Колело втора употреба или ново

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Колело втора употреба или ново

Мнениеот nikolavp » Нед Окт 08, 2017 10:23 am

Здравейте, наскоро ми откраднаха колелото, което ползвах като градски транпосрт в София. Искам да си купя ново, защото в момента карам едно женско на приятелката ми.

Общо взето бюджета ми е до 800 лева за ново и съответно до 500-600 за нещо втора употреба. Прочетох как се определя нивото на Shimano и започнах да гледам в интернет. Колелото ще го ползвам в града, но като цяло минавам навсякъде (паркове и т.н.). Също мисля да ходя тази година на обиколката на витоша. Ето какво съм гледал като варианти и съответно ще се радвам да ми дадете мнение за тях.

Висок съм 179 и тежа 107 килограма (в момента отслабвам, бях 110 преди седмица).

Нови

* https://www.bikecenter.bg/velosiped-275-cross-grx-827/ - един познат има 9ката и е доста доволен.
* http://www.escadra.bg/Cross-Travel-Man-Cross/i4779.htm - беше хвалено тука във форума
* http://www.crosscycle.com/en/catalog/ur ... --164.html - също хвалено във форума
* http://bikesport.bg/bg/products/1286-%D ... %B4%D0%B8_ - стар модел на shockblaze, който ми се струва много добър откъм компоненти. Само спирачките ме притесняват, четох лоши неща за Promax
* http://bikesport.bg/bg/products/2500-%D ... %B4%D0%B8_ - друг стар модел, тук вече и спирачките са на ниво

Стари:
* https://www.olx.bg/ad/strahoten-26-ot-s ... 6Ialw.html - компонентите изглеждат добре, и цената е доста добра. Говорих си с човека, той твърди, че няма забележки по компонентите.
* https://www.olx.bg/ad/hidravlichen-bell ... 719Qz.html - пак заради компонентите го гледам.
* https://www.olx.bg/ad/deore-xt-componen ... 721Hr.html - от същия човек, пак ми изглежда добре
* viewtopic.php?f=16&t=190432 - нещо от форума, изглежда добре ъпгрейднато
nikolavp
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Съб Окт 07, 2017 11:01 am

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот L&R » Нед Окт 08, 2017 10:51 am

Аз бих те посъветвал за нещо втора ръка, до 500 лв може да се вземе велосипед с 30 скорости и курбели Holoowtech 28 инча. За твоите килограми е добре да е със здрава рамка на реномиран производител. 28 инча хибрид е подходящ за универсална употреба из града или около него. Вилката твърда/мека е по избор. Монтажите поне deore, дисковете не са задължителни, по скоро наблягай на другите компоненти. Пускай тук линкове от olx да ги обсъждаме. Дотук не ми хваща окото нито един от втората ръка. Не пропускай да съобразиш и височината на рамката спрямо твоя ръст.
Аватар
L&R
 
Мнения: 163
Рейтинг: 1310
Регистриран на: Нед Юли 12, 2015 9:01 pm

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот carmo » Нед Окт 08, 2017 11:12 am

Първите 3 Крос-а са достатъчно добри за цените си, само трябва да решиш основния си периметър, за да преглътнеш компромисите с другите зони в които "евентуално" ще го ползваш. Имаш МТВ, хибрид и типичен ърбън -прецени си кой ще ти е най-полезен, като хибрида е най-универсален от трите. Ръстът ти позволява 27,5" и 28" цолажи, а относно височина на рамка -ориентировъчно 50см, като пак зависи от типа колело и антропометрията на тялото ти.
Шокблейзовата 7-мица -Елит, е добра оферта, но е 26", а и дали ще имат налична размер рамка като за теб?
С втората употреба имаш попадения като клас компоненти, но са безпредметни и грешна инвестиция, ако рамките им не са за теб, но това можеш да го уговориш с продавачите и ще ти струва някой лев за връщане на пратката. Евтината 26-тица не я гледай -геометрията и е прецакана, понеже вилката е по-висока от необходимото. Зелената е добра за градско, но пък също е 26" и с къси скорости -ако това не те притеснява. Третата оферта -28" Белини, е принципно добра, но рамката може да ти е ниска/къса, а амортесьорното колче на седалката няма да ти върши работа, но лесно се сменя.
carmo
 
Мнения: 1266
Рейтинг: 1930
Регистриран на: Пет Юни 27, 2014 8:28 am

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот nikolavp » Нед Окт 08, 2017 11:58 am

Последното ми колело беше 27,5, но не знам каква беше височината на рамката.

* Какво значи да наблегна на другите компоненти, защо монтажните не са важни?
* Трябват ли ми наистина 30 скорости, на последния ми велосипед 3х7 ми бяха достатъчни?
* Какво значи реномирани производители, тези които съм ги дал не са ли ок?
* Последния ми велосипед мисля, че се водеше МТБ и ми беше удобен. Предполагам и хибрид ще ми пасне, но четох, че са по - скъпи, защото са 2 в 1

още няколко неща, които ми се струват добри:

https://www.olx.bg/ad/prodavam-angliysk ... b413c231d0 - на това май ще ми е голяма рамката?
https://www.olx.bg/ad/prodavam-nemski-a ... f0c5ee5ebc - това ме притеснява дали не са му малко тесни гумите
https://www.olx.bg/ad/cross-grx8-27-5-I ... 78adf52323 - не съм сигурен дали няма да ми е малка рамката? Гледах http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 69-tips008 статия, но как мога да преценя колко трябва да е голяма рамката ако съм 179, интервалите леко се припокриват.
nikolavp
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Съб Окт 07, 2017 11:01 am

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот carmo » Нед Окт 08, 2017 4:06 pm

Щом не знаеш какви размери ти е била рамката и щом 3х7 са ти били достатъчни, значи нямаш нужда от профи байк и бюджетът ще ти е напълно достатъчен да си вземеш свястно ново колело.
Зеленото ГРХ ще ти е малко, дамското си е дамско, а хибрида с 55см рамка ще ти е добре ако от земята до чатала си поне 86см, което за ръст 175см е нормално, стига краката ти да не са по-къси спрямо торса. Общият ръст е само груб ориентир.
Хибридите са "няколко в едно", но не са по-скъпи от МТБ-та с аналогичен "груп сет". Рамката е базата на цялата конструкция и ако не я "уцелиш" да е правилната за теб -нищо не си купил, с каквито и части да е оборудвано. Иди в "жив" магазин, яхни няколко различни байка и си прецени височина и дължина на рамката.
carmo
 
Мнения: 1266
Рейтинг: 1930
Регистриран на: Пет Юни 27, 2014 8:28 am

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот nikolavp » Нед Окт 08, 2017 6:26 pm

Премерих разстоянието от пода до чатала ми и е 75 сантиметра :). Явно не съм от най - съразмерните :D. Това означава, че ми трябва 28 макс 29 инча размер на гумите. Но как трябва да определя височината на рамката, чета тази статия http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 69-tips008, но не мога да преценя как височината на рамката се връзва спрямо моята височина и какво значи да ми е удобна? Не трябва ли да е свързано и с големината на колчено на седалката?
nikolavp
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Съб Окт 07, 2017 11:01 am

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот carmo » Пон Окт 09, 2017 6:38 am

Рамките освен по височина, варират и по дължина. Да ти е удобна е различно от да ти е безопасна. Първото се определя от дължината и, осигуряваща подходящ наклон на торса при езда, а второто от височината и, осигуряваща комфортното и обкрачване с крака на земята. Твоите пропорции наистина са различни от общоприетите, но са си твои и трябва да си намериш рамка дълга като за висок 2м човек и ниска като за човек 1.5м. Това ще е трудна задача, но почвам да мисля че дамския "секънд хенд" хибрид който подминах с пренебрежение, може да е правилното за теб решение. Твоята рамка трябва да е поне 60см дълга и не повече от 44см висока. Стандартите в ергономията в малки граници се разминават при отделните производители, но не съм срещал класическа мъжка рамка която да е толкова дълга и ниска. Преди време имаше разновидности при които задния край на горната тръба слизаше по-ниско спрямо седалковата, а между двете имаше укрепваща тръба или планка, но напоследък не правят такива. Другият ти вариант е с огъната надолу горна тръба , което е дамска МТВ разновидност или както споменах -дамски хибрид. Там рамката може да е дълга и висока, но седалката ще е смъкната доста надолу и колелото ще ти е удобно за каране и обкрачване в спряло положение.
carmo
 
Мнения: 1266
Рейтинг: 1930
Регистриран на: Пет Юни 27, 2014 8:28 am

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот nikolavp » Пон Окт 09, 2017 10:24 am

Мерси много, стана ми доста ясно какво трябва да търся и, че може би ще е трудно да го намеря.
Малко ъпдейт, намерих https://www.olx.bg/ad/velosiped-shockbl ... 6Z1Qf.html за 275 лева и мисля да ходя да го гледам. Доста е по - лошо от това, което си бях намислил, но колкото повече мисля, толкова повече се плаша, че колелото ще го откраднат в София някъде.
https://www.olx.bg/ad/drag-zx5-ID6Su3P.html - това също ми изглежда добре, но човека няма документи

Чета, че дисковите спирачки може да са механични или хидравлични, от друга страна има V образни спирачки, които са по - старата технология. В момента карам едно колело на приятелката ми, което е с V образни и според мен спира добре. Та се чудя дали си струва да взимам някакви кой знае какви дискови при положение, че аз не карам в кал/сняг/много дъжд. От нещата, които чета във форума ми се струва, че спирачките всякаш са индивидуални, някои хора си държат на дисковите, другите казват, че V образните са достатъчни :dontknow:
nikolavp
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Съб Окт 07, 2017 11:01 am

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот carmo » Пон Окт 09, 2017 1:25 pm

V образните са достатъчни ако караш в сухо време и не са стара технология, а по-скоро концепция, но си вършат работата добре, особено ако джантите са прави и с гладка повърхност на пътечките за накладките. Отделно са по-лесни за обслужване и центровка.
Относно размера на рамката, пробвай различни на живо и си прецени какво те устройва. Ниските рамки ще са ти удобни за обкрачване, но къси -тялото ти ще е доста изправено. Лошото е че дамските пък принципно се правят по-къси, понеже ездачките им рядко са високи като волейболистки, но може пък да попаднеш на нещо което ще ти пасне.
carmo
 
Мнения: 1266
Рейтинг: 1930
Регистриран на: Пет Юни 27, 2014 8:28 am

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот nikolavp » Вто Окт 10, 2017 12:56 pm

Здравейте отново, това как ви се струва като конфигурация?

https://www.olx.bg/ad/velosiped-drag-zx ... =449706591 ?
nikolavp
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Съб Окт 07, 2017 11:01 am

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот carmo » Вто Окт 10, 2017 3:21 pm

Еми -бива, щом в цената влизат и "екстрите", а най-важното е че е от София и може да го яхнеш и видиш дали ще ти е удобно.
carmo
 
Мнения: 1266
Рейтинг: 1930
Регистриран на: Пет Юни 27, 2014 8:28 am

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот L&R » Вто Окт 10, 2017 7:56 pm

Не бих дал 500лв за колело с 21 скорости и не разбира се заради броя на скоростите, а заради самата концепция.
Аватар
L&R
 
Мнения: 163
Рейтинг: 1310
Регистриран на: Нед Юли 12, 2015 9:01 pm

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот nikolavp » Вто Окт 10, 2017 10:21 pm

L&R написа:Не бих дал 500лв за колело с 21 скорости и не разбира се заради броя на скоростите, а заради самата концепция.


Можеш ли да обясниш какво имаш в предвид? :beer:
nikolavp
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Съб Окт 07, 2017 11:01 am

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот L&R » Сря Окт 11, 2017 8:08 am

Системите със седем външни скорости към днешна дата са остарели като концепция и се слагат предимно на много евтини или детски велосипеди. Задната главина и зъбните колела се свързани посредством резба. При по тежки колоездачи не е рядко срещано да се къса задната ос, поради усукване - особенност на конструкцията. Има изключения при които главината е на шлиц връзка със зъбните колела и те са за седем скорости, но те са сравнително рядко явления. Търси велосипед с минимум 24 скорости, а защо не с 27 и 30, нали затова гледаш втора ръка. При колелцето , което си дал и задния обтегач е старичък модел ацера. Мога да ти дам пример на приличен велосипед за градски и не само условия от оелкс, защото предимно такива ползвам. Цената не я гледаме, просто пример на нещо прилично, макар и ниска рамка. Поздрави!

https://www.olx.bg/ad/ktm-imola-kros-hi ... edb7941b6d
Аватар
L&R
 
Мнения: 163
Рейтинг: 1310
Регистриран на: Нед Юли 12, 2015 9:01 pm

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот nikolavp » Чет Окт 12, 2017 12:30 am

През един познат намерих https://www.shockblaze.com/bg/%D0%B2%D0 ... 13-Bg.html за 700 лева. Според вас заслужава ли си? То е 26ца и рамката е 48см, което би трябвало да ми пасне :)

Колелото е като ново и почти не е карано. Има гаранция до 2019 година, купувано е лятото
nikolavp
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Съб Окт 07, 2017 11:01 am

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот adasha » Чет Окт 12, 2017 6:12 am

Заслужава си, особено ако е вярно това че тежи 12 кг. Аз съм горе долу твоя ръст и карах 48 рамка мтб и ми беше удобна. Ако трябва да съм обективен за града не е най-добрият избор - позицията на каране е по динамична. Все пак всичко е индивидуално - пробвай и си прецени за себе си. На мен крака ми е 81 см и вдигах седалката на макс почти, като при това положение седалката изпреварва по височина кормилото и позата става по-приведена.
adasha
 
Мнения: 45
Рейтинг: 1230
Регистриран на: Нед Сеп 29, 2013 12:39 pm
Местоположение: Елхово

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот nikolavp » Съб Окт 21, 2017 7:42 pm

Харесал още няколко, за които ще се радвам да дадете мнение:

Фаворити за мен цена/качество
https://www.olx.bg/ad/hidravlichen-felt ... 73t0z.html
https://www.olx.bg/ad/29-kellys-ID701U5.html

Други:

https://www.olx.bg/ad/prodavam-cross-grx9-ID6Bfdd.html
https://www.olx.bg/ad/drag-c1-ID71bz7.html - това е дост по - евтино от другите
https://www.olx.bg/ad/velosiped-alumini ... 73uoZ.html - гледах няколко cube-a в магазина на bikecenter на България и като цяло ми харесаха.
https://www.olx.bg/ad/velosiped-giant-ID6T6Ur.html - малко ми е странно защо е със shimano sora :dontknow:
nikolavp
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Съб Окт 07, 2017 11:01 am

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот nikolavp » Съб Окт 21, 2017 9:39 pm

nikolavp
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Съб Окт 07, 2017 11:01 am

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот adasha » Пон Окт 23, 2017 2:19 pm

Бих избрал Келиса. 27 скорости, Деоре монтаж, 29 инчови колела също за мен е предимство. 48 рамката ще ти пасне. Ако бюджет е по важен вземи си 26-ца, но ако ще ходиш на Витоша 100, с 29ката смятам ще е по-добре. Има и нещо друго на 29 ката ще си по-изправен със сигурност.
adasha
 
Мнения: 45
Рейтинг: 1230
Регистриран на: Нед Сеп 29, 2013 12:39 pm
Местоположение: Елхово

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот nikolavp » Пон Окт 23, 2017 9:08 pm

adasha написа:Бих избрал Келиса. 27 скорости, Деоре монтаж, 29 инчови колела също за мен е предимство. 48 рамката ще ти пасне. Ако бюджет е по важен вземи си 26-ца, но ако ще ходиш на Витоша 100, с 29ката смятам ще е по-добре. Има и нещо друго на 29 ката ще си по-изправен със сигурност.


Супер, вчера се разбрах с човека да го прати по еконт. Утре сигурно ще стигне, ще го гледам. Ако ми хареса го грабвам и ще трябва да го държа някъде на сигурно, че много добре изглежда поне на снимките.
nikolavp
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Съб Окт 07, 2017 11:01 am

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот nikolavp » Вто Окт 24, 2017 3:51 pm

Отпадна Келиса, беше в окаяно състояние. Криви капли, веригата опираше в предния делайльор, задния също кривеше.

Иначе компонентите ми харесаха доста, усетих разликата с миналото ми колело ;) - вилката беше доста по - мека, спирачките нямаха нищо общо.
nikolavp
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Съб Окт 07, 2017 11:01 am

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот Alexi » Вто Окт 24, 2017 4:52 pm

това всичкото дето си го описал са 5-10 лв за изправяне на капли и регулиране на дерайльори ... не купуваш колело от магазина все пак .. отделно е на цената на 4 хубави гуми ...
Аватар
Alexi
 
Мнения: 6276
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Сеп 15, 2015 1:22 pm
Местоположение: Шумен

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот nikolavp » Вто Окт 24, 2017 6:09 pm

Alexi написа:това всичкото дето си го описал са 5-10 лв за изправяне на капли и регулиране на дерайльори ... не купуваш колело от магазина все пак .. отделно е на цената на 4 хубави гуми ...


Венците бяха изкривени (не знам как по друг начин да го опиша, завърташ педалите и само на едно определено място задира веригата). По рамката имаше забележки, на едно място даже имаше пукнатина. Предната гума освен, че беше крива каплата спираше като я завъртиш(явно нещо имаше на спирачката).

Може би не разбирам, но си помислих, че ремонта на тия неща ще ми струва повече, отколкото да си купя ново, просто бях гледал някакви неща на shockblaze в outlet-a, нищо че бяха 26ци ми харесаха повече.
nikolavp
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Съб Окт 07, 2017 11:01 am

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот Alexi » Вто Окт 24, 2017 7:10 pm

ако е спукана рамката вече е друга работа ,и целия велосипед отива на отпадъци с тоя монтаж ..
Аватар
Alexi
 
Мнения: 6276
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Сеп 15, 2015 1:22 pm
Местоположение: Шумен

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот nikolavp » Сря Окт 25, 2017 12:58 pm

Това https://bazar.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0% ... 5%D0%B4-26 ми се струва доста добро. С риск да започна flame war за 26 и 29, мислите ли, че е добре да гледам предимно 29ки?
nikolavp
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Съб Окт 07, 2017 11:01 am

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот adasha » Сря Окт 25, 2017 8:00 pm

Това колело се доближава по геометрия на градско или хибрид. Значи, горната тръба е ок на дължина, но седалковата е 56 см - ще ти е висока ако смяташ да го караш в планината. За градско придвижване е ок.
Като притежател на бивш на две колелета 26 и настоящото ми е 28 хибрид - съм твърдо за 29 цола. 29-ката е по бърза, по-лесно се преодоляват препятствията, много лесно се превръща в градско или хибрид като му сложиш малко по-тънки гуми 28-ци. До колкото знам ти ще го караш основно в града и затова смятам 29ката най-практичният избор за теб.
Участвал съм 2 пъти на обиколката на Витоша и да ти кажа всички в челото са с 29-ки, няма никой с 26 инчови гуми - сам си направи изводите.
26-цата е по-бърза при ускоряването и маневрирането, но с 29 колела се развиват по-високи скорости по равно и надолнище, а на пресечен терен имат предимство понеже много по-лесно преодоляват препятствия.
adasha
 
Мнения: 45
Рейтинг: 1230
Регистриран на: Нед Сеп 29, 2013 12:39 pm
Местоположение: Елхово

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот nikolavp » Сря Окт 25, 2017 8:41 pm

Мерси за пълния отговор, това четох горе долу и аз по интернета, но там нямаше съображението за карането по градско. Статиите, които намерих бяха все за някви състезания. Видях после, че ще ми е голяма рамката (говорих и с човека)

https://www.olx.bg/ad/riverside-s-hidra ... 74mfT.html това колелце как ви се струва като геометрия(рамката му е 50см, което би трябвало да ми е ок). Малко ми се струва странна рамката? А разбрах, просто е за дами :) Това, че горната тръба е под наклон прави ли рамката по - уязвима при скачане и друсане. Все пак не съм от най - леките хора и се притеснявам да не я пукна лесно.
nikolavp
 
Мнения: 24
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Съб Окт 07, 2017 11:01 am

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот Stromkern » Чет Окт 26, 2017 9:15 am

Това е 28" дамска трекинг (хибрид) рамка. Макар и здрава при нормална употреба, не знам какво точно "скачане и друсане" планираш, тъй като определено не е правена за такива цели.
Stromkern
 
Мнения: 76
Рейтинг: 1340
Регистриран на: Съб Мар 31, 2012 7:26 pm

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот carmo » Чет Окт 26, 2017 9:34 am

Това си е дамски хибрид, тоест е с по-дълги предавки. Големия преден венец е 48 зъба. Просто са обути балонни гуми 29". За градско са излишни, а пък за оф-роуд скоростите са дълги. Търси нещо като за теб.
carmo
 
Мнения: 1266
Рейтинг: 1930
Регистриран на: Пет Юни 27, 2014 8:28 am

Re: Колело втора употреба или ново

Мнениеот adasha » Чет Окт 26, 2017 12:32 pm

Това не ти ли харесва: https://kadenas.bg/LEADER/LEADER-Twenty-9R-29?sort=p.price&order=ASC
Скоростите и вилката не са висок клас, но за начинаещ в планинското колоездене са напълно достатъчни.
adasha
 
Мнения: 45
Рейтинг: 1230
Регистриран на: Нед Сеп 29, 2013 12:39 pm
Местоположение: Елхово

Следваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 23 госта