Защо го правя?
- да проверя дали може и донякъде да не изхвърлям старото масло в канала.
Малко предистория:
гледал съм един съсед от поредицата "домашен майстор" - какво правеше от четено и гледано в нета... на един стар мерцедес 124 5-цилиндров дизелак колко му е живота като го кара на олио, преизползвано масло и биодизел собствено производство. Навъртя му над 400к километра за десетина години преди да изхвърли двигателя в кофата. А самия мерцедес е внос от Италия... още от преди да им излезне на италианките толкова лошо име
Трансформаторното масло и олиото обикновено ги смесваше 50:50 с дизел, като всичко минаваше филтриране през дънков плат... същото процедираше и с маслото от двигателя. За цялото му ползване само е доливал. Миналата година вече беше започнал да пуши като нафтова печка - ама си се очакваше... лично аз го очаквах около година след експериментите да е така, ама силно надмина очакванията ми
По същество:
ползва се дънков плат, това, дето бях видял е филтриране на няколко нива, ако не се лъжа бяха поне 5 филтъра един след друг с място между тях за отлагане на боклуците. Един бидон с канелка, поставен на високо - да се създава някакво налягане и ниско долу филтрите. За такива количества като при нас няма да се налага чак такава разлика във височините...
- какво трябва да почистим от маслото? - твърди частици, грес и влага.
Засега имам около 300 мл масло, стоя на балкона около седмица в един буркан... На дъното се събра утайка гняс. Внимателно със спринцовка събрах видимо чистото масло вътре. Останаха около 50 милилитра черно и мръсно такова - с примеси от грес, кал и влага.
Самата влага мисля да пробвам да я махна с преваряване - трябва да намеря подходящ термостат, да се настрои на стотина градуса, маслото със сигурност кипи на по-висока температура. След достатъчно дълго варене очаквам всичката влага да изчезне. Ще се провери дали се получава... засега в чисто масло като няма влага, при енергично бъркане не се получават мехурчета. Като капна няколко капки вода и разбъркам... се получават. Това го виждам като разлика между чисто и умишлено овлажнено масло.
Самата система за филтриране, която скроих набързо -
след малко ще добавя още 2-3 левъла филтрация, според колкото шишета от минерална вода намеря - режа и ги слагам едно над друго. Все пак като за първи опит реших да изсипя всичкото масло, заедно с утайката от дъното, да проверя колко е ефективна системата. След цялото упражнение и проверка на вискозитета по сравнителен метод ще реша дали да го пробвам и във вилка как се държи.
п.п. ето ги -
Някой да има по-добри идеи? Може да пробвам и с авто маслен филтър, той си е специално за това, но ще е по-нататък.
п.п2. ако някой също режи да го пробва - ДА ВНИМАВА С ВАРЕНЕТО НА МАСЛОТО! СИЛНО И ЛЕСНО ЗАПАЛИМО Е!!! НА СОБСТВЕНА ОТГОВОРНОСТ