phpbb форуми за начинаещи

Тук ще намерите упътване за ползване на форума и правилата за общуване в него. Това е мястото за вашите предложения, критики и каквото друго се сетите, свързано с форума или сайта като цяло.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 600 / 10

phpbb форуми за начинаещи

Мнениеот Antares » Нед Яну 03, 2010 6:14 pm

Идеята на тази тема е да разясним на начинаещите в този тип форуми как се "работи" с т.нар. phpbb.

Започвам с разглеждането на отделните мнения. Едно стандартно форумно мнение изглежда така:
Изображение
Отбелязвам, че за удобство съм избрал последно мнение в дадената тема. Възможно е да има дребни различия, ако в бъдеще се промени дизайна на форума, както и ако го ползвате на друг език.

Най-долу се намира един голям, красив бутон "Отговори". Когато цъкнете на него - ще ви отвори страница за писане на отговор. За писането на отговор - малко по-късно.
В горния десен ъгъл се намират два бутона - триъгълен бутон с удивителен знак [Докладвай] и бутонче "цитирай". Бутончето "цитирай" ще ви отвори страница за писане на отговор, само че ще има включен цитат на конкретното мнение. Бутончето с удивителната (Докладвай) ще ви отвори страница за пускане на оплакване - ако забележите, че мнението съдържа нарушение на форумните правила - използвайте този бутон за да сигнализирате.
В горната лява част на самото мнение има едно миниатюрно оранжево бутонче - когато щракнете на него, страницата ще се опресни и след това, в полето за адрес на браузъра, който ползвате(address bar) ще има линк към конкретното мнение - удобно е, когато искате да дадете линк към конкретно мнение, а не към самата тема, от която е взето. В полето под аватара на автора на темата има бутонче "ЛС". Като щракнете на него ще ви отвори поле за писане на лично съобщение към автора на темата, като в настоящия формат на форума - ще има включен линк към конкретното мнение, както и цитат на самото мнение.
В долния десен ъгъл на темата има указател на страниците - с него може да отидете на конкретна страница от темата.

Приемаме, че сте събрали смелост, намерили сте какво да кажете, прочели сте правилата на форума и сте наясно с тях и сте твърдо решен(а) да изкажете своето мнение. Независимо кой от двата бутона ([Отговори] [цитирай]) сте натиснали - ще се отвори страницата за писане на отговор. Обикновено страницата изглежда така:
Изображение
Тоест една кофа бутони, една кофа шаренийки и едно поле за писане. В горната част, непосредствено над полето за писане на отговор са бутоните за форматиране на текста, или промяната на изгледа му. Ако имате опит с текстообработващи програми - едва ли ще видите нещо изненадващо, но ако не сте - ще разгледаме основните функции:
Най-отгоре има едно странно [EN] - това е клавиатурната подредба. Ако нямате инсталирана кирилица на компютъра - може да ползвате този инструмент. Да, оправданието "нямам кирилица на щайгата си" не минава. Като цъкате върху този бутон ще се променя на "BP", което означава български език, фонетична подредба, "BG" - български език, BDS подредба. Според тази, която ви е по-удобна. Имайте предвид, че ако превключите на български език от този бутон - ще пишете винаги на български, така че ако имате инсталирана и работеща кирилица - по-добре не чоплете там, само ще ви обърка.
[В] или Bold - при тази обработка текста става удебелен.
[i] или Italic - при тази обработка текста има наклон (да не казвам на какво)
[u] или Underline - тоест текста е подчертан.
[quоte] - с помощта на този бутон може да добавите цитат
[cоde] - с помощта на този бутон може да добавите текст, който няма да бъде обработен/форматиран и ще излезне както сте го изписали
[img]с помощта на този бутон може да добавите изображение
[url]с помощта на този бутон може да добавите хиперлинк.
Следва полето за размер на шрифта - с него може да промените размера - да бъде по-голям или по-малък.
Последния бутон е [Цвят на шрифта] - логично - променяте цвета.

В дясната част виждате една прекрасна съвкупност от весели човечета. Това са така наречените емотиконки. phpbb автоматично преобразува някои стандартни усмивки в съответстващите им картинки. Например :) бива преобразувано в :) Същото е и с ;) - ;), :D - :D. Други от наличните картинки са достъпни като щракнете на тях, или като напишете съответстващия им код. Например :lоl: ще ви изведе :lol:

Добре де, ама как работят тия бутони? Принципно форматирането на текста функционира доста подобно на html езика - тоест добавя се конкретен таг, който да промени текста, следва текст, и след него - затварящ таг, който указва края на форматирането. Е, не е необходимо да сте html гуру, за да може да пишете във форумите - тук нещата са опростени. Има три начина да форматирате текста. Взимам за пример удебеляването или [В]. Ако цъкнете на самия бутон - на екрана ще се излупкат разни скоби, разни букви - пълна простотия (или [b][/b]). Всъщност, комбинацията [b] оказва началото на форматирането, а [/b] - неговият край. Тоест целия текст, изписан между тези символи ще излезне удебелен.
Друг начин е, първо да изпишете текста, след това с левия бутон на мишката да селектирате определена част от него (мамка му, няма да ви уча какво е селектиране!) и когато цъкнете на бутончето горе - ха, магия - пред избраната част от текста е цъфнало [b], а след края - [/b]. Лесно е, да.
Третия начин е, ако се чувствате pro, или последователи на максимата "real men don't click" - може просто да си пишете всичко - тоест квадратна скоба, определения символ, квадратна скоба, текст, квадратна скоба, наклонена джезга, символа ааайде пак квадратна скоба.
Възможно е да ползвате няколко вида форматиране едновременно. Единственото, което трябва да спазвате, е, че реда на 'затваряне' на таговете трябва да е обратен на реда на отварянето им. Пример [b][u]текст1[/u]текст2[/b] ще изглежда текст1 текст2.

[size] По същия начин работи избирането на размер на текста - от падащото меню има няколко варианта, а ако разгледате кода - може и сами да определите по-фино размера на текста. Ама туй ви е за домашно.

[Color]
По подобен начин се изгбира и цвят, уффф, разни букви, символи - еми така е! [color=#FF0000]това[/color], е всъщност html кода на червения цвят (не ме питайте по кое ISO, IEEE и т.н.) и логично - текста ще излезне червен.

Лично според мен, най-лесния и бърз начин за форматиране на текст е да изпишете (пейстнете) текста и след това със селектиране да изберете кое да форматирате и съответно как да форматирате. По този начин се избира и цвят на текста - хващате част от него, цъкате на полето [Цвят на шрифта] и от изскочилите цветове си избирате един.

[quоte] В полето за цитат, ако искате да окажете автора на цитата - трябва да стане така: [quоte="Гошо от почивка"]Аз съм джи-би ъ, ъ, ъ[/quоte], тоест след (quote) пляскате едно равенство и в кавички (" ") слагате автора на цитирания текст. Ето и как ще излезне:
Гошо от почивка написа:Аз съм Джи-Би ъ, ъ, ъ...


[img] По същия начин се процедира и с добавянето на снимки - [img]линк%20към%20снимката[/img] Ето ви и пример [img]http://www.crf2.com/images/smilies/mooning.gif[/img] - това ще излезне ето така -> Изображение

[url] За да добавите линк не се изисква да владеете силата, но помага. Ако изпишете [url]http://kinward.com/services/tools/Images/middle_finger_cursor.gif[/url] - просто... цялата тая съвкупност от http-та, наклонени джезги, точки, запетаи и текст ще стане линк - тоест ако кликнете на него, ще ви отвори линка.... което... става автоматично ако просто пейстнете линка в полето за писане на отговор. Вече висш пилотаж би било да направите даден текст да е линк. Ето така [url=http://kinward.com/services/tools/Images/middle_finger_cursor.gif]Не кликай[/url], или след самото (url) отново да пляснете равенство, и този път без кавички да изпишете линка (това преди квадратната скоба). Ето как би изглеждало Не кликай.
Aко искате да бъдете истински phpbb джедай - тогава може да направите непосилното упражнение, а именно, когато добавяте хиперлинк, в полето за текст да добавите изображение. Ето така [url=http://kinward.com/services/tools/Images/middle_finger_cursor.gif][img]http://www.crf2.com/images/smilies/mooning.gif[/img][/url].
Крайния резултат би бил това: Изображение тоест изображение, което представлява и линк, уаааау!

*******************************************************

Забележка: Ако сте тотален noob и не вдявате и грам от изписаното - пробвайте да посещавате редовно училище. Ако е късно - моите съболезнования. Ако терминологията не ви ясна - може да попитате google или wikipedia. Ако нещо не ви харесва - изпращайте оплакванията си тук, или посетете тази страница.

Забележка2. МНОГО ВИ МОЛЯ, ако искате да кажете колко ви е помогнала тази тема - направете го на лично съобщение, би трябвало вече да знаете как става. За в бъдеще смятам да добавям други упътвания и е желателно темата да е информативна. Ако не искате да интимничите с мен - може да си излеете чувствата в тази тема.

Забележка3. Ако имате какво да споделите като опит, знания относно форумите - би било чудесно. Ама да не взимаме чак хляба на IT академиите :)
Последна промяна Antares на Нед Яну 03, 2010 6:27 pm, променена общо 1 път
Карикатурите ми . Крива Спица
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares
 
Мнения: 7458
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Сеп 18, 2006 9:26 pm
Местоположение: София

Re: phpbb форуми за начинаещи

Мнениеот Admin » Нед Яну 03, 2010 6:50 pm

Браво, Пешо! Ще я залепя темата отгоре. :agree: :beer:
По желание и на Antares коментарите са премахнати, за да не се задръства темата с мнения. Но това не значи, че няма смисъл от тях, затова създадох отделна тема, в която да коментираме този своеобразен "наръчник на потребителя". Можете да я намерите тук:
viewtopic.php?f=7&t=64918
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin
 
Мнения: 16374
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Май 20, 2002 12:00 am
Местоположение: София

Re: phpbb форуми за начинаещи

Мнениеот Antares » Съб Авг 28, 2010 6:03 pm

Понеже виждам, че за някои хора качването на изображение от компютъра е предизвикателство - можете да се насладите на гъгнивия ми и фъфлещ глас в едно почти полезно упътване.

Пак си мисля, че е по-добре от нищо, но определено ме мързи да записвам наново и да се мъча да артикулирам по-ясно...
Карикатурите ми . Крива Спица
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares
 
Мнения: 7458
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Сеп 18, 2006 9:26 pm
Местоположение: София

Re: phpbb форуми за начинаещи

Мнениеот kojota » Съб Мар 26, 2011 9:18 am

Не знам дали е тук мястото , но понеже понякога имам проблеми със търсачката мога да предложа на потребителите един много добър вариант за търсене из форума. Пишете в google следното

. . . . . site:http://mtb-bg.com/forum

На мястото на точките пишете каквото търсите , примерно

омазнена спирачка site:http://mtb-bg.com/forum

или

колело за начинаещи site:http://mtb-bg.com/forum

Ако Админ прецени може да го махне поста или да го премести на по подходящо място.
Аватар
kojota
 
Мнения: 476
Рейтинг: 1645
Регистриран на: Чет Яну 01, 2009 10:19 pm
Местоположение: Bulgaria - Sofia

Re: phpbb форуми за начинаещи

Мнениеот Alpina » Съб Мар 26, 2011 10:54 am

Обсъждано е, а и бих казал е задължително да се знае от всеки. Въпреки това не е лошо да се припомня от време на време

Малка забележка обаче - не че има разлика, но попринцип първо се пише site:http://mtb-bg.com/forum "тогава следва това което се търси"
Т.е. разлика няма, важното е да се ползва site:"сайта/форума в който искате да се търси"

То май някой, някога, някъде се беше чудил какви са онези ботове дето непрекъснато седят във форума :D
C'est la vie
Аватар
Alpina
 
Мнения: 9083
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Нед Юли 03, 2005 12:26 pm
Местоположение: +3596997

Re: phpbb форуми за начинаещи

Мнениеот cvb » Чет Юни 09, 2011 6:43 pm

майка да не си..Изображениекой съм азИзображениевелосиРАПТОР цъкащите минуси имат малка пишкаИзображение
Аватар
cvb
 
Мнения: 1778
Рейтинг: 859
Регистриран на: Съб Дек 16, 2006 9:28 pm
Местоположение: Рейтинг: 5000


Назад към Мнения, предложения и въпроси за форума и сайта

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта