Вело маршрут Картала-Семково или как от НП Рила са се оакали

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Вело маршрут Картала-Семково или как от НП Рила са се оакали

Мнениеот irgnet » Пет Юли 29, 2016 11:38 am

Преди няколко дни решихме да тестваме новият маршрут от Картала /Бодрост/ през хижа Македония и след това спускане към Семково по панорамният път през местността Караланица. Всъщност точно този маршрут го карахме и миналата година, но сега искахме да видим какво са променили и подобрили по трасето.

От картала до х.Македония трасето е по-добро, подравнено е, каманаците са премахнати и заменени с много ситен чакъл, който е и добре набит. Точно под хижата има добавено ново трасе, което се вие на серпентини и доста удължава пътя и решихме да го пропуснем и да си избутаме колелата директно по пътеката.

И тук дойде първият проблем, сега като е оправен пътя доста автомобили започнаха да се качват до х.Македония, което по принцип е забранено, но никой не спазва забраната.

Но по-големият проблем е спускането от х.Македония към Семково. Най-стръмният участък под хижата просто е едно изровено чудо, дето не става за нищо, дори спускането пеш с бутане на колело е опасно, защото е правно надолу, прашно с каманаци и рускуваш да се изтъркаляш. Бавно и славно стигнахме до там където се разделя пътеката за Динков Дол и панорамният път, който реално е и новото трасе на веломаршрута.

И тука неприятната изненада, нахвърляли са едър чакъл , който даже и не е утъпкан и дори с 10 км/ч колелото поднася и рискуваш да се пребиеш. Миналата година този път беше супер за каране, черен път с чат пат камъни, а сега е отвратително. И така до местността Караланица, която е малко над Семково. От Караланица до Семково още нищо не са пипали за щастие.

Така че ако сте решили да пробвате този маршрут помислете си пак, или поне бъдете внимателни за да нямате контузии.

А най-фрапантното е че проекта за трасето е на стойност 7 000 000 лева, по план е трябвало да има специална настилка а са нахвърляли само чакъл..Поредната гавра с нашите данъци.
Аватар
irgnet
 
Мнения: 208
Рейтинг: 1290
Регистриран на: Сря Май 16, 2012 9:22 pm

Re: Вело маршрут Картала-Семково или как от НП Рила са се оакали

Мнениеот 4getcredo » Пет Юли 29, 2016 11:50 am

Съмнявам се, че целта на проекта за поправка на пътя е веломаршрут... това са го сложили за цвят и по-скоро е страничен ефект. Въпросният път е всъщност водна деривация (откарване на водите от деретата на Благоевградска Бистрица, на Илийна и на Рилска река към Белмекен). Пътят е построен върху тунели/тръби и се поддържа заради тях, а не заради веломаршрута. Това водно трасе е част от огромно енергийно съоръжение. Тъй че комофорта на велосипедиста е последното съображение. Ето тук се виждат тези съоръжания: http://www.kade.si/#map=14/2611738.64/5169439.26/0 (изберете BGTOPO-VJ... лейъра горе в дясно).
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo
 
Мнения: 3174
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юли 08, 2003 2:53 pm
Местоположение: София

Re: Вело маршрут Картала-Семково или как от НП Рила са се оакали

Мнениеот irgnet » Пет Юли 29, 2016 6:34 pm

Това че е път за водния път към белмекен е така.
Но защо правят проекти за вело трасета и ползват готови пътища, а на всичкото от горе и ги правят некараеми.
А на всичкото от горе и от парка бяха разбрали че сме карали там и след това досаждаха да им даваме положителни интервюта за това колко яко било велотрасето.. no comment
Аватар
irgnet
 
Мнения: 208
Рейтинг: 1290
Регистриран на: Сря Май 16, 2012 9:22 pm


Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 68 госта


cron