенциалните им клиенти до логичния извод, че продават скъпо. Същото според мен се отнася и до Драг.
Шокблейз е друг случай, защото нямат наличности на хубавите неща, но Крос поначало предлагат най-добрите цени от реални магазини и не могат особено да намалят цените. Отделен магазин или дилър може.
victortrt
 
Мнения: 2130
Рейтинг: 1759
Регистриран на: Пет Май 09, 2014 8:15 am

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот borisfx » Пон Авг 29, 2016 6:21 pm

victortrt написа:Точно крос не намаляват градските модели на текущите им промоции всеки месец, а от тях няма наличности, защото се правят основно за износ и бързо се изчерпват.
В конкретния случай вземай докато има, няма да падне цената през зимата...............

Благодаря ти за подробното разяснение. Все си мислех че просред зима, когато никой не си купува колело, цената би трябвало да падне малко. Но може и да се прав специално за градските колелета на Крос. Не съм обърнал внимание, не знаех че ги изключват от всички промоции и намаления които правят през сезона. Много лошо....
Баси късмета имам. Точно градските колелета на Крос, да не ги намалят изобщо...
borisfx
 
Мнения: 160
Рейтинг: 1290
Регистриран на: Съб Юли 20, 2013 10:46 pm

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот L&R » Пон Авг 29, 2016 8:11 pm

При промоциите е по-скоро въпрос на момент, не на сезон.
Аватар
L&R
 
Мнения: 163
Рейтинг: 1310
Регистриран на: Нед Юли 12, 2015 9:01 pm

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот kawasuna » Пон Авг 29, 2016 10:56 pm

Интересна тема!Примерно съм си харесал колело,в сайта на магазина няма промоционална цена,или някаква промоция.Дали е възможно в самия магазин като отидеш на място да се спазариш за цена.Говоря за ценови диапазон 4-5к.
Аватар
kawasuna
 
Мнения: 492
Рейтинг: 1240
Регистриран на: Пон Апр 04, 2016 9:22 pm
Местоположение: Стара Загора

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот krach » Вто Авг 30, 2016 7:21 am

Зимата по - вероятно да няма налични бройки. И да ти кажат ЕЕЕЙ сега след 2 месеца ще ни го докарат (таман март примерно) само, че ще е с нова окомплектовка и ще е със 100 лева по - скъпичко НО СИ ЗАСЛУЖАВА.
Другото което е, аз си карам целогодишно колело, така че и януари до март няма да чакам (хипотетично).
Но както са ти писали по - горе, по - скоро промоция не сезон.
Един приятел, хареса един крос и чакаше да излезе на промоция следващия месец (по съвет от магазина). Това което стана е, че свършиха бройките с неговия размер рамка, ама така или иначе неговия модел не беше в промоция.
krach
 
Мнения: 631
Рейтинг: 1451
Регистриран на: Нед Юли 31, 2011 11:27 am

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот statge » Чет Сеп 01, 2016 2:14 pm

Велосипеда който аз си бях взел бе по-нисък клас и магазина от който го взех беше с 20 процента по-евтин от навсякъде другаде и беше в края на сезона, зимата цената му падна дори още малко.
Тъй като си взех велосипед нисък клас сега този велосипед не го харесвам и постоянно разглеждам сайтовете я виж се наканя да си взема нещо по-добро (реално пари не ми се дават сега за това) и съм забелязал че често в активния сезон на различни магазини се появвяват добри оферти, но зимата те са повече.

Когато се хареса някой модел с дадена окомплектация, силно желателно да се провери поне в интернет на другите места каква е цената за точно този модел понеже съм виждал фрапантни разлики от 30 - 40 процента, но по често те са до 15 процента.

ПП Пропуснах да кажа, реално ако съм на твое място само бих проверил в други магазини какви са цените често търговците ги намалят с идеята да освободят пари и място които са ангажирали в дадения велосипед, но не бих чакал толкова дълго само зареди 50 - 100 лева по-ниска цена, която може да я има ама може и да я няма.
statge
 
Мнения: 12
Рейтинг: 1220
Регистриран на: Нед Авг 09, 2015 9:20 pm

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот kawasuna » Чет Сеп 01, 2016 4:44 pm

Каде освен в Байкцентър се продават скъпи МТБ на чужди фирми?А и в skott bg.също има.Та мисля в бг.това са магазините.Ако знаете някой кажете ще съм благодарен
Аватар
kawasuna
 
Мнения: 492
Рейтинг: 1240
Регистриран на: Пон Апр 04, 2016 9:22 pm
Местоположение: Стара Загора

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот Sartor » Чет Сеп 01, 2016 4:47 pm

kawasuna написа:Каде освен в Байкцентър се продават скъпи МТБ на чужди фирми?А и в skott bg.също има.Та мисля в бг.това са магазините.Ако знаете някой кажете ще съм благодарен


БАС се водят дистрибутор на Santa Cruz, но не знам какво е актуалното положение при тях - може да се обадиш да питаш.
Аватар
Sartor
 
Мнения: 1548
Рейтинг: 1995
Регистриран на: Чет Фев 25, 2010 5:30 pm
Местоположение: София

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот victortrt » Чет Сеп 01, 2016 4:50 pm

Освен споменатите от теб места, в магазин Drop In на Раковска и Васил Левски имат трекове, /както и стари модели във веломания/.
Имало и някакъв магазин на Бианчи в Стрелбище.
На Черни връх преди мола има малък магазин, където има Кона и други места с чужди велосипеди не се сещам, но нямам претенции за енциклопедични познания по темата.
victortrt
 
Мнения: 2130
Рейтинг: 1759
Регистриран на: Пет Май 09, 2014 8:15 am

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот Любо » Чет Сеп 01, 2016 4:51 pm

http://dropin-shop.com/product-category ... price-desc , http://www.industrial-bg.com/ , http://allmountain.bg/ - продават ORYX и PULSE, които са български, но са много добри :agree: Най-готини неща има в Индустриал .
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо
 
Мнения: 665
Рейтинг: 1357
Регистриран на: Вто Дек 10, 2013 10:44 am
Местоположение: София

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот Sartor » Чет Сеп 01, 2016 4:56 pm

victortrt написа:...
Имало и някакъв магазин на Бианчи в Стрелбище.


http://www.b-bikes.com/ :beer:
Аватар
Sartor
 
Мнения: 1548
Рейтинг: 1995
Регистриран на: Чет Фев 25, 2010 5:30 pm
Местоположение: София

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот nikant » Чет Сеп 01, 2016 5:52 pm

Драг са дистрибутори на Wlier http://screambikes.eu/bg/144_wilier
Имат и някой и друг Trek

ПС
Не знам какви са складовите наличности. Преди 1-2месеца имаше някакви модели на бул.България
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
nikant
 
Мнения: 170
Рейтинг: 1340
Регистриран на: Сря Ное 27, 2013 8:26 pm
Местоположение: Европа

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот Любо » Чет Сеп 01, 2016 6:00 pm

Забравих http://bigearlbikes.com/ , зло да ги забрави дано :beer: Продават любимите ми NS байкове :bowdown:
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо
 
Мнения: 665
Рейтинг: 1357
Регистриран на: Вто Дек 10, 2013 10:44 am
Местоположение: София

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот kawasuna » Чет Сеп 01, 2016 9:04 pm

Благодаря
Аватар
kawasuna
 
Мнения: 492
Рейтинг: 1240
Регистриран на: Пон Апр 04, 2016 9:22 pm
Местоположение: Стара Загора

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот borisfx » Пет Сеп 02, 2016 12:53 pm

По принцип си мисля че като всяка сезонна стока, а велосипеда несъмнено е сезонна стока, цената и трябва да пада извън активния за каране сезон. Без значение дали има или няма промоции, като цяло цените на всички велосипеди би трябвало да се покачват март месец и да падат ноември месец. Няма никаква пазарна логика един велосипед да струва примерно 1000 лв. през активния за каране и купуване на колела пролетно-летен сезон и пак да струва 1000 лв. през мъртвия сезон, ноември-февруари, когато никой не купува велосипеди. Без значение дали има или няма промоции, мисля си че през зимата като цяло на всички колелета цените би трябвало да паднат. Така ли е или не?
borisfx
 
Мнения: 160
Рейтинг: 1290
Регистриран на: Съб Юли 20, 2013 10:46 pm

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот Boyan1984 » Пет Сеп 02, 2016 1:02 pm

Може и така да е, но тука е България и цените през зимата и особено по време на празниците скачат двойно и тройно, за разлика от Западна Европа, където цените падат до реални 50 и повече процента. Тук, също така, залежали от години стоки си се продават на пресни цени, вместо да е обратното.
Абе объркана работа е тука, както и да го погледне човек.
Let's fucking DIE!
Boyan1984
 
Мнения: 2444
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Мар 29, 2010 12:33 pm
Местоположение: Кюстендил

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот victortrt » Пет Сеп 02, 2016 1:19 pm

Само че велосипедите не се развалят по складовете и търговците предпочитат да ги запазят за другия сезон, вместо да ги намалят. Отделно имат някаква себестойност, под която няма как да се падне. Пак повтарям, градските модели на Крос не представляват интерес за търговците и на зима просто няма да ги предлагат. Чакайки намалението, което я стане, а не, може да изпуснеш подходящия за теб модел и размер.
Ходи сега и се пазари за отстъпка.
victortrt
 
Мнения: 2130
Рейтинг: 1759
Регистриран на: Пет Май 09, 2014 8:15 am

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот statge » Пет Сеп 02, 2016 4:44 pm

borisfx написа:мисля си че през зимата като цяло на всички колелета цените би трябвало да паднат. Така ли е или не?


Не не е така victortrt е прав, като цяло велосипедите различни от планинските са си по-скъпи и си държат цена и е прав че не представляват интерес тука, изключения правят ниските рамки така наречените step thru изключително са на мода. Аз ти го казах виж в другите магазини за същия велосипед какви са цените и ако са същите взимай откъдето си си го харесал, я е по-евтино после я не е я го има я го няма.
Ето ти пример за велосипед който мислех да си взимам
http://www.djiro-bikes.com/index.php?go ... t=R5+2013+
сравнен с
http://www.shockblaze.com/bg/%D0%B2%D0% ... 13-Bg.html
на едното място 500 лева на другото 810 лв огромна разлика
Наскоро забелязах тъкмо обратното с велосипеди на Passati в сайта им са по-скъпи от друг магазин :)
statge
 
Мнения: 12
Рейтинг: 1220
Регистриран на: Нед Авг 09, 2015 9:20 pm

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот borisfx » Нед Дек 11, 2016 12:56 pm

Значи прави бяха всички които ми казаха че през зимата цената на колелетата не пада, колкото и да ми беше чудно това. Цената на това градско колело на Крос което съм си харесал, не мърда дори и един лев от лятото. Сигурен съм, че от два, три месеца никой не влиза в магазин за велосипеди да си купи колело, но от Крос не свалят цената. Представете си значи на какви яки цени продават през активния сезон, за да могат да си позволят да не свалят цените зимата и 4 месеца да нямат никакви продажби.
Дори нещо повече - на сайта си Крос вече изкараха новия каталог за нови модели велосипеди за 2017 г. По магазините все още обаче са налични модели от каталога им за 2015 г т.е. стари модели велосипеди от преди 2 г. И въпреки че вече има нови модели, цените на старите модели пак не падат :bigeyes: Такова чудо не бях виждал честно казано. В цял свят всички производители пускат през зимата останали бройки от старите си модели велосипеди на половин цена, само в България всичо е наопаки - няма никакво значение стар, нов модел - всичко на една цена. Баси търговците, баси чудото...
borisfx
 
Мнения: 160
Рейтинг: 1290
Регистриран на: Съб Юли 20, 2013 10:46 pm

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот Ивайло » Нед Дек 11, 2016 2:21 pm

borisfx написа:По магазините все още обаче са налични модели от каталога им за 2015 г т.е. стари модели велосипеди от преди 2 г. И въпреки че вече има нови модели, цените на старите модели пак не падат :bigeyes: Такова чудо не бях виждал честно казано. В цял свят всички производители пускат през зимата останали бройки от старите си модели велосипеди на половин цена, само в България всичо е наопаки - няма никакво значение стар, нов модел - всичко на една цена.

Много точно наблюдение. Но не е проблемът в търговците, те действат така, както пазарът им го налага. А българският пазар е малък и неплатежоспособен, в т. ч. и пазарът на велосипеди. Движен е основно от ниски цени, а не от иновации, качество, разнообразие на модели, което да таргетира различни групи и т. н. С други думи - слабо развит пазар. И като такъв, няма как да очакваш на него да видиш нормалните търговски практики на големите пазари, като например отстъпки и разпродажби на стари модели, нормална ритмичност на пускане на пазара на новите модели и т. н. Това че България е един от големите велосипедни производители в Европа не променя нещата, защото сигурно 85% от обемите са всъщност ишлеме, т. е. сглобяват се, слагат се емблемите SCOTT и си отиват на големите европейски пазари.
Аватар
Ивайло
 
Мнения: 157
Рейтинг: 1482
Регистриран на: Пет Юни 22, 2007 7:52 pm

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот Начинаещият » Нед Дек 11, 2016 2:25 pm

Понеже от около 2 месеца и аз си търся колело и имам някаква бегла представа за цени...Та новите модели обикновенно/особенно за хибридите/ са с по-лоши компоненти от старите и са по скъпи от тях...по ред причини. Тенденцията е такава при всички фирми.
Начинаещият
 
Мнения: 67
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Чет Ное 03, 2016 11:01 am

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот Alexi » Нед Дек 11, 2016 4:31 pm

цените падат ,но не се обявяват така на сайтове .. моя го взех намален с 300 лв
Аватар
Alexi
 
Мнения: 6310
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Сеп 15, 2015 1:22 pm
Местоположение: Шумен

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот floydogi » Пон Дек 12, 2016 7:23 am

И моя крос ми го дадоха с отстъпка миналия Януари в магазина. Ако чакаш отстъпки на сайта, ще трябва да почакаш до активния сезон.
floydogi
 
Мнения: 120
Рейтинг: 1260
Регистриран на: Сря Мар 05, 2014 6:09 am

Re: Падат ли много цените на велосипедите през зимата?

Мнениеот borisfx » Пон Дек 12, 2016 11:10 pm

Т.е. отивам на място и се пазаря с търговеца да свали от цената някой лев. Така ли става да си купя велосипед през зимата с намаление?
borisfx
 
Мнения: 160
Рейтинг: 1290
Регистриран на: Съб Юли 20, 2013 10:46 pm

Следваща

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 60 госта