Търся си спътник за един голям преход през Южна Америка

Това е старият форум "Мероприятия" в който ще намерите повечето теми за състезания, организирани карания и интересни индивидуални карания, публикувани преди 2011 г.

Търся си спътник за един голям преход през Южна Америка

Мнениеот itilien » Вто Ное 25, 2008 11:15 am

Здравейте.
Имам голямо желание да направя един много мащабен преход в Южна Америка идната година. Точното време не е напълно ясно и зависи от доста фактори, но според мен не по-рано от края на юли.
Идеята е да се премине на колело голяма част от южна америка по дължина. Да се тръгне от Перу и да се завърши в Ушуая(най-южният град в света). По пряка линия това са може би повече от 5000 км. Разбира се по пътищата е много повече. Това пътуване ще бъде изключително трудно. Условията са много екстремни. Тази пролет бях за 3 седмици в Патагония и Атакама и макар и за кратко, имам поне малко впечатление относно това. Пустинята атакама е най-сухата пустиня в света. Освен това е изключително богата на минерални вещества и почти навсякъде цари солта. Във височина тя преминава в алтиплано - високи плата с надморска височина между 3000 и 5000 метра, в които има тревисти туфи, солени езера и солни равнини, заобградени от вулкани, някои от които полуактивни. Нощем температурата пада до -20 градуса в някои части на годината, но дори и лятото е под нулата.
В патагония пък може да се сменят четирите сезона за един ден. При това с ураганен вятър :)

Според мен цялото пътуване би отнело поне 9 месеца, но това зависи от много неща - от избора на стартова точка и дата, от сезоните (в патагония е абсурдно преминаването през зимата) и от финансите. Целта е да не се бърза за никъде, а да се мине през най-интересните места (които са и най-екстремни всъщност). Голяма част от тях са ненаселени, и можеш да почувстваш пълна изолираност и липса на човешка намеса - wilderness както се казва :)

Относно парите - точни сметки не съм направил още, но може би около 10000 лева. Спането ще е на палатка главно, парите ще отидат за екипировка, най-вече за самолетни билети, за храна и вода. За Аржентина и Чили не са необходими визи, за Перу също. За Боливия визи са необходими, най-близкото посолство е във Виена, но може би могат да се извадят и в Лима (Перу).
Надявам се, че начинанието може да намери някакви спонсори, поне относно екипировка. Ако се намери и паричен спонсор, може да се разшири стартовата точка (съответно и времето) в посока към Еквадор (също с безвизов режим за българи). Цените в Аржентина и Чили са долу горе колкото в България (с известни вариации), но дори в туристически места като Ел Калафате, Пуерто Наталес и Сан Педро де Атакама са съвсем приемливи).

Сега малко думи за мен - на 27 години съм, програмист, едно от най-сериозните ми хобита е фотографията (и точно заради това ходих през пролетта до патагония и атакама).
Това пътешествие би било още по-голямо изпитание за мен, защото не съм активен велосипедист :) Дори нямам велосипед в момента. Което значи, че докато дойде времето, трябва вече да съм се подготвил за целта.

Смятам обаче, че пътуването ако съм сам ще бъде проблемно. Главно от психическа гледна точка, а също и от друга - един човек с колело трудно ще пази багажа си (примерно докато е в магазин или каквото и да е друго място, което изисква отделянето на разстояние от колелото). Затова смятам, че трябва да си намеря спътник.
Ако някой е уверен, че иска да пробва подобно нещо, има времето и средствата (ако намерим спонсори, може и частично), нека се обади :)

Ето тук се намира един слайд със снимките ми от март месец от тия места, за които споменах: .exe e, но гарантирам, че няма вируси :) (над хиляда човека са го изгледали засега и никой не се е оплакал)

http://photo-forum.net/sitepics/misc/itilien.exe
itilien
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1250
Регистриран на: Вто Ное 25, 2008 10:29 am
Местоположение: София

Мнениеот kibikoff » Вто Ное 25, 2008 12:00 pm

Смело начинание при положение, че все още нямаш колело, но с желание всичко се постига.
Като начало почети, в сайта има доста матерали.

това за начало
В основният сайт, в секция СТАТИИ, имаше статия за Ladakh 2006, също ползено четиво.

:agree:
kibikoff
 
Мнения: 1427
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Окт 21, 2002 8:29 am
Местоположение: On/Off

Мнениеот bokicha » Вто Ное 25, 2008 12:07 pm

Сериозно приключение> сериозен финансов ресурс>сериозна подготовка.
Трудно ще си намериш дружка с толкова свободно време и финанси.
А и който е посетил всички дивни кътчета в България ,
та да иде на другият край на света. Търсеният индивид/и/
би трябвало да е повече от типа приключенец от колкото колоездач.
Успех.
Хубави снимки.
Аватар
bokicha
 
Мнения: 1317
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Окт 15, 2007 10:12 am
Местоположение: sofia

Мнениеот itilien » Вто Ное 25, 2008 12:16 pm

"Търсеният индивид/и/
би трябвало да е повече от типа приключенец от колкото колоездач. "

Точно така, мисля че това е съвсем на място казано :)
Затова и не се притеснявам толкова от това, че в момента не съм активен карач. (е, определено няма да ми е за пръв път да се кача на колелото :), а и все пак няма каскади да правя).

А за дивните кътчета на България - честно казано, България ми е прекалено скучна и обикновена.
itilien
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1250
Регистриран на: Вто Ное 25, 2008 10:29 am
Местоположение: София

Мнениеот vlassadar » Вто Ное 25, 2008 12:23 pm

Не ми се вярва, че между прочелите темата поне на половината не им се прави такова приключение. Проблемът е наистина в парите и във времето. А през тези пустини как смяташ да си набавяш вода? Трябва да проучиш и местната природа - какво може да се яде и какво не. Колелото трябва да е или с малко ремарке, или от типа Recumbent, след като става върпос за толкова голяма продължителност. Започни тренировките отсега с колело или бягане, прави постепенно все по-големи разстояния и натоварвания, тук в БГ само да искаш да караш - има си от всичко като терени. Трябва ти много надеждно колело и добри технически познания. И много други уж подробности. Изобщо плана ти трябва да е пипнат от всички страни, но се надявам да го направиш, ще следя развитието на темата.
Ако ти се кара с компания, ако не сега, може напролет, пиши. Може и във ФФ, макар че там по-рядко влизам.
Аватар
vlassadar
 
Мнения: 590
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Мар 24, 2003 12:40 pm
Местоположение: София

Мнениеот outfaced » Вто Ное 25, 2008 1:37 pm

aaaa .... размечтах се :O :propell: ... баси яката идея

нещо което може да ти е от полза ...
http://www.geocities.com/thetropics/island/6810/
има доста писания по нета за каране през южна америка ... явно е популярно занимание :D

брутално ...

Изображение

Изображение

Изображение

от тука ... http://www.chouca.net/samerica/index.html , ако си на ти с немския ...
Аватар
outfaced
 
Мнения: 6057
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пет Юли 20, 2007 3:24 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот itilien » Вто Ное 25, 2008 3:06 pm

Аз прочетох един доста добър пътепис, на един португалец и една португалка, които са минали вече от там. Той е тръгнал от най-северната част на канада през юли 2006, с цел да стигне до най-южната част на южна америка. В еквадор момичето се е присъединило към него. В алтиплано им е било най-трудно. Спали са много нощи над 3500 надморска при температури емжду -7 и -20 градуса, преминавали са през полузамръзнали реки, през дюни, вятъра им е трошил палатката, минали са през два салара (единия частично наводнен), а другия е уюни - 160 км в диаметър - абсолютно плоско поле от чиста сол. Изкачили са се до 5800 метра по пътя по един вулкан (бутали са колелата естествено). Срещали са големи трудности в намирането на храна и най-вече на газ. В боливия е голяма бедност, по тия места селцата са от по няколко къщи и едва са успявали да си купят няколко консерви и няколко яйца.

Последната снимка е на шосе, каквото минава край Сан Педро Де Атакама - много хубави и широки шосета, но често проблем е че вятърът поразхвърля пясък и чакъл по краищата им. На картинки изглежда интересно, на живо обаче е гадничко. Аз отидох с колело под наем от градчето (по-скоро селце) до лунната долина - около 16 км в едната посока, почти без денивелации. На отиване карах през деня, но след 16:30. Преди това слънцето грее право отгоре, освен това там е 2400 надморска и направо пържи. Иначе въздухът не е горещ. Вятърът го има в 70% от времето. От лек но настойчив, до по-силен. Носи пясък и сол. Това оранжевото макар и на обиковена пръст да прилича, има съдържанеи на сол, което е високо. На втория ден в градчето взех да подмърчам и кашлюкам, на четвъртия вдигнах и малко температура. От всичката прах и сол ти се възпалява гърлото и пиеш вода не толкова от жажда, колкото за да си прочистиш гърлото от солта. В снимките ми има едни гейзери - те са на 4300 надморска,, до там отидох с микробус. Там усещането си беше странно, сякаш силите ми бяха изцедени, но сигурно защото нямах аклиматизация на тая височина.
Но пък пейзажа е извънземен :)
itilien
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1250
Регистриран на: Вто Ное 25, 2008 10:29 am
Местоположение: София

Мнениеот nicky bike » Вто Ное 25, 2008 4:29 pm

Само да имам достатъчно време и не на последно място пари с удоволствие бих се включил ... да ама не ... :nono: нямам токова свободно време. Желая ти късмет... :agree: Пък с удоволствие ще разгледам снимките. :)
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike
 
Мнения: 959
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юни 20, 2006 8:49 pm
Местоположение: Bulgaria Габрово

Мнениеот abs » Сря Ное 26, 2008 4:40 am

Приятел, ако пътуването ще е след година-две мисля, че имам шансове да се включа. Аз отдавна имам мераци за Перу и Андите като цяло, но за сега това което ме спира са, както вече бе споменато, пари и време. Иначе можем и ние да го хванем от Канада (нека да не е най-северната точка обаче ;)).

ПС: в ехе-то ти има вирус... Зарази ме с по-силно желание да посетя тези места ;)
Аватар
abs
 
Мнения: 424
Рейтинг: 1840
Регистриран на: Чет Юни 01, 2006 9:17 am

Мнениеот tanya » Сря Ное 26, 2008 10:01 am

Ех, и аз се размечтах :) Как ми се иска и аз някой ден да стигна до там. Ама... Мой приятел е бил в Перу, на експедиция в Андите, и ми е разказвал доста интересни неща.
А снимките са невероятни!
Дано осъществиш плановете си и приключението бъде без сериозни пречки. :agree:
Ще чакаме след това снимки и пътепис.
Аватар
tanya
 
Мнения: 625
Рейтинг: 1913
Регистриран на: Сря Май 26, 2004 1:18 pm
Местоположение: Търговище

Мнениеот itilien » Сря Ное 26, 2008 10:47 am

Най-голямото перо в бюджета са самолетните билети. Да идеш до Буенос Айрес и да се върнеш е лесно и не много скъпо - около 2300 лева. Но за да стигнеш до перу е доста по-скъпо. На всичкото отгоре, максималния период за който можеш да купиш билет е само 1 година напред в бъдещето. А еднопосочните билети са по-скъпи и от двупосочните. Това прави самите полети много скъпи и трудни за организиране.
Иначе като алтернативно пътешествие може да се замисля и за африка. Поне до там може да се стигне без никакви полети и това ще намали драстично необходимите пари.
А за времето - за целта ще искам неплатен отпуск. Има някаква вероятност да ми дадат, защо във фирмата сме 500 човека и с 1 повече или по-малко, няма разлика. А ако не ми дадат, тогава има също алтернатива, която е малко по-неприятна - да напусна, а след това да се върна (евентуално, ако все още искам :) )

Като гледам как колегите са се забили в мониторите и хич не ми се чака :)
itilien
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1250
Регистриран на: Вто Ное 25, 2008 10:29 am
Местоположение: София

Мнениеот Bobi » Сря Ное 26, 2008 4:47 pm

Пич много е яко това което си го замислил,обаче въобще не си го обмислил,карането на колело по такива места не е толкова лесно колкото изглежда,така че моят съвет е първо да си вземеш някакво по-хубаво колело и да направиш няколко едноседмични прехода из нашите палнини.Така ще усетиш какво е да караш из тежки терени по цял ден.Пък и това без да се бърза е малко относително,за такива пшреходи задължително трябва да имаш някакъв примерен график,иначе няма да стигнеш до никъде.Също така,доколкото разбирам нямаш екипировка,което означава да започнеш да си купуваш и да изпробваш различна екипировка докато си подбереш най-подходящата за теб(пример-аз съм спал с чувал за +7градуса,при температура навън 0 градуса)така че това което използва някой не е гаранция,че ще ти свърши работа на теб.А тази екипировка трябва да ти помага да оцеляваш 9 месеца,ако не е добре подбрана повече ще ти пречи.Просто според мен ще е пълен провал ако не се подготвиш много добре.Но това неможе да стане за една зима...
Всичко е без лоши чувства...все пак ти пожелавам успех.
http://www.bikestore-bg.com
Боби бомбата
Аватар
Bobi
 
Мнения: 200
Рейтинг: 1585
Регистриран на: Пон Юни 27, 2005 6:34 pm
Местоположение: София,България

Мнениеот itilien » Сря Ное 26, 2008 5:34 pm

E, без да се бърза не означава да няма график. Имах предвид да не се кара само по централните шосета и да се препуска, а да се спира за едно/дву/три дневни почивки когато има нужда, или да се правят отклонения и спирки на красиви места за снимане.
Хич дори не се заблуждавам, че е лесно карането по лоши терени, но има поне 8 месеца (не е само 1 зима, а и пролет и половин лято поне, ако не и повече), за които мога да се подготвя доста добре, а после и по път ще продължавам да се подготвям :)
За екипировката - аз по принцип си имам някои неща, но част от тях трябва да подменя, защото не са подходящи.

За колело мисля да отделя някъде около 1000 лева (без да включвам резервните части в тия пари). Ще ми трябва естествено и помощ в избор на типа и компонентите му, че не разбирам особено от тия неща (иначе технически нямам никакви проблеми да сглобявам и разглобявам).

Сега разгледах за самолетни билети. За да се иде до лима през буенос айрес излиза около 1500 евро. Това включва и обратен полет лима-буенос айрес, който няма да се ползва, както и обратен полет буенос айрес - рим - софия. От патагония до буенос айрес може с автбус или друг самолет за още около 200 евро.

Разбрах и как стои въпроса с работата ми - неплатени отпуски с такъв размер не се дават, но мога да напусна, и след това да се върна без проблеми (уж).
itilien
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1250
Регистриран на: Вто Ное 25, 2008 10:29 am
Местоположение: София

Мнениеот outfaced » Сря Ное 26, 2008 6:05 pm

Боби верно казва ... ако наистина не си на ти с екипировкта, ще има неприятни изненади. Трябва да я имаш и да е тествана няколко пъти поне ...

Според мен бюджета за колелото също е малък, за нещо което ще очакваш да те изкара над 6000км по възможност без големи повреди.
Освен това ще ти трябват много хубави дисаги и носачи за тях ... то само за това мисля можеш да дадеш 1000лв.

а относно дължината на маршрутите ... доколкото останах с впчетление от пътеписите, те се определят най вече от фактора "за Х време трябва да стигна до еди къде си иначе умирам от жажда" :D
Аватар
outfaced
 
Мнения: 6057
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пет Юли 20, 2007 3:24 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот itilien » Сря Ное 26, 2008 6:19 pm

Ами препоръчвайте дисаги, разни други неща, да гледам цени и да се ориентирам.
itilien
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1250
Регистриран на: Вто Ное 25, 2008 10:29 am
Местоположение: София

Мнениеот did » Сря Ное 26, 2008 6:24 pm

човече, само ентусиазъм не стига. трябва опит в идеална обстановка, после в лоша обстановка, после в ужасна обстановка... и чак, когато решиш, че си готов на всичко, да дидеш в РЕАЛНА обстановка.

bobi направи грешката, която ти сега си напът да направиш, тръгвайки по Ком-Емине, подготвен само с двудневни преходи по проходими трасета, а изведнъж се оказа в непроходимо 10 дневно трасе. Разликата е жестока. Питай го него, ако не вярваш.

За такова нещо ти трябват ПОНЕ 3 години опит в множество велопреходи от ПОНЕ по 500 км за 4-5 дни през тежки терени, с екипировката, с която смяташ да караш ТАМ. Така леко-полеко ще разбереш как се оцелява. Иначе... иначе си обречен на мъки и НУЛЕВО удоволствие от това, което ще правиш.

Желая ти успех!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did
 
Мнения: 16523
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 14, 2003 3:00 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот outfaced » Сря Ное 26, 2008 6:41 pm

прочети това
http://www.mtb-bg.com/articles/ar093.htm
и най добре се вижте с хората да обсъдите темата ... едва ли има други, които да са по наясно

тука можем романи да изпишем иначе
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced
 
Мнения: 6057
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пет Юли 20, 2007 3:24 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот cholla » Чет Ное 27, 2008 1:10 am

Честито!
Още един болен от тази странна болест - пътешествия.
С огромно съжаление четох темата ти и коментарите, и реших да ти драсна все пак некой дребни неща. Извинявай че всичко е така разхвърляно и без ред в писането ми - това ми е стила... ппланиснки поток :)
1. Колело до 1000 лв ще ти свирши добра работа за това начинание, помисли за дисагите, палтката, чувала с 2 думи останалата част от тебе в това приключение. Само да под4ертая рама с 2 стойки за вода :) и повече не го мисли.
2. Подготовката (Психическа и физическа) е задължително да я имаш и тя да е комплексна - Пр. не ти трябва само да си въртял педалите по 200 км на ден, бивакуване на различни условия ще ти бъде много по-нужно. Колелото тук е на много по-задна точка. Биологическите нужди-вода,храна, самолечение и т.н. за едно тежко и непредвидимо оцеляване, с 2 думи Трябва да знаеш как се оправяш сред дивото САМ. Без подготовка няма смисъл да предприемаш каквото и да е. Прецени се - бъди честен.
3. Информация за предстоящото приключение е на 1во място по значение. Сега си мислиш, че я имаш и си ок, но ако не си отделил внимание за това ще си носиш последствията. Останах с впечатление, че от скоро имаш намерение за това начинание, дано греша. Чети и събирай инфо от пътеписи на хора били вече там- учи се от грешките им.
4. На твое място не бих се доверил на човек от този форум за компания в това начинание без да съм бил с него в различни екстремни ситуации през последните 2 години. Вероятността да сте на едно ниво подготвени е 0.01%. Тази подробност ми е коствала провал при моите начинания.

Спирам сега ще се включа по-късно, нищо лично до тогава
cholla
 
Мнения: 391
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юни 01, 2004 7:08 pm

Мнениеот Daniel Panev » Чет Ное 27, 2008 9:48 am

itilien написа:Най-голямото перо в бюджета са самолетните билети. Да идеш до Буенос Айрес и да се върнеш е лесно и не много скъпо - около 2300 лева. Но за да стигнеш до перу е доста по-скъпо.

Ми не - всъщност не е. Понеже с жената мислим да се поразходим до там догодина, та наскоро проверявах - с Hemus/KLM от София до Лима и обратно ти е около 1200 EUR...
Аватар
Daniel Panev
 
Мнения: 1934
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Апр 21, 2008 3:47 pm
Местоположение: София

Мнениеот taurus13 » Чет Ное 27, 2008 10:39 am

Поздравявям те за за този неукротим приключенски хъс, както и за хубавите снимки които правиш. Но ми се струва, че този път си захапал голям залък и може да ти дойде труден за преглъщане. Аз на твое място бих направил серия от карания в БГ и след това някоя по-малко екстремна експедиция нейде по-наблизо. Ако след това още имаш желание....ти си. За колело е най-добре да потърсиш спонсор сред родните производители - те биха ти сглобили някое здраво и надеждно колело. Ако имат малко акъл в главата няма да ти откажат :) ( аз ако бях на тяхно място, само заради снимките щях да ти дам колело)
Успех!!!
Аватар
taurus13
 
Мнения: 5727
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Дек 17, 2007 10:07 am

Мнениеот itilien » Чет Ное 27, 2008 11:36 am

Между другото, колкото повече хора ми казват, че ще е много трудно, или че няма да успея, или че е прекалено голямо за първи път, толкова повече се настървявам :) И всъщност мисля, че точно това е голямото предизвикателство - да се подготвя за нещо много голямо от нулата, без да правя междинни стъпки няколко години.

А относно спонсроството - предполагам, че фирмите няма да са склонни да спонсорират начинаещ човек, особено предвид кризата. Но ако пък някой се съгласи да спонсорира, то трябва да стане много преди тръгването, защото както казахте, екипировката трябва да се тества при подготовката. Иначе ако си я купя аз в началото, после няма да има нужда от спонсори. Аз все пак обаче мога да дам гаранция. Ако някой ме спонсорира на начален етап и по някакви причини не тръгна на такова пътуване, да му изплатя напълно предоставените материали.
itilien
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1250
Регистриран на: Вто Ное 25, 2008 10:29 am
Местоположение: София

Мнениеот evilzet » Чет Ное 27, 2008 11:50 am

itilien написа:точно това е голямото предизвикателство - да се подготвя за нещо много голямо от нулата, без да правя междинни стъпки няколко години.

Това е противоречиво, хем да се подготвиш, хем да нямаш междинни стъпки. Не може да разчиташ само на ентусиазъм при подобно начинание. И това те съветват хора, които са правили много по леки ( от планирания от теб) преходи. Вземи по-сериозно думите им.
Замисли се, можеш ли да просвириш на пиано без междинни стъпки.
evilzet
 
Мнения: 1479
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Сря Май 17, 2006 2:19 pm
Местоположение: Варна

Мнениеот 4getcredo » Чет Ное 27, 2008 11:58 am

Свържи се с Alien от този форум... и той е програмист, и на него му липсва здрав разум ;)

С някои от приказките си обаче въобще не звучиш сериозно, както предният колега отбеляза :)

Успех!
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo
 
Мнения: 3174
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юли 08, 2003 2:53 pm
Местоположение: София

Мнениеот itilien » Чет Ное 27, 2008 12:01 pm

Под междинни стъпки имах предвид разни други големи обиколки извън България. Иначе е ясно, че в България ще направя една голяма обиколка.
А какво значи междинни стъпки при свиренето на пиано ? Там се учиш постепенно, то не е стъпаловиден процес, то си е извървяване на някакъв път.
Специално за това пътешествие, дали тоя път ще го извървиш на 3 пъти през половин година, или ще го вървиш 9 месеца наведнъж, аз не виждам кой знае колко голяма разлика. Както някой по-горе каза, това е повече оцеляване, отколкото само каране на колело. Колелото е само едно от средствата.
itilien
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1250
Регистриран на: Вто Ное 25, 2008 10:29 am
Местоположение: София

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Ное 27, 2008 12:38 pm

4getcredo написа:Свържи се с Alien от този форум... и той е програмист, и на него му липсва здрав разум ;)

С някои от приказките си обаче въобще не звучиш сериозно, както предният колега отбеляза :)

Успех!
Мазният беше надлежно информиран вчера.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie
 
Мнения: 5367
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Съб Дек 11, 2004 3:07 pm
Местоположение: Sofia Bulgaria

Мнениеот 4getcredo » Чет Ное 27, 2008 12:43 pm

NovemberCharlie написа:Мазният ...


:offtopic:
Не мога да разбера защо му викате така? Да, да... има някаква история откъдето е тръгнало и Хамстера сигурно може да я разкаже, но според мен никак не му отива. :)
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo
 
Мнения: 3174
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юли 08, 2003 2:53 pm
Местоположение: София

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Ное 27, 2008 1:07 pm

4getcredo написа:
NovemberCharlie написа:Мазният ...


:offtopic:
Не мога да разбера защо му викате така? Да, да... има някаква история откъдето е тръгнало и Хамстера сигурно може да я разкаже, но според мен никак не му отива. :)
Честно казано и аз не знам... :)
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie
 
Мнения: 5367
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Съб Дек 11, 2004 3:07 pm
Местоположение: Sofia Bulgaria

Мнениеот Quiz » Чет Ное 27, 2008 2:07 pm

itilien написа:Специално за това пътешествие, дали тоя път ще го извървиш на 3 пъти през половин година, или ще го вървиш 9 месеца наведнъж, аз не виждам кой знае колко голяма разлика.

Един от проблемите е разлика в умората, която се натрупва за 3 и съответно за 9 месеца. Не съм подозирала колко е кофти и изтощително да караш (буташ, влачиш, носиш...) колело няколко дни с пълна раница на гърба, докато не ми се случи. ОК, ти ще си с дисаги, но цялостния проблем си остава. Именно, заради това получаваш подобни съвети от колегите, минали през подобни, макар и по-кратки "пътешествия" с колело. По-добре ги послушай. :)
Аватар
Quiz
 
Мнения: 1063
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Сря Авг 25, 2004 8:27 am
Местоположение: Sofia

Мнениеот evilzet » Чет Ное 27, 2008 2:46 pm

itilien написа:А какво значи междинни стъпки при свиренето на пиано ? Там се учиш постепенно, то не е стъпаловиден процес, то си е извървяване на някакъв път.

Ами аз се опитвам да ти кажа, че колелото също не става отведнъж, ти явно не мислиш така. :dunno:
evilzet
 
Мнения: 1479
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Сря Май 17, 2006 2:19 pm
Местоположение: Варна

Мнениеот itilien » Чет Ное 27, 2008 3:14 pm

Какво значи отведнъж ? Дотогава има минимум 8 месеца. През тия 8 месеца мога да се тренирам достатъчно. А след това в продължение на 9 месеца това не е ли продължаваща тренировка ? Ами като се изморя ще спра и ще почина. Ще карам 7 дни, ще почина ден два, после пак така. Това не е да те гони някой, че да бързаш и да нямаш време за почивка. Нито пък примерно да кажа, че днес ще направя 100 км за един ден.

Казвате, хората на ком-емине са се потрошили от умора. Ами щото са искали да го направят за 9 дни. А ако бяха починали на два три пъти по един пълен ден, дали щяха да са толкова изморени ? Или ако бяха карали/вървяли по по-малко разстояние на ден ?
itilien
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1250
Регистриран на: Вто Ное 25, 2008 10:29 am
Местоположение: София

Следваща

Назад към Мероприятия - архив

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 41 госта