Маска против мръсния въздух в града

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Маска против мръсния въздух в града

Мнениеот borisfx » Пет Авг 26, 2016 9:58 am

Климатикът вкарва отровни газове в колите при задръствания
Затворените прозорци и включеният климатик усилват максимално въздействието на токсичните газове в купето при автомобилните задръствания, пише списание „Environmental Science: Processes & Impacts”, цитирано от БГНЕС. Включеният климатик нагнетява токсичните съединения вътре в колата. Освен това при спиране на червено автомобилните двигатели с вътрешно горене преминават през различни цикли – работа на празен ход, увеличаване и намаляване на скоростта. Учените откриха, че високата концентрация на токсични вещества в колата се осигурява благодарение на много по-мръсния въздух навън, отколкото този в купето. На светофарите се събират и други автомобили, които изхвърлят поредната порция токсични съединения. Във въздуха се натрупват вредни вещества, които се разсейват твърде бавно. „Ако е възможно, дръжте прозорците затворени и не включвайте климатика. В същото време увеличавайте разстоянието между вас и автомобила, който е спрял пред вас”, препоръчва автор на изследването. Тези мерки ще намалят контакта с отровните газове със 76%. По данни на Световната здравна организация в Европа само през 2012 година заради болести, свързани със замърсяването на въздуха, са починали над 400 000 души. Попадналите в задръстване са подложени на 29 пъти по-интензивно въздействие на замърсяващите вещества, отколкото движещите се по пътищата, дори и с не много висока скорост.

Статията е взета от тук - https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5729828
Чета я и се замислих. Ние, като караме колелета в града и сме на една крачка от ауспусите на автомибилите, не гълтаме ли всичкия пушек и прах от колите. Как мислите? Не се ли оказва че карането на колело в града е доста вредно заради пушека от автомибилите който гълтаме постоянно. Сега идва есен и почват есенните мъгли и положението ще стане още по-лошо. Ще дишаме още повече отровни газове. Някой ще каже, че и пеш да ходиш и в кола и в трамвая да си, пак ще дишаш същите газове, но не е така. Първо пешеходците са по-далеч от колите, т.е. не дишат директно газовете както ние, карайки на една ръка от трафика. Второ, като ходиш пеш дишането и сърдечния ритъм са нормални, а като караш колело дишането е ускорено т.е. човека на колело вдишва като количество много повече мръсен въздух отколкото пешеходеца или човека в трамвая.
Замислям се дали да не си купя, от някой магазин за работно облекло, една маска за лицето и с нея да карам колелото в града. Как мислите вие-ще защитава ли подобна маска от мръсния въздух. Има ли смисъл от нея?
Или пък братята китайци са измислили специални маски против мръсния въздух, за велосипедисти в града. Някой има ли такава, дали ще върши работа против мръсния въздух. Чудя се дали да си я купя или е безсмислено. Ще предпазва ли от автомобилните газове и прахта?
Прикачени файлове
Untitled.png
Маска против мръсен въздух от братята китайци.
Untitled.png (292.48 KiB) Прегледано 8714 пъти
borisfx
 
Мнения: 160
Рейтинг: 1290
Регистриран на: Съб Юли 20, 2013 10:46 pm

Re: Маска против мръсния въздух в града

Мнениеот b1k3ra » Пет Авг 26, 2016 10:52 am

А според едно проучване направено в Лондон, колоездачите са по-малко изложени от пешеходци. Да, знам че не звучи логично, но до този извод са стигнали след експеримента.

http://www.healthyair.org.uk/healthiest-transport-option-video/
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra
 
Мнения: 210
Рейтинг: 1475
Регистриран на: Нед Апр 22, 2012 7:15 pm
Местоположение: София

Re: Маска против мръсния въздух в града

Мнениеот Speedmaster™ » Пет Авг 26, 2016 11:42 am

https://www.theguardian.com/environment ... o-biologic
Аз открих три подобни сайтове с написано за проблема,в големите градове на повечето държави е масов въпрос.Цените на подобни маски са над 20-50$,в работните магазини има много подобни с друго предзначение и е възможно да помогнат за целта.
http://mela99.com/bg/50-маски-за-защита-от-прах?id_category=50&n=18
Аватар
Speedmaster™
 
Мнения: 570
Рейтинг: 1448
Регистриран на: Вто Юли 01, 2014 9:07 pm
Местоположение: България

Re: Маска против мръсния въздух в града

Мнениеот Sartor » Пет Авг 26, 2016 3:43 pm

Мисля, че темата се препокрива с тази: viewtopic.php?f=3&t=181988&start=0 :beer:

Дал съм даже и снимков материал между чисто нов и използван 1-2 месеца филтри от такава маска.
Аватар
Sartor
 
Мнения: 1548
Рейтинг: 1995
Регистриран на: Чет Фев 25, 2010 5:30 pm
Местоположение: София

Re: Маска против мръсния въздух в града

Мнениеот krach » Вто Авг 30, 2016 6:30 am

1во с велосипед имаш възможност да заобиколиш най - натоварените булеварди и да минеш по съседни такива. В някое подобно проучване точно за мръсня въздух и колелата колите и прочее четох, че само на 10 метра от булеварда замърсяването с фини прахови частици намалява с 90%~. Относно колите и прочее, не съм съвсем съгласен, че бил нагнетявал мръсен въздух. 1во имат филтри, 2ро може да си затвориш циркулацията на въздуха вътре в купето дори и с пуснат климатик, 3то човек в колата седи в покой, което означава нормален пулс и нормално дишане.

Относно маските, имам такава като на снимката, нещо от сорта на 60 лева ли беше, като само филтрите продавани тук са 40 лева. Води се, че са с някакви активни съставки, които освен праховите частици улавят и някаква част от вредните газове. Тая част с вредните газове не знам колко е колко не е но за прах със сигурност е много съществено.
Пак за въпросната маска лятото, когато въздуха е не по - малко прашен (говорим за периоди в които не е валяло дълго) е невъзможно да се носи. Самата маска е от неопрен и справа жестоко. Зимата пък от издишания въздух се мокри много и е много неприятно. Да не говорим че при по - студено време (-6/-10) замръзва. Има и плюсове освен филтрирания въздух, затопля ти въздуха който дишаш (самата маска не де, но във въздушния джоб който се получава между маската и лицето въздуха е по - топъл и съответно не е толкова неприятно зимата). Тази зима сигурно ще пробвам маска от специализиран магазин за работно облекло със филтър. Бидейки по - твърда ще седи на разстояние от лицето и може би си мисля, че няма да е толкова неприятен конденза по маската.
krach
 
Мнения: 631
Рейтинг: 1451
Регистриран на: Нед Юли 31, 2011 11:27 am


Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 37 госта