Тъжа-Ботев-Рай 4, 5, 6.06

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Тъжа-Ботев-Рай 4, 5, 6.06

Мнениеот nikoi » Вто Май 18, 2004 8:55 am

Grupa entosiasti organizirame tozi mar6rut za treti pat,toi e po stara planina za tri dena.
Den 1 ot selo Taja do xija Taja
Den 2 ot xija Taja prez Botev do xija Rai
Den 3 ot xija Rai do Kalofer
[color=red]DATI TE SA: 4,5,6.06

6te se sabirame v selo Taja na plo6tada do 18:00h.za tezi koito zakasneyt 6te gi 4akame na xijata :-)
izbrax tolkova kasen 4as za6toto nykoi kato men mogat da sa na rabota tezi, koito sa svobodni razbira se mogat da tragnat i po-rano
Prepora4vam noseneto na kaska i vseki da ima planinska zastraxovka!(moje da vi spesti mnogo razxodi i glavoboliy)pravi se vav Vito6a(5 dena-2leva)
Mar6ruta e mnogo xubav, minava se prez edni ot nai-xubavite mesta po
stara planina sajalyvam 4e trybva da go kaja no NE E za na4inae6ti.
Tova e edna statika koyto pisax predi vreme za sa6tiyt mar6rut pro4etete y tova moje da vi nakara da doidete!

Въпреки прогнозите за лошо време ние решихме да тръгнем.Събрахме се шест човека от Габрово, Стара Загора и София.Специални благодарности на TROPSYX, че се отзова на поканата ми.Маршрута ни бе село Тъжа хижа Тъжа връх Ботев хижа Рай общо за три дена.

ДЕН ПЪРВИ-до село Тъжа се предвжихме на самоход, оказа се че разтоянието от Габрово и Ст. Загора до село Тъжа е едно и също 65км.Събрахме се в селото с известно закъснение, хапнахме малко и поехме нагоре.На два пъти сякохме пътя по пътеката (бутахме).Въртяхме бавно (все пак умората си каза думата),правехме снимки и се любувахме на глетките.Малко преди Къдемлйското пръскало ни заваля дъжд и това ни накара да вземем оставащият път доста бързо.Достигайки хижа Тъжа километражът ми показваше 87км. за този ден.

ДЕН ВТОРИ-на сутринта времето бе ясно и слънчево макар и за доста кратко.Предстояха ни 18км. до връх Ботев.Тръгнахме в 7:00 ч. за съжаление на места отново бутахме.От заслон Маринка по пътя нагоре имаше преспи сняг и неможеше да се кара.По едно време върха се скри в облаци и стана доста ветровито, за малко да се върнем (радвам се че не го направихме).Въпреки облаците в подножието, горе ни посрешна слънчево време.Качихме връх Ботев за 3 часа и 40 мин.След кратка пауза за снимки и зареждане с вода поехме към заслон Ботев, спускането бе доста хубаво но и опасно.Пътя е целият в туфи пръст и на места чакъл.Май че паднах само два пъти :-) По пътя срешнахме още две големи преспи сняг и отново се наложи да тикаме.Когато след доста друсане най-накрая видяхме хижа Рай в далечината станахме малко небрежни и Пачо (Габрово) направи зрелищно падане, за щастие без контузии но си изгуби очилата.Прахосахме един час да ги търсим уви без резултатно.Опа пропуснах да спомена, че през това време ни заваля дъжд и град, придружени със силен вятър.Целият път се разкаля и буквално прогизна от вода.Благодарение на това ние започнахме да се натпреварваме кой ще падне повече пъти.Спрях да ги броя след десетия.Докопахме се до хижата мокри кални и много гладни 4 часа и 30 мин. след като тръгнахме от Ботев.На всичкото отгоре хижарят отказа да запали печката понеже цитирам:"Вече е лято. Печката се пали само зимата!" Неможахме да си исушим дрехите и обувките кофти нали ?!!!

ДЕН ТРЕТИ-станахме рано ама много рано, обухме мокрите обувки и се върнахме назад за да потърсим отново очилата.Добре че го направихме успяхме да ги намерим само за дасет минути и то на място което бяхме претърсили три пъти голям късмет. В 8:30 ч. потеглихме към месността Паниците над Калофер.Предстоеше ни най- хубавата част от пътя, сякаш срециално създаден за колелета.Едва бяхме изминали 2км. и на Станислав (Ст. Загора) му омръзна да стои на земята, реши да полети. Уви беше си забравил крилата в къщи :-) стовари се обратно доста бързо но с извадено от ставата рамо :((( (това го разбрахме едва в билницата).Главата му се размина на косъм с един голям камък (извади голям късмет поне според мен). Така безславно приключи карането ни.Оказахме първа помощ и останалият път бе безкрайно бутане и носене надолу.

Ами това в общи линии бе всичко.Надявам се че не съм ви досадил с моия аматьорски разказ.Ако някой от учасниците не е сагласен с моята версия или иска да добави нещо нека го напише ще се радвам.

П.П. Решихме, когато Станислав се оправи да минем маршрута отново, така че оздравявай бързо!!!

[color=red]ПОУКАТА-КОГАТО ХОДИТЕ ДА КАРАТЕ В ПЛАНИНАТА НАПРАВЕТЕ СИ ПЛАНИНСКА ЗАСТРАХОВКА!!!
[/color]

razbi ra se i nykolko snimki:[/color]
Изображение
http://free.bol.bg/nikoili/snimka6.JPG
http://free.bol.bg/nikoili/snimka7.JPG
http://free.bol.bg/nikoili/snimka10.JPG
http://free.bol.bg/nikoili/snimka3.jpg
http://free.bol.bg/nikoili/snimka9.JPG
AKO IMA NE6TO PI6ETE ILI ZVANETE:)
GSM-0899354402
Изображение Изображение Изображение
Аватар
nikoi
 
Мнения: 86
Рейтинг: 1510
Регистриран на: Нед Фев 23, 2003 8:23 am
Местоположение: Габрово

Мнениеот kibikoff » Вто Май 18, 2004 10:30 am

малко въпроси:

1. от х.Тъжа към Ботев, по пътя ли карахте, или драпате в клека до Русалийксия проход и после по пътя??
2. от Ботев как слязохте до х.Рай?? по Тарзановата?? или към заслон Ботев ??
3. от х.Тъжа до Ботев за колко часа го взехте и главно бутане ли беше?
kibikoff
 
Мнения: 1427
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Окт 21, 2002 8:29 am
Местоположение: On/Off

Мнениеот zacky » Вто Май 18, 2004 12:17 pm

Аз бях там миналата година и като се прибирах навръщане си мислих, че никога не бих повторил тази лудост, но ето , тази година пак съм там:D Разликата е, че сега ще го правим с две нощвувки - на х.Тъжа и х.Рай, а миналата година беше само с една нощувка на Тъжа и втория ден буквално се разцепихме от каране до върха и надолу към Калофер, а на всичкото отгоре се прибирахме на самоход до Стара Загора и Габрово съответно. Тази година ще имаме 2 нощувки и всичко ще е перфектно! Никога не бях карал по онези места( в интерес на истината и бутането/носенето не е малко, особено надолу:))и не съм предполагал какви красоти крие тази част на Стара планина - това трябва да се види!!!

Ако има някой навит за мероприятието от Стара Загора , да ми пише на [email protected].
zacky
 
Мнения: 47
Рейтинг: 1390
Регистриран на: Вто Фев 04, 2003 3:14 am
Местоположение: Стара Загора

Мнениеот nikoi » Чет Май 20, 2004 3:01 pm

[color=blue]Ot seloto do xijata sa okolo 3h. Ot hijata do varxa sa sa6to 3h. az li4no 6te nastoyvam da minem po paty za Botev(razbira se moje i da potikame do Rusaliiskiyt proxod)ot tam se prodaljava kam zaslon Botev, po patekata za xija Levski, sled tova svivame kam xija Rai za otnovo kam 3h.Razbira se vsi4kite tezi vremena sa mnogo otnositelni 6te se saobrazyvame s u4asnicite[/color]:D
Изображение Изображение Изображение
Аватар
nikoi
 
Мнения: 86
Рейтинг: 1510
Регистриран на: Нед Фев 23, 2003 8:23 am
Местоположение: Габрово

Мнениеот zacky » Пон Юни 07, 2004 11:08 pm

И ние отложихме мероприятието си заради прогнозите за лошо време миналата седмица и ще се качваме до х.Тъжа-вр.Ботев-х.Рай през идващите петък,събота и неделя(11,12 и 13.06). Ако някой иска да покара с нас да се обади:)
zacky
 
Мнения: 47
Рейтинг: 1390
Регистриран на: Вто Фев 04, 2003 3:14 am
Местоположение: Стара Загора

Мнениеот screamBoy » Пон Юни 07, 2004 11:12 pm

а това пак ли същото се е случило ..
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy
 
Мнения: 3261
Рейтинг: 1980
Регистриран на: Пон Окт 21, 2002 9:26 pm

Мнениеот zacky » Вто Юни 08, 2004 11:47 am

[quote="screamBoy"]

а това пак ли същото се е случило ..
[/quote]


:?::):?:
zacky
 
Мнения: 47
Рейтинг: 1390
Регистриран на: Вто Фев 04, 2003 3:14 am
Местоположение: Стара Загора


Назад към Архив

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 43 госта