Солун - Кавала с дисаги

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Солун - Кавала с дисаги

Мнениеот Lyuben » Пон Окт 31, 2011 9:29 am

Малко информация за маршрута:

Транспорт: Автобуси София-Солун, Кавала-Пловдив и Пловдив-София. Условията за превозване на велосипеди зависят от конкретната фирма и шофьори, като обикновено се налага да се плати нещо. В натоварени моменти е възможно транспортът да се превърне в проблем.

Нощувки: Див къмпинг, стая за гости в Кавала. Макар да има табели за забранено диво къмпиране в някои от общините , през които преминахме (както и чухме за глоба от 150 евро), проблеми явно възникват през сезона, когато се струпват къмпиращи с палатки по плажовете. Ние обикновено опъваме вечер и на сутринта ни няма, което прави малко вероятни някакви проблеми. Голям избор на места за къмпиране, с изключение на западната част на полуострова близо до Солун, но и там се намират. Къмпинзи има по пътя, но повечето от тях не изглеждаха да работят в края на май. Душове има и по плажовете. Нощувката в Кавала - kavalarooms.gr

Провизии: Супермаркети има навсякъде по пътя, като единствените по-дълги участъци без магазин за нас бяха Пиргадикия - Гомати и Кариани - Неа Перамос. Препоръчваме местния „Карфур“ на излизане от Солун, тъй като, след като си напазарувате, можете да си седнете отпред и да си хапнете под звуците на готин chillout:)

Пътища: Неприятен е главният път Солун – Никити, тъй като е двулентов, натоварен и без страничен банкет – има възможности да се избягва покрай морето.

Разстояние: Според километража ми сме изминали 371 километра за 5 дни, което прави средно по 75 километра на ден, без да обикаляме ръкавите. Вмествахме ги чудесно и ни оставаше време за излежаване по плажовете.

Сезон: Края на май, когато туристи липсват, всичко е цъфнало, слънцето не прежуря и водата е хладна, но добра за къпане.

Ето и подробно описание на пътуването:

След като посетихме двата ръкава на Халкидики – Ситония и Касандра - през април, решихме, че там много ни харесва и си струва да направим едно пътешествие с дисаги по споменатия маршрут, което на практика представлява обиколка на целия полуостров. Изходната точка е Солун, като до града се достига с автобус от София за около пет часа. Автобусът в понеделник сутрин беше полупразен, а транспорта на колелата ни струваше допълнителни десет евро, които подозирам, че можехме и да си спестим, в случай, че изрично бяхме попитали предварително в офиса дали ще ни таксуват колелата. Както и да е, със шофьорите и Сталин не е могъл да се оправи.

Тръгваме от Солун към 1.30 на обяд и бързо се изнасяме до крайбрежната алея, като караме по велосипедните алеи на булевардите в града. Следвайки морето излизаме от града, където се включваме в натоварения път за Полигирос, най-големия град на полуострова. Скоро го изоставяме, защото нашата първа цел е Неа Мулдания, градче, което смятаме да достигнем, като се движим максимално близо до морето по второстепенните пътища.

Всъщност по пътя е и първият ни бивак – тази част на полуострова е нещо като ваканционна зона на Солун и е осеяна с вилички и градини, които, макар и да не са нагъсто, заемат пространството и местата за диво къмпиране са ограничени. Това се отнася за цялото протежение на пътя до Никити – градче на входа на средния ръкав – Ситония, което достигаме на следващия ден. Избираме малките пътчета край морето, встрани от главния път Солун - Неа Моудания - Никити, който е двулентов без банкет и с доста трафик. С изключение на малкото случаи, в които ни са налагаше да го следваме, пътищата са страхотни – ненатоварени и почти без нанагорнища. На места следваме и черни пътища, неозначени на картата с която се сдобихме.

Решили сме да пресечем двата ръкава, без да ги обикаляме, но ако човек не ги е посещавал, определено си струва да им отдели по два дни, особено на Ситония. Обиколката на Ситония - от Никити се продължава за Неос Мармарас, след което се заобикаля комплексът Порто Карас и се излиза отново на морето. Крайбрежието се следва отчасти по асфалт, отчасти по черни пътища, които дават достъп до страхотни диви плажове. След Торони се налага излизане на главния път, който през април беше почти безлюден. Постепенно се достига до източната страна на ръкава, която е по-планинска и не по-малко красива.

Ние продължаваме през Никити за Агиос Николаос, като пресичаме и този ръкав. Оттук пътя става съвсем безлюден, почти липсват и вили и комплекси. Достигаме до Пиргадикия, откъдето пътят забива към вътрешността, но ние решаваме да търсим възможност по крайбрежието. И такава (всъщност не една) съществува, макар местните да твърдяха, че път няма. От големия плаж източно от селото се тръгва по черен път, който преминава покрай няколко богаташки вили и се изкачва към билото на рида, който завършва на нос Аркуда. Пътят е с равномерен наклон и следва сложната плетеница от била и долове, като в крайна сметка извежда до малка махала и асфалт от другата страна на носа. Маршрутът е абсолютно безлюден и много панорамен, но, освен Google Earth, няма други възможности за предварително проучване.

За съжаление нямаме време да продължим да следваме крайбрежието до Уранопули, което изглежда също така обещаващо диво, и се насочваме към Йерисос през градчето Гомати. От известно време гледката се допълва от планините на Атон. Следваме крайбрежието през Стратони, където е и единствената планинска част, следвана от дълго спускане, и след Олимпиада, където отново има страхотни безлюдни плажове, достигаме стария път Солун – Кавала при Ставрос.

Пътят е ненатоварен, тъй като по-голямата част от трафика се насочва към магистралата, която върви паралелно. В допълнение има и широка странична лента, което прави карането още по-комфортно. Забравих да спомена и постоянния лек наклон надолу почти до Кавала. Залутване предизвиква единствено дъгата при устието на Струма, където пътят и магистралата се пресичат и множеството детелини и участъци в ремонт ни объркват.

Отново има множество страхотни места за къмпиране, които намаляват, когато се доближаваме до Неа Перамос. Минаваме покрай византийска кула, от запад на която има голям плаж с множество диво къмпиращи – хубаво място, но за нас е още рано и продължаваме. На свечеряване си намираме един плаж за нощувка с известни трудности, тъй като тук отново сме във вилна зона. На следващия ден достигаме крепостта, точно преди градчето, чиито околности също са чудесно място за бивак. Неа Перамос и Ираклица са малки курортни градчета с хубави плажове. Намират се малко преди Кавала, която е само на около 30 километра. Достигаме я същият ден, като проблем се оказва намирането на място за нощувка в града. Изравяме от интернет адреса на къща за гости близо до крепостта, която, макар и достъпна с малко бутане, ни предлага чудесни условия срещу 35 евро двойната стая (най-евтиният вариант, който намерихме).

На другия ден се качваме на автобуса Кавала – Александропули – Свиленград – Хасково - Пловдив, естествено не без драми, свързани с велосипедите. Шофьорът е решил да се прави на интересен и се налагат уговорки по телефона с фирмата му. Накрая натоварваме целия катун (безплатно!) и след осем часа сме в Пловдив, откъдето се прибираме в София. Макар и по-дълъг, този маршрут се оказва по-удобен за нас като време, както и по-евтин в сравнение с другия вариант – връщане обратно до Солун и оттам до София.
Lyuben
 
Мнения: 12
Рейтинг: 1230
Регистриран на: Пет Юни 26, 2009 1:36 pm

Re: Солун - Кавала с дисаги

Мнениеот Lyuben » Пон Окт 31, 2011 1:09 pm

И малко снимки - тук
Lyuben
 
Мнения: 12
Рейтинг: 1230
Регистриран на: Пет Юни 26, 2009 1:36 pm


Назад към Други видове колоездене

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 26 госта